Friday, May 16, 2014

Όλοι οι λόγοι για να κάνετε μασάζ


Όλοι γνωρίζουμε πόσο χαλαρωτικό είναι ένα μασάζ, όμως ελάχιστοι εκτιμούν τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει για την υγεία μας, μεταξύ άλλων και θεραπευτικές. Μια νέα μελέτη ωστόσο δείχνει ότι η συγκεκριμένη πρακτική προσφέρει ανακούφιση από τους μυϊκούς πόνους, ειδικά μετά την άσκηση. Ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. 

Ειδικότερα:
 Το μασάζ είναι αναλγητικό Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε το 2011, άνθρωποι με οσφυαλγία, δηλαδή πόνο στη μέση, παρουσίασαν μεγάλη βελτίωση στην κατάστασή τους χάρη στο μασάζ και ήταν πιο λειτουργικοί συγκριτικά με εκείνους που δεν έκαναν καμία συνεδρία. «Τα οφέλη του είναι περίπου ίδια με εκείνα που προσφέρουν διάφορες αποτελεσματικές θεραπείες: φάρμακα, βελονισμός, γυμναστική και γιόγκα» δήλωσε ο Νταν Τσέρκιν, επικεφαλής της μελέτης. 

Μας βοηθά να κοιμόμαστε
 Όμως οι μαλάξεις έχουν εξίσου ευεργετική δράση και σε άλλες περιπτώσεις. Μελέτη που έγινε στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι έδειξε ότι μας βοηθούν να κοιμόμαστε περισσότερο και καλύτερα (περνάμε πιο εύκολα στο στάδιο του βαθέος ύπνου). 


Προστατεύει από το κρυολόγημα
 Με 45'  μασάζ σημειώνονται αλλαγές στον αριθμό και τη δράση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των λεμφοκυττάρων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το προστατεύουν από τις επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών.

Μας κάνει πιο ενεργητικούς 
Με το μασάζ αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο και κατ' επέκταση βελτιώνεται η λειτουργία του. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πριν αρκετά χρόνια, ενήλικες που έκαναν μαλάξεις επί 15' ήταν σε θέση να λύσουν πιο γρήγορα μαθηματικές ασκήσεις από άλλους που απλώς χαλάρωναν το ίδιο διάστημα.

Μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης 
Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της λεγόμενης ορμόνης του στρες, κατεβαίνουν έπειτα από ένα χαλαρωτικό μασάζ. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να περιοριστούν τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Χάρη στη συγκεκριμένη πρακτική οι άνθρωποι αναπτύσσουν γενικά θετικά συναισθήματα.

Αποτρέπει τις εξάρσεις ημικρανίας
 Αυτό το μαγικό άγγιγμα που νιώθει κάποιος στο δέρμα του μπορεί τελικά να μειώσει τα επεισόδια πονοκεφάλου, όπως τουλάχιστον έδειξε μια έρευνα που έγινε το 2012 σε άτομα με ημικρανία. Μπορείτε να το δοκιμάσετε και μόνοι σας κάνοντας κυκλικές κινήσεις κατά μήκος του τριχωτού της κεφαλής. 

ΠΗΓΗ: elle.gr




No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger