Monday, September 17, 2012

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ


Φιλόσοφοι και πνευματικοί καθοδηγητές όλων των εποχών μάς διδάσκουν ότι υπάρχουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσει κανείς στον υπέρτατο στόχο: να κοιτάξει βαθιά μέσα του και να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ένα από αυτά είναι η γιόγκα.
Γιόγκα σημαίνει ‘ένωση’. Μία απλουστευμένη ερμηνεία, πιο κατανοητή για τον δυτικό τρόπο σκέψης θα ήταν ‘η ένωση του σώματος με το πνεύμα και του πνεύματος με την ψυχή’.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τη γιόγκα και διαφορετικά είδη που μπορεί να ακολουθήσει κανείς, ανάλογα με τις προτιμήσεις και το ταμπεραμέντο του.  Όμως η γιόγκα είναι ΜΙΑ. Όποιο μονοπάτι της κι αν πάρει κανείς, ο στόχος είναι ΕΝΑΣ, κοινός: ένωση σώματος, πνεύματος και διάνοιας με τη λάμψη της ψυχής.
Τι να πει κανείς για τα οφέλη της γιόγκα, όταν μάλιστα το 90% περίπου των ανθρώπων υποφέρει με κάποιον τρόπο σωματικά, πνευματικά ή ψυχικά! Πέρα από πανάρχαια φιλοσοφία, επιστήμη αλλά και τέχνη, είναι ένα μέσον προληπτικής ιατρικής που δραστηριοποιείται σε σωματικό, πνευματικό και ψυχικό επίπεδο! Εμφανίστηκε πριν από 5.000 χρόνια περίπου στην Ινδία, εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλον τον κόσμο και παραμένει πάντα επίκαιρη και εξαιρετικά ωφέλιμη, ιδιαίτερα στις μοντέρνες κοινωνίες, που οι έντονοι ρυθμοί, το στρες και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής απομακρύνει τον άνθρωπο από το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του, αποξενώνοντάς τον από τον ίδιο του τον εαυτό!
Η γιόγκα είναι μία εναλλακτική προσέγγιση για καλύτερη υγεία και ισορροπία σε όλα τα επίπεδα. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρώματος, φύλου, φυσικής κατάστασης και σωματότυπου ασκούνται στη γιόγκα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Μελέτες αποδεικνύουν συνεχώς πως μέσω του ανοίγματος των σφιγμένων αρθρώσεων και της διάτασης και χαλάρωσης των σφιγμένων μυών, η γιόγκα αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, του οξυγόνου και της ενέργειας σε όλο το σώμα. Μέσα από τις ασκήσεις της γιόγκα, όλα τα συστήματα —μυϊκό, κυκλοφορικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό, ενδοκρινικό και νευρικό— λειτουργούν καλύτερα. Παράλληλα, ανακουφίζει αλλά και προλαμβάνει την εκδήλωση των ασθενειών της εποχής μας, όπως πόνοι στη μέση, πονοκέφαλοι, εξάντληση, αϋπνία, άγχος, υπέρταση, καρδιακά νοσήματα, νευρικότητα, διαταραχές στην πέψη, έλκος, νεφρική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, παχυσαρκία, φλεβίτιδα, κατάθλιψη, διαταραχή εμμήνου ρήσης, αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, βρογχίτιδα, έλλειψη νοητικής διαύγειας, συναισθηματική αστάθεια, ορμονικές διαταραχές, υπογλυκεμία, διαβήτης κ.λπ.
Παράλληλα, η γιόγκα προσφέρει ηρεμία και γαλήνη, ψυχική ισορροπία, νοητική διαύγεια και πνευματική σταθερότητα. Συνήθως, η μυική ένταση συνοδεύεται από νοητικό και συναισθηματικό στρες. Η άσκηση της γιόγκα και οι τεχνικές αναπνοής ρυθμίζουν τις εντάσεις και το άγχος, ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα και απαλλάσσουν από τη νοητική ένταση και τα αρνητικά συναισθήματα. Πολλές φορές, η δυσκαμψία σε μέλη του σώματος έχει ως αποτέλεσμα έναν εξίσου δύσκαμπτο χαρακτήρα και άκαμπτο τρόπο σκέψης. Χαλαρώνοντας τις σφιγμένες αρθρώσεις και τους πιασμένους μυς, η γιόγκα βοηθάει το μυαλό να ‘ανοίξει’, να χαλαρώσει και να ξεφύγει από πράγματα στα οποία ήταν ως τώρα προσκολλημένο.
Η γιόγκα είναι ένα ενεργειακό μάθημα αυτογνωσίας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα μας διδάσκει να αγαπάμε και να σεβόμαστε τον εαυτό μας, βοηθάει να αποδεχθούμε το σώμα μας με τις ιδιαιτερότητες και τις αδυναμίες του, ώστε να μην το κρίνουμε, να δείχνουμε κατανόηση και συμπόνοια στον εαυτό μας και κατ’ επέκταση στους γύρω μας και μέσα από το ‘γνώθι σαυτόν’ να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.
Στις μοντέρνες κοινωνίες και στον δυτικό τρόπο σκέψης όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απίστευτα, όπως πραγματικά απίστευτα είναι τα αποτέλεσματα της γιόγκα! Οφείλουμε να παραδεχτούμε όμως ότι αυτή η τόσο αρχαία όσο και μοντέρνα τέχνη είναι κάτι παραπάνω από μία ολιστική μέθοδος καλλιέργειας του σώματος και του πνεύματος, είναι κάτι περισσότερο από απλή θεωρία και από αντικείμενο έρευνας…
Η γιόγκα είναι επιστήμη, φιλοσοφία, τέχνη. Διδάσκει έναν τρόπο ζωής που ελευθερώνει το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή. Είναι ένα μέσον αυτοανακάλυψης, ένα είδος ψυχοθεραπείας, ένας τρόπος ‘ευ ζην’ με τον εαυτό μας και τους άλλους. Η γιόγκα είναι ταξίδι. Ένα ταξίδι που μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων και την ίδια την πορεία ζωής μας!

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger