Monday, September 9, 2013

Σωστή αναπνοή με τη βοήθεια της γιόγκα



Η αναπνοή έχει ζωτική σημασία στη ζωή μας. Μπορούμε να επιβιώσουμε κάποιες μέρες χωρίς φαΐ και νερό, αλλά χωρίς την αναπνοή πεθαίνουμε μέσα σε λίγα λεπτά! Κι όμως δίνουμε πολύ λίγη σημασία σε κάτι που παίζει τόσο καθοριστικό ρόλο της ζωής μας.

Το σώμα μας, και η ψυχολογική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ποιότητα ζωής μας. Με το να τρώμε υγιεινά φαγητά, το να πίνουμε σε ικανοποιητικές ποσότητες καθαρό νερό, το να ασκούμε και να γυμνάζουμε το σώμα μας συχνά, θα διατηρούμε σε καλύτερη κατάσταση το σώμα μας και για περισσότερο καιρό, και με τον ίδιο τρόπο αν ήμαστε ήρεμοι, αποφεύγουμε νευρικές και αγχώδης καταστάσεις, ήμαστε πιο θετικά φορτισμένοι και χρησιμοποιούμε την δημιουργικότητα μας, θα νιώθουμε πιο ισορροπημένη την ψυχολογία μας. 
Η αναπνοή μας όμως επηρεάζει και καθορίζει και τους δυο αυτούς τομείς. Μαθαίνοντας να αναπνέουμε σωστά, καταφέρνει να μπει περισσότερο οξυγόνο στο αίμα κι από κει στον εγκέφαλο, και με ασκήσεις αναπνοής μπορούμε να καταφέρουμε να έχουμε τον έλεγχο του νου μας, αφού η κατάσταση του νου αντανακλάται στον τρόπο που αναπνέεις, κι έτσι ελέγχοντας την αναπνοή μπορούμε να μάθουμε να ελέγχουμε και την νοητική μας κατάσταση, με αποτέλεσμα να διατηρούμε την υγεία του σώματος μας, και να ισορροπούμε ή να καθοδηγούμε την ψυχολογία μας.
Οι άνθρωποι στις μέρες μας έχουν ξεχάσει να αναπνέουν σωστά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μικρές ποσότητες οξυγόνου κι αυτό οδηγεί σε έλλειψη ζωτικότητας και χαμηλή αντίσταση του οργανισμού σε ασθένειες. Σωστή αναπνοή είναι να αναπνέεις απ την μύτη, με το στόμα κλειστό, με πλήρη εισπνοή και εκπνοή που ενεργοποιούν ολόκληρους τους πνεύμονες. Όταν εισπνέεις πρέπει να νιώθεις την κοιλιά σου να φουσκώνει, κι όταν εκπνέεις να ξεφουσκώνει. Η εκπνοή είναι πολύ σημαντική γιατί όσο πιο πολύ αέρα εκπνεύσεις, τόσο περισσότερο φρέσκο αέρα θα μπορέσεις να εισπνεύσεις. Επίσης πρέπει να υπάρχει σταθερότητα στον ρυθμό που αναπνέεις.

Οι γιόγκι έχουν καταλάβει τη σημασία της αναπνοής στη ζωής μας. Για έναν γιόγκι η σωστή αναπνοή που γίνεται απ την μύτη, δεν είναι μόνο επειδή ο αέρας που εισέρχεται είναι φιλτραρισμένος. Η σημαντικότητα της ρινικής αναπνοής είναι η Πράνα, μία ζωτική μορφή ενέργειας που υπάρχει στον αέρα, κι εισπνέοντας περνά απ το οσφρητικό όργανο που υπάρχει στο πίσω μέρος της μύτης μας, για να φτάσει στο κεντρικό σύστημα. Γι αυτό και οι γιόγκικες ασκήσεις γίνονται σε συνδυασμό με αναπνευστικές ασκήσεις, που σου μαθαίνουν πώς να ελέγχεις την πράνα.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger