Saturday, October 5, 2013

Μασάζ εναντίον σκλήρυνσης κατά πλάκας


Πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης ή σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποδεικνύεται το μασάζ.

Μπορεί να μη θεραπεύει την πάθηση, αλλά βοηθάει στην απαλλαγή από τους μυϊκούς σπασμούς, στη βελτίωση της κυκλοφορίας, στη μείωση του πόνου και του άγχους, που συνοδεύουν τη ΣΚΠ. Άλλωστε, το μασάζ χρησιμοποιείται γενεές τώρα για τη βελτίωση της υγείας, χάρη στις αγχολυτικές του ιδιότητες. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Νευρολογία» έδειξε πως ασθενείς, που έκαναν θεραπείες για τη διαχείριση του στρες για έξι μήνες, μείωσαν τις πιθανότητες εκδήλωσης εγκεφαλικής νόσου.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μασάζ βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα ζωής στους ασθενείς με ΣΚΠ, ενώ προτείνονται τα μασάζ σουηδικού τύπου, όπου εφαρμόζεται ελαφριά πίεση και μεγάλες κινήσεις. Αλλά και μια πρακτική (acupressure) που συνδυάζει τις αρχές του βελονισμού με την άσκηση πίεσης στα σωστά σημεία, χωρίς βελόνες, όπως το τάι μασάζ, φαίνεται πως βοηθάει, αντίστοιχα. Ωστόσο, οι προσδοκίες των ασθενών πρέπει να είναι ρεαλιστικές, καθώς το μασάζ δεν μπορεί να αντικαταστήσει άλλους τύπους πιο ενεργούς φυσιοθεραπείας, τονίζει ο φυσιοθεραπευτής του Νοσοκομείου του Τορόντο «Αγ. Μιχαήλ», Αγγελος Παπαχρήστος.


No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger