Monday, November 18, 2013

Μασάζ για εγκύους

To 
μασάζ για εγκύους είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας τώρα που το έχετε περισσότερο ανάγκη Είναι ένας υπέροχος τρόπος που σας προετοιμάζει για τη γέννηση του παιδιού σας. Σας βοηθάει να αισθανθείτε άνετα με τις αλλαγές στο σώμα σας ανακουφίζοντας σας από τους πονεμένους μυς, αυξάνοντας την ευλυγισία σας και χαλαρώνοντάς σας. Η φυσιοθεραπεύτρια - ειδικός κινησιοθεραπείας Αγάπη Καλτσή μας έδωσε όλες τις απαντήσεις.

1.Τι προσφέρει το μασάζ στις εγκύους;

To μασάζ για εγκύους γίνεται με ειδικούς χειρισμούς και τεχνική, ενώ έχει βασικό στόχο του την ολοκληρωτική χαλάρωση του σώματος της εγκύου αλλά και τη συναισθηματική και ψυχική της εξισορρόπηση.

2. Πως γίνεται;

Το μασάζ στην εγκυμοσύνη είναι απόλυτα ασφαλές ακόμη και λίγες μέρες πριν τη γέννα. Ξαπλώνοντας αναπαυτικά σε μαξιλάρια, η έγκυος μπορεί να δεχτεί το μασάζ και να ξεμπλοκάρουν όλα τα σημεία που το έχουν ανάγκη

. Η χρήση του ειδικού κρεβατιού με την τρύπα για την κοιλίτσα, συνήθως αποφεύγεται γιατί τους προχωρημένους μήνες μπορεί να προκαλέσει πίεση στο έμβρυο και διάταση των μυών της μήτρας. Το μασάζ γίνεται μόνο με φυτικό λάδι(π.χ. αμυγδαλέλαιο ή λάδι αβοκάντο που είναι ιδιαίτερα ενυδατικό).Η χρήση αιθέριων ελαίων γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη του γιατρού και μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης.

3. Σε τι βοηθάει;

Το μασάζ στις εγκύους είναι ιδιαίτερα ευεργετικό. Στόχος του είναι να απελευθερωθεί η ένταση από σημεία που καταπονούνται περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους στον αυχένα, την πλάτη και τη μέση αφού επιτυγχάνεται αύξηση της ευελιξίας των μυών. Ανακούφιση από τις κράμπες, μείωση οιδημάτων στα άκρα και ιδιαίτερα στα πόδια, βελτίωση της στάσης του σώματος και αύξηση των θρεπτικών ουσιών και του οξυγόνου στην μητέρα και κατ’ επέκταση στο έμβρυο. Γενικότερα βοηθάει για έναν πιο εύκολο τοκετό και μην ξεχνάμε...το μασάζ δεν ανακουφίζει μόνο τη μέλλουσα μαμά αλλά ηρεμεί και το έμβρυο.

4. Σε ποια σημεία του σώματος γίνεται;

Γίνεται σε όλο το σώμα, από το κεφάλι μέχρι τα πέλματα. Βέβαια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία που κάθε έγκυος έχει περισσότερη ανάγκη.

5. Μπορούμε να το κάνουμε μόνες μας ή με το σύντροφό μας;

Όπως σε όλα τα είδη μασάζ έτσι και σε αυτό είναι δύσκολο να γίνει από τις ίδιες, καθώς σε προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν υπάρχει ευελιξία κινήσεων. Επίσης οι κινήσεις και οι πιέσεις είναι συγκεκριμένες και υπάρχει ο φόβος να προκληθούν κάποιοι μυϊκοί τραυματισμοί όσο προσεκτικός και αν είναι ο σύντροφος. Καλό θα ήταν λοιπόν να βιώσει την απόλυτη χαλάρωση από τα χέρια κάποιου ειδικού.

6. Πόσες συνεδρίες θα ήταν ιδανικό να γίνουν;

Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά και χωρίς επιπλοκές, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συνεδριών αφού είναι απόλυτα ασφαλές. Ενδεικτικά, τους πρώτους μήνες 2 με 3 φορές το μήνα είναι μια καλή συχνότητα. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και αυξάνεται το βάρος και οι πόνοι καλό θα ήταν να αυξηθεί και η συχνότητα. Εξαρτάται πάντα από την κατάσταση της εγκύου…



No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger