Wednesday, November 21, 2012

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΣΤΡΕΣ


Αν πάρουμε ένα ελατήριο και το τεντώσουμε μέχρις ενός σημείου, μόλις το αφήσουμε θα επανέλθει στο αρχικό του σχήμα και μέγεθος. Αν όμως τεντώσουμε το ελατήριο πέρα από το όριο ελαστικότητας θα επανέλθει μόνο εν μέρει. Το ίδιο συμβαίνει και με μας τους ανθρώπους. Έχουμε δημιουργηθεί να λειτουργούμε μέσα σε συγκεκριμένα όρια και σωματικά και νοητικά και συναισθηματικά. Στρες είναι η παραβίαση αυτών των φυσιολογικών ορίων. Παρατηρώντας την φύση αλλά και την ζωή βλέπουμε ότι όλα υπάρχουν σε ζεύγη. Χειμώνας-καλοκαίρι, κρύο-ζέστη, ψηλός-κοντός, λύπη-χαρά, δυσάρεστο-ευχάριστο.
Σαν το νόμισμα με δυο όψεις. Η ζωή θα λέγαμε είναι μια συνεχής εναλλαγή, ένα συνεχές γίγνεσθαι ανάμεσα στα ζεύγη των αντιθέτων.  
Τώρα όταν αυτή η κίνηση ανάμεσα στα ζεύγη π. χ. εργασία-ανάπαυση είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια τα καταφέρνουμε πολύ καλά. Όταν παραβιάζονται τα όρια βιώνουμε στρες.
Η γιόγκα μας συμβουλεύει να ακολουθούμε την «μέση οδό» και οι αρχαίοι Έλληνες το «παν μέτρον άριστον».Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τροφή, νερό, ρούχα, σπίτι και όταν ικανοποιηθούν οι βασικές του ανάγκες τότε θέλει ένα όμορφο σπίτι, νόστιμα φαγητά, ωραία ρούχα, αυτό που λέμε καλοπέραση, ευχαρίστηση και άνεση.
Ο μεγάλος ψυχολόγος Αβραάμ Μάσλοου λέει: «Η βαθύτερη φύση του ανθρώπου δεν είναι κακή. Η καταστροφικότητα, η σκληρότητα και η κακία είναι βίαιες αντιδράσεις όταν απειλούνται οι βασικές ανάγκες όπως η ανάγκη για διατήρηση της ζωής, της ασφάλειας, ανάγκη για στοργή, για σεβασμό, για αγάπη». Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά νιώθουμε όλοι αυτή την απειλή να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
 Βιώνουμε όλο και πιο ακραίες καταστάσεις έντασης, ανησυχίας και στρες. Στόχος της γιόγκα είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση της ισορροπίας στο σωματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο. Έχει δυο πλευρές η μια πλευρά είναι η πρακτική μέθοδος, οι τεχνικές οι οποίες θα μας βοηθήσουν να σταθούμε στα πόδια μας και η άλλη πρακτικές συμβουλές για την κατανόηση και την δράση μας στη ζωή.
Για την υγεία και την καλή φυσική κατάσταση του σώματος η γιόγκα διαθέτει μια πολύ μεγάλη σειρά σωματικών ασκήσεων και τεχνικές αναπνοής.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger