Tuesday, January 15, 2013

Γιόγκα Νίντρα - Αντιμετωπίζοντας το άγχος (1)


Αντιμετωπίζοντας το άγχος

Η συνεχής ενασχόληση με το «να τα καταφέρουμε» οικονομικά, μαζί με τις εντάσεις και τις διαψεύσεις της σύγχρονης κοινωνικής, έγγαμης, οικογενειακής, επαγγελματικής και συλλογικής ζωής, μεταμορφώνουν συχνά τη ζωή σε μια χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα ασφαλείας. Στερημένοι από τις περισσότερες παραδοσιακές μορφές συναισθηματικής και ψυχοσωματικής εκτόνωσης, όπως η προσευχή, η άθληση ή η δημιουργική αναψυχή, πολλοί ευαίσθητοι σύγχρονοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση αυξανόμενης έντασης χωρίς διαφυγή. Όταν εκραγεί η χύτρα ταχύτητας, επέρχεται η νοητική κατάρρευση και η σωματική νόσος.


Συμπτώματα                                                                                           


 Οι καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης, εκνευρισμού και θυμού συνοδεύονται από ποικιλία σωματικών αντιδράσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ταχυπαλμία, η υπερβολική εφίδρωση, η διάρροια, η δυσπεψία, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία. Οι αντιδράσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της περίπλοκης διαδικασίας με την οποία τα διάφορα συστήματα του σώματος προσαρμόζονται στο άγχος. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «απόκριση στο άγχος» από πρωτοπόρους ερευνητές, όπως ο δόκτωρ Χανς Σέλυ (Hans Selye) από τον Καναδά και συμπεριλαμβάνει καταστάσεις επιταχυνόμενου καρδιακού ρυθμού και αύξησης της αρτηριακής πίεσης, ένταση στους σκελετικούς μύες και αυξημένα επίπεδα κορτιζόνης και αδρεναλίνης στο αίμα.
Καθώς οι αγχογόνες καταστάσεις επιμένουν, η αντίσταση του σώματος μειώνεται. Οι ανισορροπίες στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στους ενδοκρινείς αδένες και στη χημική και ορμονική σύνθεση του αίματος γίνονται μόνιμες, με όλο και μεγαλύτερη λειτουργική διαταραχή όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος.
Καθώς η ισορροπία του σώματος διαταράσσεται όλο και περισσότερο, ακόμα και κατά την κατάσταση της ανάπαυσης, εμφανίζεται συνήθως μια ποικιλία συμπτωμάτων από το νευρικό σύστημα, όπως η αϋπνία, το άγχος και η ευερεθιστότητα, που συχνά οδηγούν στη νεύρωση. Καθώς επιδεινώνεται η ανισορροπία, επέρχονται αλλαγές σε ευαίσθητα ή εξασθενημένα όργανα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται σοβαρές ψυχοσωματικές νόσοι, όπως το άσθμα, τα έλκη του πεπτικού και η υπέρταση, οι οποίες οφείλονται στην ελλιπή αντιμετώπιση των ψυχολογικών εντάσεων, που αναμεταδίδονται στα διάφορα φυσιολογικά συστήματα του σώματος.
Η εργασία του δόκτορος Κ.Ν. Ουντούπα (K.N. Udupa) από το Πανεπιστήμιο Μπανάρας Χίντου (Ινδία) υποδεικνύει ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος εξελίσσονται σταδιακά μέσα από τέσσερα αναγνωρίσιμα στάδια. Αρχικά επέρχονται ψυχολογικές αλλαγές, όπως το άγχος, η ευερεθιστότητα και η αϋπνία, που οφείλονται σε υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζονται ευκρινή σωματικά συμπτώματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η αύξηση της εντερικής κινητικότητας. Στο τρίτο στάδιο επέρχεται μια πιο βαθιά σωματική και/ή βιοχημική διαταραχή και εμφανίζονται κλινικές ενδείξεις δυσλειτουργίας κάποιων οργάνων του σώματος. Τέλος, εμφανίζονται ανιχνεύσιμες και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες, συχνά με έντονα συμπτώματα που απαιτούν χειρουργική ή μακροχρόνια φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Η γιόγκα νίντρα καταπολεμά το άγχος
Η γιόγκα νίντρα συνταγογραφείται τώρα από γιατρούς σε πολλές χώρες, τόσο ως προληπτική, όσο και ως θεραπευτική μέθοδος, για τα πρώτα τρία στάδια της νόσου, που σχετίζεται με το άγχος. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό βοηθητικό μέσο για την αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών διαταραχών που έχουν εισέλθει σε ένα σοβαρό ή δομικά μη αναστρέψιμο στάδιο. Εδώ η γιόγκα νίντρα παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα, εξομαλύνει την κατάθλιψη και το μακροχρόνιο άγχος και βοηθάει τον ασθενή να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί την κατάστασή του και να φροντίσει για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της.
Οι ανεπάρκειες του σύγχρονου τεχνολογικού τρόπου ζωής αναγνωρίζονται από πολλά ευαίσθητα άτομα και από γιατρούς, οι οποίοι αναζητούν έναν αποτελεσματικό, επιστημονικό τρόπο για την επίτευξη βαθιάς, συστηματικής χαλάρωσης. Η γιόγκα νίντρα, η οποία δρομολογείται από το υποκείμενο και κατευθύνεται εκ των έσω, έρχεται σαν ένα μεγάλο δώρο προς το άτομο, παρέχοντας μια όαση ηρεμίας, αλλά και έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιρρόπησης. Πολλά άτομα που κατά το παρελθόν είχαν ένταση, ένιωθαν αποξενωμένα και απογοητευμένα αναφέρουν ότι, τροποποιώντας τον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει καθημερινή άσκηση στη γιόγκα νίντρα, μεταμόρφωσαν ολοκληρωτικά τη νοοτροπία τους και ενίσχυσαν κατά πολύ την εκτίμηση τους προς τη ζωή, αλλά και την ίδια την εμπειρία της ζωής.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger