Thursday, November 15, 2012

Διώξτε τον ανήσυχο νου - Αναπνοές

Η ανησυχία συχνά συνδέεται με μια κοντή, σφιχτή, επιφανειακή αναπνοή. Η χαλάρωση απ' την άλλη μεριά εμφανίζει πιο αργές αναπνοές, που ξεκινούν από το διάφραγμα. Η επιμήκυνση της εκπνοής σε σχέση με την εισπνοή μειώνει την αντίδραση «παλεύω ή φεύγω» και διατηρεί ένα υγιές επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, γεγονός που μας βοηθάει να χαλαρώνουμε.

Για το άγχος μια καλή αναπνευστική άσκηση είναι η brahmari (στα σανσκριτικά σημαίνει «μέλισσα»). Η άσκηση παίρνει το όνομα της από τον ήχο που κάνει η μέλισσα. Ο ήχος αυτός είναι κατευναστικός για τον ανήσυχο νου, ενώ η πρακτική επιμηκύνει την εκπνοή χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Η brahmari μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καθημερινή πρακτική, έτσι ώστε να ενισχύσει την ηρεμία ή ως πρώτη βοήθεια σε μια δύσκολη στιγμή.

Καθίστε άνετα, με ίσια πλάτη και ήρεμους ώμους. Πάρτε μερικές φυσιολογικές αναπνοές και κλείστε τα μάτια σας. Στη συνέχεια, κρατώντας τα χείλη σας ελαφρώς κλειστά, εισπνεύστε από τη μύτη. Στην εκπνοή αναπαράγετε τον ήχο του γράμματος Μ. Διατηρήστε τον ήχο μέχρι να θελήσετε να εισπνεύσετε. Επαναλάβετε για όσο νιώθετε όμορφα.

Όσο περισσότερο διατηρείτε την εκπνοή, τόσο πιο χαλαρωτική είναι η brahmari. Όμως, προσοχή: αν πιέζεστε πέρα από τις δυνατότητες σας, μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα και να δημιουργήσετε ακόμα περισσότερο στρες. Γι' αυτό μην πιέζεστε.

Στο τέλος, μείνετε αναπνέοντας φυσιολογικά και παρατηρώντας αν υπάρχουν κάποιες αλλαγές στην αναπνοή ή στη διάθεσή σας.

πηγή : YogaOnline.gr

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger