Tuesday, January 28, 2014

Διαλογισμός- ο μεγάλος σύμμαχος για μια ισορροπημένη ζωή!



Η λέξη διαλογισμός( meditation) προέρχεται από το λατινικό ‘’mederi’’ που σημαίνει θεραπεύω. Ο διαλογισμός μπορεί να θεωρηθεί αναμφισβήτητα θεραπευτική διαδικασία- σε πνευματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο- με αποδεδειγμένα οφέλη στη σωματική υγεία. Αυτό που στην ουσία σε βοηθάει ο διαλογισμός είναι να παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου είναι ακριβώς αυτό που δημιουργείς στο σώμα σου, στην ψυχή σου, στις καταστάσεις που ελκύεις προς τα εσένα. Αν έχεις αισθανθεί ότι ελκύεις συνέχεια ανθρώπους που σου επιδεικνύουν συνεχώς την ίδια συμπεριφορά, που όλως τυχαίως σε εκνευρίζει απίστευτα πολύ, αν σου τυχαίνει να δημιουργείς σχέση με συντρόφους με την ίδια αρνητική συμπεριφορά, αν σου τυχαίνει να αισθάνεσαι ότι όλα σου πάνε στραβά και αυτό συμβαίνει γιατί είσαι απλά άτυχος/η, σου έχω καλά νέα….όλα αυτά ξεκινούν και καταλήγουν από εσένα σε εσένα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο μαγνήτης της καρδιάς σου έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο , ώστε να σου θυμίσει τι κάνεις εσύ στους άλλους ή ακόμη και στον εαυτό σου. Αν δηλαδή συναντάς ανθρώπους που δεν σε σέβονται και σε εκνευρίζει αυτό το γεγονός, σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους και ρώτα τον εαυτό σου ‘μήπως το κάνω εγώ σε κάποιον-α ή σε κάποιους; Η μήπως το κάνω στον εαυτό μου; Σέβεσαι αρκετά τον εαυτό σου; Αν δεν το κάνεις εσύ για σένα ποιος θα το κάνει; Θα ελκύεις συνέχεια ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή σου που θα σου θυμίζουν το ίδιο πράγμα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση, παρατηρώντας τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου καταλαβαίνεις με τι έχεις να δουλέψεις, τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω και έχει κολλήσει η ζωή σου.

Δεν συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον σου, ούτε ο θεός θέλει να σε κάνει να περάσεις δύσκολες καταστάσεις για να δοκιμάσει την πίστη σου. Μέσα από τον διαλογισμό θα συνειδητοποιείς μέρα με την ημέρα πως έχεις πάντα την επιλογή να είσαι καλά ή όχι.
Γιατί να επιλέγει κάποιος να μην είναι καλά; Γιατί έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας και πολύ απλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Ο διαλογισμός μας βοηθάει να ξεδιαλύνουμε αυτά που αισθανόμαστε, μας βοηθάει να αποκολληθούμε από το δράμα μας και να συνειδητοποιήσουμε πως για ό,τι τροπή παίρνει η ζωή μας κάθε στιγμή και κάθε λεπτό ευθυνόμαστε μόνο εμείς. Μόνο οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Ό,τι φοβόμαστε το ελκύουμε σε τεράστιο βαθμό, αν αισθανόμαστε ότι δεν μας αγαπάει κανείς, θα βιώνουμε την πραγματικότητα αυτή, αν πιστεύουμε ότι είμαστε όμορφοι , έξυπνοι, πετυχημένοι σε ισορροπία , σε αφθονία, τυχεροί και ότι ζητάμε έρχεται στο δρόμο μας αβίαστα, τότε δεν υπάρχει περίπτωση η πραγματικότητά μας να είναι διαφορετική! Πρόσεξε τι αισθάνεσαι, τι δηλώνεις με πράξεις και με λόγια, πρόσεξε τι σκέφτεσαι γιατί μέσω του διαλογισμού θα κατανοήσεις πως όλοι μας διαθέτουμε ένα μαγικό λυχνάρι, ότι σκέφτεσαι είναι στη διάθεσή σου! ότι και αν είναι αυτό. Μην ξεχνάς ποτέ ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω σου και κυρίως αυτοί που σε δυσκολεύουν πολύ είναι οι μεγαλύτεροι σου δάσκαλοι.

Κάνε τώρα έναν κατάλογο με όλους τους ανθρώπους που σε έχουν πειράξει , γράψε γιατί σε πείραξε ο καθένας από αυτούς. Μετά δες που το κάνεις εσύ. Μήπως το κάνεις στους άλλους , μήπως το κάνεις στον εαυτό σου; Κλείσε τα μάτια σου δες τον άνθρωπο αυτό νοερά πες του ότι σε ενόχλησε και μετά δες τον με ευγνωμοσύνη και πες ευχαριστώ που με απελευθέρωσες από αυτήν την άσχημη συμπεριφορά προς τον εαυτό μου! Σου στέλνω αγάπη και φως και σε απελευθερώνω τώρα!!!!

Δουλεύοντας με τον διαλογισμό θα αρχίσεις να ξεκολλάς τα βαρίδια που τόσα χρόνια έχτιζες στα πόδια σου. Δουλεύοντας με τον διαλογισμό θα γνωρίσεις την πραγματική ελευθερία της ψυχής! Είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα!!! Σας εύχομαι καλή τύχη στο πνευματικό σας ταξίδι, αν και στη ζωή τίποτα μα τίποτα δεν είναι τυχαίο!

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger