Thursday, September 26, 2013

Ασκήσεις γιόγκα για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης


Διανύετε τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας!

Μπορεί να αισθάνεστε πολύ καλά ή μπορεί να παρουσιάζετε συμπτώματα που συνοδεύουν συνήθως το 1ο τρίμηνο όπως είναι οι ναυτίες, η κόπωση, η αύξηση της όρεξης κ.α.
Είναι εξίσου σημαντικό πέραν των βασικών ασκήσεων γιόγκα και το στάδιο της προθέρμανσης (κοινώς το ζέσταμα) όπου προετοιμάζει το μυϊκό σύστημα να μεταβεί από την φυσιολογική κατάσταση στην κατάσταση της προπόνησης και το οποίο θα πρέπει να διαρκεί 5 με 10 λεπτά προκειμένου να τεντωθούν οι μύες και να προετοιμαστεί κατάλληλα η καρδιά.
Μια ήπια και κατάλληλη στάση γιόγκα για προθέρμανση είναι η:

Tada asana (ελλ. Στάση του Βουνού) την οποία τη συναντούμε σε διάφορες παραλλαγές και που στη παρούσα φάση θα περιγράψουμε την κλασσική της μορφή, τη Samasthiti.
Στόχος: Επιδιώκουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και την ενδυνάμωση των μυών.
Όφελος: Αποτελεί μια όρθια στάση γιόγκα που βοηθά να ενεργοποιήσετε όλους τους μύες των ποδιών και να διατηρήσετε μια σωστή στάση σώματος ανακουφίζει από τη δύσπνοια.
Περιγραφή:
1.        Σταθείτε όρθιες, με τα πόδια ενωμένα,(εφόσον δεν έχετε κάποιο πρόβλημα με τη μέση σας ή τα γόνατά σας)
2.        Πιέστε τα δύο πέλματα των ποδιών σας από την φτέρνα ως τα δάκτυλα στο έδαφος. Φροντίστε να βρίσκονται σε παράλληλη θέση ενώ μοιράζονται εξίσου το βάρος του σώματός σας, να αγγίζουν το έδαφος κρατώντας την πλάτη ίσια και τα χέρια σας να βρίσκονται χαλαρά δίπλα στο σώμα σας, με τις παλάμες προς τα μέσα (για καλύτερη ισορροπία επεκτείνετε τα δάκτυλα των ποδιών).
3.        Σφίξτε τους μύες των ποδιών και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα, η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να ναι ευθυγραμμισμένη και ο αυχένας σε απόλυτη ευθεία.
4.        Πιέστε ελαφρώς τον κόκκυγα προς τα κάτω και προς τα εμπρός.
5.        Νιώστε τους ώμους σας να χαλαρώνουν πιέζοντάς τους ελαφρά προς τα κάτω.
6.        Υψώστε στο στήθος σας ούτως ώστε να αναπνέετε καλύτερα.
7.        Χαλαρώστε τους μύες του προσώπου σας συγκεντρωθείτε σε ένα σημείο μπροστά σας, το πηγούνι σας θα πρέπει να βρίσκεται σε παράλληλη ευθεία με το έδαφος.

8.        Εισπνεύσετε και εκπνεύστε βαθιά περίπου 10 φορές.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger