Monday, June 17, 2013

Yoga και καρδιακή αρρυθμία



Yoga και καρδιακή αρρυθμία
Όσο παράδοξο και περίεργο και αν φαίνεται, η Yoga, σύμφωνα με έρευνες που διεξήχθησαν, δείχνει να μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό τους καθώς επίσης να ενισχύσει την πνευματική και εγκεφαλική τους κατάσταση και διαύγεια.
H Έρευνα
Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ένας αριθμός περίπου 2,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, παρουσιάζουν κολπική μαρμαρυγή. Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί μια από τις συνηθέστερες μορφές ανωμαλίας του ρυθμού της καρδιάς.
Κατά την κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός επηρεάζεται, χάνει την σταθερότητά του και παρουσιάζει από 50 έως 150 σφίξεις το κάθε λεπτό.
Αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής
Η αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγή γίνεται με ειδικά φάρμακα που χορηγούνται στους ασθενείς, όπως είναι οι β-αναστολείς. Με τον τρόπο αυτό ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό και τον σταθεροποιούν.
Τα φάρμακα όμως αυτά δεν παρουσιάζουν πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, και δεν κατορθώνουν να ανακουφίσουν όλους τους ασθενείς από τα ενοχλητικά και επίπονα συμπτώματα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως δηλώνουν οι ερευνητές, ένα ακόμα βοήθημα όπως η Yoga, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και να λειτουργήσει συνδυαστικά με τα ειδικά φάρμακα.
Η χρήση της Yoga για ανακούφιση από την κολπική μαρμαρυγή
«Ίσως αυτό να ήταν κάτι που να πρέπει να το λάβουν υπ’όψιν» δηλώνει ο Todd W.Cade, ένας ερευνητής φυσικών θεραπειών του Πανεπιστημίου της Ιατρικής Σχολής της Ουάσινγκτον στον Σεντ Λούις.
Η Yoga φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά σε τέτοιες περιπτώσεις ανωμαλιών του καρδιακού ρυθμού, όχι όμως χωρίς την έγκριση και του θεράποντος ιατρού του ασθενούς, ο οποίος και θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία του και την αντίδρασή του στην διαδικασία.
Γεγονός ειναι βέβαια, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Cade, πως η μέθοδος της Yoga σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσει πολλά θετικά και οφέλη για τον οργανισμό και την υγεία και σχεδόν κανένα αρνητικό.
Η νέα έρευνα
Στη νέα αυτή έρευνα που έγινε με επικεφαλής τον ερευνητή και επιστήμονα Dr.Dhanunjaya Lakkireddy του Πανεπιστημίου του Ιατρικού Κέντρου του Κάνσας, συμμετείχαν 49 άτομα με προβλήματα καρδιακής μαρμαρυγής για τουλάχιστον 5 χρόνια.
Στην έρευνα αυτή σκοπός ήταν να μελετηθεί τόσο η αρτηριακή πίεση των ατόμων, ο καρδιακός ρυθμός τους, η ψυχολογική τους κατάσταση (τα επίπεδα άγχους, η κατάθλιψη) αλλά και γενικότερα η ποιότητα της ζωής τους.
Στην δεύτερη φάση του πειράματος και τα 49 άτομα παρακολούθησαν μαθήματα Yoga με συχνότητα τουλάχιστον 2 φορές την κάθε εβδομάδα για διάρκεια 3 μηνών. Έπειτα καταγράφησαν οι επιπτώσεις και οι αλλαγές που είχε η παρακολούθηση των μαθημάτων Yoga στην ποιότητα της ζωής τους.
Τα θεαματικά αποτελέσματα της έρευνας
Ήταν λοιπόν γεγονός πως η Yoga έπαιξε καταλυτικό
ρόλο. Οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των επεισοδίων καρδιακής αρρυθμίας από 4 φορές στις 2 με την παρέμβαση της Yoga.
Ο καρδιακός ρυθμός 67 παλμούς το λεπτό φάνηκε να κυμαίνεται στους 61 παλμούς το λεπτό μετά τη Yoga.
Επίσης τα επίπεδα άγχους των ασθενών ενώ κυμαίνονταν στο 34 (σε μια βαθμολογική κλίμακα από το 20 μέχρι το 80) μετά την παρακολούθηση των μαθημάτων Yoga για 3 μήνες φάνηκε να πέφτουν στο 25, γεγονός που βοήθησε και την αντιμετώπιση περιπτώσεων ελαφράς κατάθλιψης ενώ παράλληλα ανύψωσε και καλυτέρευσε την ψυχική υγεία των ατόμων.
Φυσικά, η Yoga, λειτουργεί βοηθητικά και δεν έρχεται να αντικαταστήσει την όποια φαρμακευτική αγωγή που απαιτείται.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger