Tuesday, February 26, 2013

Ashtanga Yoga, τι είναι τελικά?

Η πρακτική της yoga για εμάς τους δυτικούς μπορεί να έγινε γνωστή τις τελευταίες δεκαετίες και lifestyle για διάφορους λόγους αλλά για τους Ινδούς είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ο Guruji, Sri K. Pattabhi Jois περιγράφει στο βιβλίο του "Yoga Mala" ότι η yoga είναι μια ευγενής, χωρίς επιθυμίες δράση σε συνδυασμό με ηθική η οποία έχει μεταδοθεί στα χρόνια μέσω μιας αδιάσπαστης παράδοσης.
Χωρίς επιθυμίες, nishkama karma, είναι μια δράση η οποία εκτελείται χωρίς να αποζητάς τους καρπούς αυτής της δράσης. Το απόλυτο γιόγκικο ιδανικό είναι όλες οι δράσεις να μην ακολουθούνται από την επιθυμία για αποτέλεσμα και προσωπικό όφελος, αντίθετα οι καρποί των πράξεων να προσφέρονται στο Ανώτερο. Πράττοντας δράσεις με το μυαλό εστιασμένο στο αποτέλεσμα ενισχύουμε τον εγωισμό, και γινόμαστε δέσμιοι στην ιδέα του "εγώ" και "δικό μου".
Σε μια συνέντευξη το 1984 ρωτήθηκε ο Krishnamacharya με ποιο κριτήριο μπορούμε να καταλάβουμε ένα κάποιος είναι καλός yogi. "Η ιδέα της προσκόλλησης προς svajana (οι άνθρωποι μου, γονείς, φίλοι, σύζυγοι, παιδιά) πρέπει να εγκαταλειφθεί. Στην yoga svajana και parajana (όλοι οι άλλοι) δεν υπάρχει. Βρίσκονται όλοι σε bhagadsambandha (επικοινωνία με το Θεό). Έτσι η κατάσταση της vairagya (απόσπασης, μη προσκόλλησης) είναι η ένδειξη για το επίπεδο του ασκούμενου".
Vairagya είναι η μια εκ των δύο βασικότερων αρχών της yoga. Ο Patanjali αναφέρει ότι με την πρακτική (abhyasa) και την μη προσκόλληση (vairagya) μπορούν να σταματήσουν οι διακυμάνσεις του νου [yoga sutras I.12].
Στις μέρες μας, όταν βρεθείς σε μια παρέα και αναφέρεις ότι ασχολείσαι με την πρακτική της Ashtanga η πρώτη ερώτηση που σου γίνεται είναι αν "πηδάς ανάμεσα στα χέρια, αν κάνεις λωτό, αν την κάνεις ολόκληρη, ποια σειρά κάνεις κ.α. Αυτό που η πραγματική πρακτική προσπαθεί να πετύχει,μη προσκόλληση, το δυτικό μυαλό με έναν τρόπο άξιο απορίας, το μετατρέπει στο ακριβώς αντίθετο, στην προσκόλληση. Όλο το μαγικό ταξίδι της μεταμόρφωσης νου και σώματος μετατρέπεται σε μία μάχη με τον χρόνο, τον εαυτό μας και τους γύρω, λες και πρέπει μέσα σε "Χ" χρονικό διάστημα να κάνουμε όλες τις σειρές της Ashtanga. Η βιασύνη διαδέχεται την υπομονή, η επιθυμία για αποτέλεσμα επισκιάζει την "χωρίς επιθυμίες δράση" και οι παραδοσιακοί κανόνες της πρακτικής θυσιάζονται στο βωμό των ορέξεων του μυαλού που δεν είναι σε θέση να πειθαρχήσει και να μείνει εστιασμένο σε ένα μόνο πράγμα. (ekagra)
Το πλήθος των περασμάτων ανάμεσα στα χέρια έχει γίνει μετρητής και το κατόρθωμα ότι κάποιος βρίσκεται στην Advanced B (5η και 6η σειρά) αποτελεί καταξίωση στους κύκλους της κοινωνίας της yoga, δημιουργώντας ταυτόχρονα άγχος και θλίψη στους ασκούμενους που "υστερούν" στο κομμάτι των asanas. Έτσί είναι απόλυτα φυσιολογικό πολλοί να απογοητεύονται και να εγκαταλείπουν αυτή την πρακτική ενώ άλλοι να φοβούνται ακόμα και να την δοκιμάσουν.
Η Ashtanga είναι μια πρακτική που το μόνο που σου ζητά είναι να βρίσκεσαι πάνω στο στρώμα σου όσες περισσότερες φορές την εβδομάδα μπορείς. Η ελαστικότητα, η αντοχή και η μυική ενδυνάμωση έρχεται με χρόνια υπομονής, πρακτικής και ειλικρίνειας κυρίως προς τον ίδιο τον εαυτό μας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ελαστικός, δυνατός ή ήδη ικανός για να την κάνει. Το μόνο που χρειάζεται είναιπραγματική αγάπη για την πρακτική και το σθένος να εμφανίζεσαι στο στρώμα όσο πιο συχνά μπορείς. Καμία σημασία δεν έχει το επίπεδο στις asanas μιας και η εσωτερική αλλαγή έρχεται από την αναζήτηση για γαλήνη στο νου και στο σώμα. Η πραγματική yoga συμβαίνει πάντα στο εσωτερικό μας, και γίνεται μέσω αφοσίωσης στην πρακτική και στην παράδοση μας σε αυτήν. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο στρώμα αγγίζουν τα όρια του νου, που όταν τα ξεπερνάμε κυριολεκτικά επεκτείνουμε την συνείδηση μας πέρα από φοβίες, ανασφάλειες και άλλα δεσμά.
Ο David Svenson λέει χαρακτηρίστηκα "Η yoga κάνει το έδαφος γόνιμο. Το τι σπόρο θα φυτέψεις μέσα σε αυτό είναι δική σου επιλογή".
Διατηρώντας την συνειδητοποίηση μας σε εγρήγορση αποφεύγουμε τις παγίδες του νου, που κρύβονται πίσω από κάθε πτυχή της ζωής, ακόμα και στην πρακτική της yoga, κρατώντας μας φυλακισμένους στην παρούσα κατάσταση.

Παπαδάκης Δημήτρης
Atman Asana Yoga Studio

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger