Friday, March 22, 2013

Εσωτερική Πυξιδα (Μέρος 3)


Η Ψυχή: Νους, Διάνοια και Προσωπικότητα


Κάθε ψυχή έχει τρεις ξεχωριστές λειτουργίες, οι οποίες είναι έμφυτες σε όλα τα ανθρώπινα όντα άσχετα με τον τόπο γέννησης. Όπως ακριβώς η ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί ζέστη, ήχο ή φως ανάλογα με τη συσκευή από την οποία θα περάσει, έτσι, και η ενέργεια των λειτουργιών της συνειδητότητας μέσω των τριών διαφορετικών αλλά στενά συνδεδεμένων δυνάμεων, που αναφέρονται αντίστοιχα σαν νους, διάνοια και προσωπικότητα.

Ο Νους


Με τη δύναμη του νου κάποιος φαντάζεται, σκέπτεται και δημιουργεί ιδέες. Οι σκέψεις δημιουργούνται στο νου. Η διαδικασία της σκέψης είναι η βάση όλων των συναισθημάτων, επιθυμιών και αισθημάτων. Είναι μέσω του νου που, άμεσα, οι σκέψεις πηγαίνουν οπουδήποτε, μια μνήμη που μπορεί να αναβιώσει και που μπορεί να υπάρχει η εμπειρία της ευτυχίας ή της λύπης. Ο μεταφυσικός νους δεν θα πρέπει να συγχέεται με την καρδιά, το φυσικό όργανο, που είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία του αίματος.

Η Διάνοια


Οι σκέψεις επεξεργάζονται και ερμηνεύονται από τη διάνοια. Είναι η λειτουργία της κατανόησης. Η ικανότητα της κατανόησης ίσως είναι η πιο σημαντική ικανότητα της ψυχής. Η ξεκάθαρη κατανόηση οποιουδήποτε πράγματος είναι πιθανή μόνο όταν η διάνοια γίνεται πλατιά, βαθιά και διορατική μέσω της τακτικής πνευματικής μελέτης και της εξάσκησης στο διαλογισμό . Η διάνοια επίσης κρίνει, απομνημονεύει, διακρίνει και παίρνει αποφάσεις. Η μη-φυσική διάνοια δεν θα πρέπει να μπερδεύεται με τον φυσικό εγκέφαλο, ο οποίος αποτελεί τη φυσική απόληξη του νευρικού συστήματος. Ο εγκέφαλος είναι ο πίνακας ελέγχου της ψυχής και εξασφαλίζει την έκφραση των λειτουργιών της.

Η Προσωπικότητα


Κάθε πράξη που γίνεται αφήνει ένα αποτύπωμα στην ψυχή. Οι συνήθειες, οι ιδιαιτερότητες και οι τάσεις βρίσκονται καταγεγραμμένες στην ψυχή (σαν εικόνες, αισθήματα, ήχοι, σειρά σκέψεων κλπ) σαν αποτέλεσμα κάθε πράξης που έχει γίνει.Το πιό βασικό χαρακτηριστικό κάθε ψυχής, η προσωπικότητά της, καθορίζεται από αυτές τις αποθηκευμένες καταγραφές. Οι καταγραφές που σχηματίσθηκαν στο παρελθόν, είναι η δεξαμενή από την οποία ανασύρουμε, συχνά ασυνείδητα, τις παρούσες σκέψεις και πράξεις μας .

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger