Wednesday, September 18, 2013

Πέντε μύθοι για την γιόγκα


Εσείς τους γνωρίζετε;

1. Η yoga είναι θρησκεία
Όχι και πάλι όχι! Ξεπήδησε από την Ινδουιστική φιλοσοφία, αλλά εξαπλώθηκε άνετα σε μεγάλο κομμάτι της ανατολής και διαχωρίστηκε από τη θρησκευτικότητα. Ασπάστηκαν τη χρήση της θρησκείες όπως ο βουδισμός, ο ινδουισμός ή και ο ταοϊσμός αλλά ήταν πάντα ξεκάθαρο ότι η yoga δεν ταυτίζεται ούτε εκπροσωπεί καμία συγκεκριμένη θρησκεία. Είναι ασκήσεις του σώματος και αναπνοές και είναι επίσης ένα πνευματικό μονοπάτι που οι πιο γνωστοί του κανόνες ορίζονται στις περίφημες Yoga Sutras του Patanjali. Δεν είναι όμως θρησκεία.
2. Η yoga είναι κυρίως για γυναίκες
Αυτό είναι μία περίεργη τροπή της yoga στη Δύση. Η αλήθεια είναι ότι τα δυτικά κέντρα yoga κατακλύζονται κυρίως από γυναίκες, κάνοντας τους περισσότερους άντρες είτε δύσπιστους ή αρνητικούς. Στην πραγματικότητα όμως η yoga στην Ινδία γεννήθηκε από άντρες και ακόμα και σήμερα στην πηγή της ασκείται και διδάσκεται κυρίως από άντρες. Η εμπειρία δείχνει πως η yoga δεν ευνοείται και δεν ευνοεί κάποιο από τα δύο φύλλα ιδιαίτερα.
3. H yoga χρειάζεται ευλυγισία
Η yoga βοηθάει να αποκτήσουμε ευλυγισία, αλλά δεν τη χρειάζεται απαραίτητα. Υπάρχουν στην πρακτική της αρκετές ασκήσεις ευλυγισίας όπως και ασκήσεις δύναμης, ασκήσεις ισορροπίας και ασκήσεις χαλάρωσης. Κάποιος που έχει ευλυγισία ίσως να πιεστεί στις ασκήσεις δύναμης, κάποιος με ένταση στις ασκήσεις χαλάρωσης κ.ο.κ. Η yoga μας μαθαίνει να γνωρίσουμε τα όρια μας και μας βοηθάει να τα ξεπεράσουμε. Δεν απαιτεί τίποτα όμως για να την ξεκινήσουμε.
4. Η yoga είναι ένα ακόμα είδος γυμναστικής
Το να χρησιμοποιούμε τη yoga μόνο ως γυμναστική, είναι σαν να έχουμε ένα αυτοκίνητο 4×4 μόνο για την πόλη. Χάνουμε τις πραγματικές της δυνατότητες. Η yoga γυμνάζει το σώμα, βαθαίνει την αναπνοή, καλλιεργεί την εσωτερική μας ηρεμία και συγκέντρωση και μας εναρμονίζει με το περιβάλλον. Φυσικά μπορούν κάποιοι να τη χρησιμοποιούν μόνο για να γυμναστούν αλλά είναι κρίμα να φτάνουμε τόσο κοντά και να μην γευόμαστε τα ουσιαστικά, μεταμορφωτικά οφέλη της yoga.
5. Η yoga δεν γυμνάζει
Και μετά τα πνευματικά της οφέλη, μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη yoga, για διαφορετικές σωματικές ή πνευματικές ανάγκες. Η yoga μπορεί πράγματι να υπάρξει ως μια πολύ ήπια μορφή άσκησης, αλλά υπάρχουν πρακτικές όπως η Astangha, η Κουνταλίνι ή η έντονη Hatha flow, που είναι αρκετά έντονες και δύσκολες ακόμα και για ανθρώπους που είναι ήδη γυμνασμένοι.


No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger