Saturday, September 27, 2014

Πραναγιάμα - Pranayama


24 Ιανουαρίου 2013
 
H Πραναγιάμα κατέχει χωρίς καμία αμφιβολία την καρδιά της γιόγκα. Είναι ένα είδος μυστηριακής δύναμης που ηρεμεί, ενώ ενεργοποιεί το κουρασμένο σώμα, το εξασθενημένο πνεύμα ακόμα και τον πιο ανήσυχο νου.

Η πραναγιάμα δεν είναι απλά ασκήσεις αναπνοής. Είναι τεχνικές που μας βοηθούν να διαχειριστούμε την ζωτική αυτή ενέργεια που αποτελεί το υπόστρωμα κάθε ζωής και να διευρύνουμε την ποσότητα που διοχετεύεται μέσα στα ενέργειακά κανάλια, να ομαλοποιήσουμε και να εξισορροπήσουμε τη ροή της. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε την καλύτερη ενέργειακή τροφοδοσία του σώματος και του νου μας.

Όταν δεν συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας αυτή είναι άρρυθμη και οι αιτίες των διαταραχών είναι τόσο εξωτερικές (θερμοκρασία, διατροφή) όσο και εσωτερικές (διάθεση, σκέψεις που μας αποσχολούν).
Η γιόγκα μας διδάσκει να κυριαρχούμε στην αναπνοή μας για να ελέγχουμε τις διαταραχές του νου μας. Αυτή η τεχνική ονομάζεται Πραναγιάμα.

Tεχνικές πραναγιάμας:
-Ουτζάι πραναγιάμα
Ξαπλώστε άνετα ανάσκελα και χαλαρώστε. Παρακολουθείτε την αναπνοή σας. Όταν ο ρυθμός της γίνει σταθερός τοποθετείστε την άκρη της γλώσσας σας στον ουρανίσκο.
Ο κύκλος της αναπνοής είναι ο εξής: Έχουμε κλειστό το στόμα. Εκτελούμε βαθιά εισπνοή με μερική φραγή της γλωττίδας που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του λάρυγγα, ανάμεσα στις φωνητικές χόρδες. Αναπνέουμε με τον θώρακα. Κάνουμε εκπνοή κρατώντας την φραγή. Σε μερικούς κύκλους επιμηκύνουμε τις εκπνοές μας, έτσι ώστε να έχει η αναπνοή μας την αναλογία 1:2 (η εκπνοή διαρκεί 2 φορές περισσότερο). Διατηρούμε τον αργό γενικό ρυθμό της αναπνοής. Ο ήχος που παράγεται θα γίνει ο δάσκαλός μας: αν κάνετε σωστά την ουτζάι πραναγιάμα πρέπει να είναι στην ίδια ένταση και να έχει τον ίδιο τόνο.
-Σάμα-Βρίττι πραναγιάμα
Πάρτε μια κουβέρτα και διπλώστε την έτσι ώστε να έχει τις ακόλουθες διατάσεις - 7 cm (ύψος), 12 cm (πλάτος) και 75 cm (μήκος). Η κουβέρτα θα στηρίζει την σπονδυλική σας στήλη στην θωρακική μοίρα και ταυτόχρονα θα ανοίγει τον θώρακα. Ξαπλώστε και βάλτε επιπλέον ένα μαξιλαράκι πίσω απ' το κεφάλι. Αφήστε τα χέρια σας να πέφτουν ελεύθερα στο πάτωμα με τις παλάμες προς τα πάνω. Χαλαρώστε. Απλώς παρατηρείστε την αναπνοή σας χωρίς να την 'διορθώνετε' ή αξιολογείτε. Θα δείτε ότι η αναπνοή σας αλλάζει ρυθμό, μπορεί να παύει για 1-2 δευτερόλεπτα και ο αέρας δεν γεμίζει τους πνευμόνες εντελώς.
Σε μερικά λεπτά σιγά-σιγά μπορείτε να αρχίζετε να ελέγχετε την αναπνοή σας. Προσπαθείστε να την κάνετε πιο μαλακιά και ρυθμική. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ΣΑΜΑ-ΒΡΙΤΤΙ ('ίσια/ίδια κίνηση'). Είναι η βάση για όλες τις υπόλοιπες τεχνικές Πραναγιάμας.
Στους αρχάριους η δεξιά πλευρά του θώρακα ανυψώνεται περισσότερο καθώς αναπνέουν. Γι΄αυτό να δίνετε προσοχή σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων σας. Να στέλνετε εκεί τις εισπνοές σας.
Σ 'αυτήν την τεχνική ο σκοπός σας δεν είναι να εισπνέετε όσο γίνετε πιο βαθιά, αλλά να ισορροπείτε την αναπνοή σας και να αρχίσετε να την νοιώθετε.
-Μπχάστρικα Πραναγιάμα
Καθίστε σε οποιαδήποτε βολική στάση. Η πλάτη πρέπει να είναι ίσια. Εκτελέστε μια βαθιά εισπνοή και διώξτε τον αέρα από τους πνεύμονες με μια ρυθμική εκπνοή. Χρησιμοποιείστε τόσο το διάφραγμα όσο και τους αναπνευστικούς μύες του θώρακα.
Η εισπνοή γίνεται αυτόματα με την χαλάρωση των κοιλιακών και διαρκεί όσο και η εκπνοή. Εκτελέστε επιταχυνόμενη εναλλαγή εισπνοής-εκπνοής, σχεδόν χωρίς την ενδιάμεση φάση του κρατήματος της αναπνοής. Οι εκπνοές είναι πιο έντονες. Οι πνεύμονές σας πρέπει να δουλεύουν σαν φυσητήρες.
Μετά από 10-20 εκπνοές-εισπνοές χαλαρώστε και αναπνεύστε μερικές φορές με κανονικό ρυθμό. Ξανακάντε τον κύκλο των 10-20 ρυθμικών εκπνοών-εισπνοών. Χαλαρώστε.
Βιβλιογραφία
yogajournal.com


No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger