Tuesday, April 16, 2013

Η επίδραση του Ρέικι στήν αυτόνομη δραστηριότητα αμέσως μετά απο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο


Στην παρακάτω μελέτη, που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα πιο  έγκυρα  συμβατικά ιατρικά περιοδικά, οι ασθενείς που έλαβαν μία 20-λεπτη θεραπεία Reiki εντός τριών ημερών μετά από μία καρδιακή προσβολή εμφάνισαν βελτίωση της διάθεσης τους  μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV). Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι σημαίνει αυτό σε κοινή γλώσσα.
Μια καρδιακή προσβολή είναι ένα αγχωτικό γεγονός που όπως και άλλα στρεσογόνα γεγονότα προκαλεί  αντίδραση στο στρες.
Ένα στρεσαρισμένο σώμα είναι εξασθενισμένο και αδυνατεί να αντιμετωπίσει περισσότερο άγχος. Αυτό σημαίνει οτι ο ασθενής ο οποίος έχει υποστεί μια καρδιακή προσβολή έχει υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί και μία δεύτερη.
Οι γιατροί γνωρίζουν πολύ καλά αυτό το φαινόμενο και πρωταρχικός  στόχος  στην θεραπεία των καρδιακών παθήσεων είναι να βοηθήσουν το σώμα να ανακτήσει την αντοχή του.
Αυτός είναι και ο λόγος που βασική  μέριμνα των νοσοκομείων είναι να χορηγούν  β-αναστολείς, φάρμακα που βοηθούν το σώμα να ανακτήσει τις δυνάμεις του.
Οι β-αναστολείς όμως δρουν αργά και μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να τα ανεχτούν.
Οι ερευνητές του Yale  αναρωτήθηκαν εάν μια μη φαρμακολογική παρέμβαση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική, αν μπορεί να λειτουργήσει ταχύτερα και ακόμη να κάνει τους ασθενείς να νιώθουν καλύτερα.
Γιατί σε ένα υψηλής τεχνολογίας κέντρο καρδιακής φροντίδας
Θα ενδιέφερε τους γιατρούς να αισθανθούν καλύτερα οι ασθενείς ?
Επειδή αν υποκειμενικά αισθάνονται καλύτερα  είναι γνωστό οτι έχουν αντικειμενικά αποτελέσματα στον τομέα της υγείας τους Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ) , και κατά συνέπεια την καρδιακή νόσο (ANS καρδιακός ρυθμός των ελέγχων).

Αυτή η μελέτη εξέτασε τις μη επεμβατικές , μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για να βοηθήσει τους ασθενείς να επανέλθουν ταχύτερα  απο μια καρδιακή προσβολή.
Η μελέτη είχε 3 σκέλη.
1η ομάδα (12 ασθενείς) που αναπαύονται ήσυχα χωρίς διακοπή.
2η ομάδα (13 ασθενείς ) που χαλάρωναν ακούγοντας αργούς ρυθμούς και κλασική μουσική
3η ομάδα (12 ασθενείς) Έλαβαν 20 λεπτά Ρέικι απο εκπαιδευμένο προσωπικό νοσηλευτών
Οι ασθενείς μετρήθηκαν ενδεικτικά κατά την έναρξη , και πάλι μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής.
Και οι δύο σειρές μετρήσεων συγκρίθηκαν μεταξύ τους και κατόπιν συγκρίθηκαν με τους άλλους
Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν με δύο τρόπους. Συναισθηματική κατάσταση και την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού (HRV), ενα φυσιολογικό μέτρο που δείχνει αν το σώμα του ασθενούς ανακάμπτει απο το στρές.
Οι ασθενείς βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους  στις θετικές καταστάσεις( χαρά χαλάρωση, ηρεμία) και στις αρνητικές (στρές ,θυμό, λύπη ,απογοήτευση, ανησυχία, φόβο, αγχος).Η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι βελτίωσε όλες τις θετικές συναισθηματικές καταστάσεις ενω αντίστοιχα μείωσε όλες τις αρνητικές.
Συγκρίνοντας τις τρείς ομάδες  η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι είχε τις πιο θετικές αλλαγές στην συναισθηματική κατάσταση , ενω η ομάδα ηρεμίας είχε τις λιγότερες. Η ομάδα που είχε δεχτεί Ρέικι  βελτίωσε επίσης τον δείκτη HRV. Το όφελος του Ρέικι  ήταν συγκρίσιμο με αυτό των β-αναστολέων.
Επιπλέον η μελέτη έδειξε πως το Ρέικι μπορεί να προσφέρεται σε  μια οξεία περίπτωση. Αυτό είναι σημαντικό. Κανείς απο όσους δέχτηκαν Ρέικι δεν παρουσίασε ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σε αυτή την μελέτη το συμπέρασμα ήταν πως το Ρέικι βελτίωσε σημαντικά την διάθεση και τον δείκτη HRV σε σύγκριση με τις άλλες 2 ομάδες. Πολλά ερωτήματα μένουν αναπάντητα όπως πόσο διαρκούν τα οφέλη μιας θεραπείας Ρέικι.
 


Rachel S.C. Friedman, Matthew M. Burg, Pamela Miles, Forrester Lee, and Rachel Lampert J. Am. Coll. Cardiol. 2010;56;995-996.

No comments:

Post a Comment