Saturday, September 1, 2012

Για ποιούς λόγους να κάνω γιόγκα


Tα οφέλη

Ανεξάρτητα με το είδος που θα επιλέξετε, η ουσία είναι πως τα οφέλη είναι πολλά. Tο σώμα δυναμώνει, αναζωογονείται και επιπλέον ανακτά τη χαμένη του ευλυγισία, αντί να «σκληραίνει», να «φουσκώνει» και να γίνεται άκαμπτο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στα προγράμματα γυμναστικής με όργανα. 


Συγκεκριμένες ασκήσεις που ξεκουράζουν τον αυχένα μάς προσφέρουν ένα σώμα περισσότερο «στητό», ξεκούραστο και χωρίς πόνους. Aσκήσεις που εκτελούνται στο πάτωμα σε ανεστραμμένες στάσεις -όπου το σώμα δηλαδή στηρίζεται στο κεφάλι και τους ώμους- βοηθούν σημαντικά την καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ όσες περιλαμβάνουν τέντωμα του κορμού προς τα μπρος, λέγεται ότι αμβλύνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας. Kάποιες, όπως το «τέντωμα της γάτας», δουλεύουν κυρίως προς όφελος του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, ενώ άλλες, όπως η «ακρίδα», δυναμώνουν τους μυς της λεκάνης, της μέσης και της κοιλιακής χώρας.

 Όταν όλα γίνονται με τη σωστή καθοδήγηση, η γιόγκα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού ή του καρδιαγγειακού συστήματος και να προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, είτε αυτός οφείλεται σε χρόνιες παθήσεις είτε σε τραυματισμό. 

Yπάρχουν πλέον και επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα:
Έρευνες του Πανεπιστημίου του Έξετερ πριν από μερικά χρόνια έδειξαν πως συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης άμβλυναν σημαντικά τα συμπτώματα του άσθματος.
Aρκετοί καρδιολόγοι στο εξωτερικό αναγνωρίζουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της γιόγκα στο καρδιαγγειακό σύστημα και την εντάσσουν στην αγωγή τους ως συμπληρωματική θεραπεία.
 Σήμερα, η γιόγκα προτείνεται σε εγκύους -εφόσον ο γιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του-, καθώς συγκεκριμένες ασκήσεις συμβάλλουν σε ένα φυσιολογικό τοκετό.
 Περιλαμβάνεται, επίσης, σε προγράμματα απεξάρτησης τοξικομανών και όλα δείχνουν πως η επιστημονική κοινότητα εγκαταλείπει σταδιακά το σκεπτικισμό, σε μία προσπάθεια να επωφεληθεί από τις εναλλακτικές θεραπείες.

 Όσοι είχαν την τύχη να βιώσουν την εμπειρία της γιόγκα υποστηρίζουν πως τα οφέλη για τον άνθρωπο δεν περιορίζονται σε ένα υγιές, ευλύγιστο σώμα. Kαι αυτό συμβαίνει γιατί, σε αντίθεση με κάποιο είδος απλής γυμναστικής που ασχολείται μόνο με το σώμα, η γιόγκα επιδρά στο νευρικό σύστημα και έτσι οι ευεργετικές της επιδράσεις δεν περιορίζονται μόνο στο σωματικό επίπεδο, αλλά αγγίζουν και το ψυχο-νοητικό. 
Mέσω της αυτοσυγκέντρωσης και του διαλογισμού ο «γιόγκι» μαθαίνει στην πράξη τι σημαίνει «ένωση», αποκτά καλύτερη σχέση με τον εαυτό του και συνειδητοποιεί τη θέση του στο «Όλον». Σε κατάσταση χαλάρωσης, ο νους ηρεμεί, η ενέργεια δεν σπαταλιέται άσκοπα, αλλά διοχετεύεται προς την κατεύθυνση που χρειάζεται κάθε φορά για να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» που προκύπτουν καθημερινά. Oι δάσκαλοι της γιόγκα θεωρούν δεδομένη την αντικαταθλιπτική της δράση. Ίσως γιατί, αντίθετα με το σύστημα αξιών του δυτικού ανθρώπου, στη φιλοσοφία της γιόγκα το «Εγώ» χάνει την κυριαρχία του. Έτσι δημιουργείται μία νέα, άκρως απελευθερωτική και ρηξικέλευθη προοπτική ζωής.
Πηγή:vita.gr

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger