Thursday, October 11, 2012

ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι Ομιλία στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γιόγκα


ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Ομιλία στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γιόγκα, Πανεπιστήμιο Γιόγκα του Μπιχάρ, 5 Νοεμβρίου, 1964, αρχικά δημοσιεύθηκε στο YOGA, τεύχος 3, Νο.2, 1965.


Γιόγκα Νίντρα σημαίνει ψυχικός ύπνος. Ο ύπνος ξεκουράζει το σώμα, αλλά η γιόγκα νίντρα ξεκουράζει και το νου και το σώμα. Όταν κοιμάστε, η συνείδησή σας κοιμάται μέσα στο αστρικό σας σώμα, αλλά στη γιόγκα νίτρα η συνείδησή σας παραμένει σε εγρήγορση εντός σας. Η γιόγκα νίντρα εκτελεί δύο ευεργετικές λειτουργίες. Απομακρύνει την κόπωση και τονώνει το σώμα. Τα άγχη και η υπερένταση τής καθημερινότητας δημιουργούν εντάσεις, και αυτές κλέβουν απο το νου τη γαλήνη του. Η γιόγκα νίντρα απομακρύνει τις εντάσεις και αποκαθιστά την ελαστικότητα τού νου σας.

Τα κακά της καθημερινής ζωής εναποτίθενται στον υποσυνείδητο νου μας και σε εύθετο χρόνο ασκούν μια δηλητηριώδη επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας. Όπως ακριβώς το σπίτι μας χρειάζεται να σκουπίζεται καθημερινά ώστε να διατηρείται νοικοκυρεμένο, παρομοίως, προκειμένου να έχουμε μια φυσιολογική προσωπικότητα, οφείλουμε να απομακρύνουμε τα σαμσκάρας, τη νοητική βρωμιά που συσσωρεύεται καθημερινά στο υποσυνείδητό μας. Η γιογκα νίτρα, εκτελεί αυτή την ουσιώδη υπηρεσία για μας, απομακρύνοντας τις νοητικές μας ανωμαλίες και ανοίγοντας το δρόμο για την πνευματική πρόοδο.

Πώς να ασκηθούμε στη γιόγκα νίτρα; Πρώτα κάντε λίγες ασάνες και πραναγιάμες, και συνεχίστε με γιόγκα νίτρα.
Δεν πρέπει να ασκείστε στη γιόγκα νίντρα αμέσως μετά τα γεύματα. Οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να την ασκούν τρείς φορές την ημέρα, για μεγαλύτερη διάρκεια, όπως για μια ώρα την κάθε συνεδρία, μετά απο έναν προπαρασκευαστικό γύρο απο ασάνες και πραναγιάμες.. Η Γιογκα νίντρα είναι μια ψυχο-φυσιολογική θεραπεία.

Τι είναι η γιόγκα νίντρα; Είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν είστε ούτε κοιμισμένοι ούτε ξυπνητοί. Εάν σας πάρει ο ύπνος, δεν είναι γιόγκα νίντρα. Εάν μείνετε ξύπνιοι, ούτε και τότε είναι γιόγκα νίντρα. Εάν καταληφθείτε απο όνειρα, δεν είναι γιόγκα νίντρα. Η γιόγκα νίντρα είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει εγρήγορση στη συνειδητή, υποσυνείδητη και ασυνείδητη περιοχή του νου, σε όλες συγχρόνως. Είναι μια τέλεια θεραπεία. Απομακρύνει όλες τις ψυχολογικές ανωμαλίες και σαμσκάρας και σας βοηθά να γίνετε ο κανονικός, φυσικός εαυτός σας.

Ο Πατάντζαλι προσδιόρισε τη γιόγκα, ως τον έλεγχο  των νοητικών μεταβολών. Η ορθή συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα των νοητικών μεταβολών. Ομοίως, η κακή συμπεριφορά είναι και αυτή αποτέλεσμα των νοητικών μεταβολών. Το συνειδητό, υποσυνείδητο και ασυνείδητο πεδίο μας, είναι το νοητικό μας. Η ταυτόχρονη εγρήγορση και στις τρεις αυτές περιοχές, είναι Αχαμ ασμι, ή το «εγώ είμαι». Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχετε επίγνωση, αλλά δεν έχετε επίγνωση ότι έχετε επίγνωση, έρχεται στη γιόγκα νίντρα. Στη συνέχεια, συντελείται εντός σας μια διαδικασία βέβαιου αλλά ανεπαίσθητου εξευγενισμού.

Λέγεται πως ο διαλογισμός δημιουργεί μια φωτιά που κατακαίει τα αμαρτήματά μας. Τί είναι αμαρτία; Αμαρτίες είναι οι πράξεις που δημιουργούν ανησυχία και ανώμαλα αισθήματα στο νου. Οι κυνικοί αντιπαρέρχονται τη λέξη αμαρτία με ένα κοροϊδευτικό χαμόγελο. Κάθε φορά που η συνείδησή σας, σάς ελέγχει για κάποια πράξη σας, η πράξη αυτή είναι αμάρτημα. Οι κυνικοί δεν εξαιρούνται απο αυτόν τον κανόνα. Η αμαρτία υπάρχει ανεξάρτητα απο το αν το παραδέχονται ή όχι. Στον διαλογισμό, η συνείδησή σας εισχωρεί σε ποικίλα στρώματα τού εσώτερού σας εαυτού. Αυτή είναι η φωτιά που κατακαίει το κατακάθι των σαμσκάρας εντός σας. Στη συνέχεια επέρχεται η γιογκική κατάσταση της υπέρτατης γαλήνης και αταραξίας του νου, που περιγράφεται στο δεύτερο κεφάλαιο της Μπάκγβαρντ Γκίτα.

Η γιόγκα νίντρα είναι μία απο τις βασικές τεχνικές , για την επίτευξη αυτής της γαλήνης. Το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στην γιόγκα νίντρα, όπως και σε άλλες διαλογιστικές πρακτικές είναι πως δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποκοιμηθεί. Στη γιόγκα νίντρα, ο ύπνος προσπαθεί να σας υπερνικήσει. Εάν μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτή την αδυναμία, θα κερδίσετε σε θέληση και μέσα απο τη θέληση θα μπορέσετε να πραγματώσετε σπουδαία πράγματα στη ζωή σας. Εάν ο ύπνος έλθει, συγκεντρωθείτε στο σώμα ή πάνω στον ίδιο τον ύπνο, σαν αυτός να προσπαθεί να σας καταλάβει και εσείς να τον παρακολουθείτε. Εάν αναδυθούν εικόνες μπροστά στο νου σας, συνεχίστε να τις παρακολουθείτε. Στην γιόγκα νίντρα, όταν νιώθετε πως είστε μη συνειδητός, στην πραγματικότητα σημαίνει πως έχετε συνείδηση πως είστε μη συνειδητός.

Εκείνοι που στη γιόγκα νίτρα, ακολουθούν τις οδηγίες του γκούρου κατά γράμμα , έχουν εγγυημένη επιτυχία. Οι συνθήκες ή οι εγκόσμιοι δεσμοί, δεν αποτελούν εμπόδια για την πνευματική πρόοδο. Τα μόνα εμπόδια είναι η ίδια σας η άγνοια και οκνηρία. Οφείλουμε να διαδώσουμε τα αγαθά της γιόγκα νίντρα, όσο ευρύτερα μπορούμε. Πολλές νοητικές και σωματικές δυσλειτουργίες σε νέους και γέρους, θεραπεύονται με τη γιόγκα νίντρα. Είναι μια ψυχοσωματική τεχνική και θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιο όφελος στα παιδιά μας, αν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα την συμπεριλάμβαναν στο πρόγραμμά τους.

Πόσο παλιά είναι η γιόγκα νίντρα; Η πρακτική της γιόγκα νίντρα είναι πολύ παλιά. Μπορείτε ακόμη και τώρα να βρείτε αναφορές σε αυτήν, στα ταντρικά κείμενα. Ωστόσο αυτή την αρχαία ταντρική διδασκαλία, την έχω αναμορφώσει και την έκανα εφαρμόσιμη. Η γιόγκα νίντρα αποσκοπεί στο να χρησιμοποιήσει το νου για να μετουσιώσει τον νου. Με κάποιον τρόπο ανακάλυψα πως η γιόγκα νίντρα ήταν ωφέλιμη για την δική μου προσωπικότητα και κατόπιν είδα πως θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη σε ανθρώπους με πνευματικό προσανατολισμό, ειδικά στα αρχικά στάδια. Φυσικά δεν είχα νοητικά ή σωματικά προβλήματα ως τέτοια, αλλά όλοι έχουν πνευματικά προβλήματα. Επομένως, ανακάλυψα την γιογκα νίντρα για τον εαυτό μου, έτσι ώστε να λύσω τα πνευματικά μου προβλήματα.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στη γιόγκα νίντρα και στην ψυχανάλυση;
Στη γιόγκα νίντρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία επίγνωση των εμπειριών, ενώ στην ψυχανάλυση έχετε αντίληψη όλων όσα συμβαίνουν, αλλά την ίδια ώρα τα προβλήματα και τα συμπλέγματα έρχονται στην επιφάνεια και γίνονται αντικείμενο εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα, τα εγγενή προβλήματα και συμπλέγματα τού νου, διαλύονται απο μόνα τους μέσα σε καταστάσεις βαθιάς χαλάρωσης. Παρόλα αυτά στην ψυχανάλυση η διαδικασία είναι πολύ παρατεταμένη και τελικά τίποτα δεν επιλύεται. Ο σκοπός είναι ο ίδιος, αλλά η γιόγκα νίντρα είναι πολύ εύκολη. Δεν είναι διαδικασία  ιδιαίτερα τεχνική ούτε πολύπλοκη.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στη γιόγκα νίντρα και στον υπερβατικό διαλόγισμό;
Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι ένας συνδυασμός απο μάντρα και άνταρ μον, που σημαίνει πως συνεχίζετε να ασκείστε σε ένα συγκεκριμένο μάντρα, έχοντας επίγνωση όλων όσα συμβαίνουν στο νου σας. Στη γιόγκα νίντρα δεν χρησιμοποιείτε κάθολου μάντρα, αλλά χρησιμοποιείτε τον ίδιο σας το νου, χωρίς να εισάγετε ο,τιδήποτε εξωτερικό που να σας επηρρεάζει. Στη γιόγκα νίντρα έχετε δημιουργήσει ένα σύστημα για τον εαυτό σας, μια συγκεκριμένη σειρά πρακτικών που κυμαίνονται απο δεκαπέντε λεπτά ως μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθοδηγείτε το νου σας, όπως θα καθοδηγούσατε το μωρό σας ή οποιονδήποτε άλλον, απο το ένα σημείο στο άλλο και στο επόμενο. Έτσι, στη γιόγκα νίντρα στην πραγματικότητα εκπαιδεύετε το νου, συνειδητά. Προχωράτε το νου βήμα βήμα, απο σημείο σε σημείο. Δεν επιτρέπετε στο νου σας να καλπάζει ξέφρενα, ενώ στον υπερβατικό διαλογισμό, μονάχα ασκείστε στο μάντρα και εάν ο νους απλά διασκορπίζεται, συνεχίζετε να τον παρατηρείτε. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

From: Yoga Magazine, Yoga nidra, Yoga Mag, P.3, May 2005

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger