Sunday, September 29, 2013

Διαλογισμός και μερικά από τα οφέλη του.


Μία νέα έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard, σε συνεργασία και με άλλα ερευνητικά κέντρα διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα διαλογισμού οκτώ εβδομάδων είχε μετρήσιμα αποτελέσματα σχετικά με τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Στην έκθεσή τους  αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια εξάσκησης του διαλογισμού βρέθηκαν αλλαγές σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, την αίσθηση του εαυτού, την ενσυναίσθηση, και το άγχος. 
“Αν και η πρακτική του διαλογισμού συνδέεται με την αίσθηση της γαλήνης και τη φυσική χαλάρωση, όπως επί καιρό ισχυρίζονται οι ασκούντες του διαλογισμού, ο διαλογισμός προσφέρει επίσης γνωστικά και ψυχολογικά οφέλη που εξακολουθούν να υπάρχουν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Sara Lazar του Ψυχιατρικού Ερευνητικού προγράμματος του Χάρβαρντ. «Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου οφείλονται στον διαλογισμό και ότι οι άνθρωποι δεν είναι απλά ότι αισθάνονται καλύτερα, επειδή ξοδεύουν το χρόνο τους χαλαρώνοντας.”

Στην έρευνα συμμετείχαν δύο ομάδες, εκ των οποίων η πρώτη διαλογίζονταν κατά μέσο όρο 27 λεπτά ημερησίως ενώ η δεύτερη καθόλου. Μετά το τέλος των 8 εβδομάδων εξάσκησης, ελήφθησαν εικόνες μαγνητικής τομογραφίας εγκεφάλου και στις δύο ομάδες.
Η ανάλυση των μαγνητικών τομογραφιών εγκεφάλου της πρώτης ομάδα η οποία και διαλογιζόταν,  έδειξε αύξηση της πυκνότητας στην φαιά ουσία που βρίσκεται στον ιππόκαμπο, γνωστή για την σημασία που έχει  στην μάθηση, τη μνήμη, και σε δομές που σχετίζονται με την αυτογνωσία, τη συμπόνια, και την ενδοσκόπηση.
Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ανέφεραν μείωση του στρές η οποία σχετίζεται με την επιρροή που έχει ο διαλογισμός στην αμυγδαλή -   τμήμα του εγκεφάλου  το οποίο χαρακτηρίζεται έδρα της συναισθηματικής νοημοσύνης -. Επίσης παρατηρήθηκε πάχυνση του εγκεφαλικού φλοιού σε περιοχές που σχετίζονται με την προσοχή και την συναισθηματική ολοκλήρωση. Καμία από αυτές τις αλλαγές δεν παρατηρήθηκαν στην  δεύτερη ομάδα η οποία δεν διαλογιζόταν.
«Είναι συναρπαστικό να δούμε την πλαστικότητα του εγκεφάλου και ότι κατά την άσκηση του διαλογισμού, μπορούμε να συμβάλουμε στην αλλαγή του, να αυξήσουμε την ευημερία μας και την ποιότητα της ζωής μας», λέει η Britta Hölzel, ερευνήτρια στο MGH και στο Πανεπιστημίου Giessen της Γερμανίας.


No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger