Tuesday, September 11, 2012

Τα οφέλη της ακινησίας στη γιόγκα



Στη γιόγκα, ακινησία είναι μια κατάσταση του νου, όπως και  η έλλειψη κίνησης. Οι περισσότεροι από εμάς δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο να σκεφτούν  για την υλική υπόσταση της  ανθρώπινης συνείδησης, αλλά στην κλασική γιόγκα, η συνείδηση ​​βρίσκεται στο επίκεντρο της πρακτικής.

Σύμφωνα με την Yoga Sutras του Patanjali, τα λεγόμενα περιεχόμενα της συνείδησης,( αντιλήψεις, σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις, φαντασιώσεις, ακόμα και τα όνειρα) έχουν ένα είδος υλικής ύπαρξης (αν και, φυσικά σε επίπεδο ενέργειας, τα θέματα αυτά  είναι πολύ λεπτότερα από αυτά ενός δέντρου ή ενός βράχου).

Επιπλέον, τα περιεχόμενα αυτά είναι σε συνεχή διακύμανση. Η λέξη Patanjali χρησιμοποιεί στην I.2 σούτρα για να περιγράψει εύστοχα αυτή την κίνηση σαν vritti (προφέρεται VRIT-ΤΕΕ), το οποίο σημαίνει "να περιστρέφονται" ή "να στροβιλίζονται γύρω."

Παρόλο που δεν μπορούμε σε φυσικό επίπεδο να αγγίξουμε φυσικά τα vrittis, ή τις διακυμάνσεις του νου, μπορούμε να τις βιώσουμε εύκολα.
Κλείστε τα μάτια σας και, για λίγα λεπτά, κατευθύνετε την επίγνωση σας  μακριά από τον εξωτερικό κόσμο. Αν είστε ένα στοχαστικό άτομο, πιθανώς το έχετε κάνει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν. Είναι δυνατόν συνειδητά να απομακρυνθείτε βήμα - βήμα  μακριά από ότι είναι γεμάτο το  μυαλό σας και να παρατηρήσετε τα πράγματα ή τις καταστάσεις  περισσότερο ή λιγότερο «αντικειμενικά», τουλάχιστον για κάποιες στιγμές.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger