Monday, June 17, 2013

Pilates για όμορφο, δυνατό, γεροδεμένο σώμα

Pilates για όμορφο, δυνατό, γεροδεμένο σώμα

yoga-pilates
Συνέντευξη της κυρίας Πόλυς Φωκά, ιδιοκτήτριας του στούντιο Alma Pilates, στη Mail
Παρατηρούμε ότι όλο και περισσότεροι πολίτες επιλέγουν το pilates, ως μια διαδικασία εκγύμνασης του σώματος, αλλά και του πνεύματος. Μιλήστε μας για το pilates.
Το pilates είναι ένα είδος γυμναστικής, όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος δεν μπορεί κανείς να σκέφτεται κάτι άλλο, εκτός από το σώμα του και τι κάνει με αυτό. Δεν μπορεί να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο, καθώς πρέπει να είναι αφοσιωμένος σε αυτό που κάνει εκείνη τη στιγμή. Το pilates είναι και πνευματική γυμναστική, δεν είναι σαν το διάδρομο, που μπορεί κανείς να βλέπει παράλληλα και τηλεόραση. Απαιτεί πάρα πολλή λεπτομέρεια στο πώς κάνεις τις ασκήσεις. Πρέπει να κάνεις κάτι πάρα πολύ σωστά και με ακρίβεια. Πρέπει να σκέφτεσαι πώς να ρουφάς την κοιλιά σου, ποια είναι η σωστή στάση για το σώμα σου.
Τι κερδίζουμε κάνοντας pilates;
Σε σωματικό επίπεδο, αποκτάμε ένα πολύ σφιχτό και γερό σώμα. Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι μπορεί κανείς να φορέσει ένα παντελόνι που δεν φορούσε προηγουμένως, χωρίς να χάσει κιλά. Το pilates δεν είναι γυμναστική για να χάσεις λίπος, αλλά σφίγγει το σώμα. Αυξάνεται η μυϊκή μάζα, αποκτάει κανείς ένα όμορφο και γεροδεμένο σώμα. Όμως, δεν είναι το σώμα που θα αποκτήσεις κάνοντας βάρη, για να πετάγονται οι μύες.
Υπάρχει ηλικιακός φραγμός στο να κάνει κανείς pilates;
Κανένας. Απλά λένε ότι θα πρέπει κανείς να είναι άνω των 15. Από εκεί και πέρα, έχω ακόμα και μαθητή που είναι 83 ετών. Τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά, και κάνει τις ασκήσεις με έναν πολύ πιο απλό τρόπο, σε σχέση με έναν 25χρονο.
Η κρίση έχει επηρεάσει το χώρο σας;
Πάρα πολύ. Όλοι ζητάνε καλύτερες τιμές. Το pilates είναι ακριβή γυμναστική, ακριβώς επειδή γίνεται σε μικρά γκρουπ. Δεν δεχόμαστε πάνω από 6 άτομα σε ένα ομαδικό μάθημα. Αυτό σημαίνει ότι ο δάσκαλος είναι πάνω από τον κάθε μαθητή. Τα μαθήματα είναι σαν ιδιωτικά.
Πόσο είναι περίπου το κόστος ενός μαθήματος;
Είναι από 13 ευρώ το μάθημα, για ασκήσεις εδάφους, μέχρι και 45 ευρώ, με χρήση όλων των οργάνων. Ξεκινάει από τα 13 ευρώ, μετά πάει στα 18, με χρήση κάποιων οργάνων. Το κόστος των 45 ευρώ αφορά μαθήματα στα οποία ο πελάτης είναι μόνος του, πριβέ. Το γκρουπ για 3 άτομα κοστίζει 28 ευρώ ανά μάθημα. Όσο πιο μικρά είναι τα γκρουπ, τόσο πιο ακριβό είναι το μάθημα. Όλοι, όμως, μας ζητάνε καλύτερες τιμές.
Πόσα μαθήματα χρειάζεται κανείς την εβδομάδα, προκειμένου να διατηρείται σε φόρμα, αλλά και για να μπορέσει να βλέπει το σώμα του να βελτιώνεται, σε καθημερινό επίπεδο;
Αυτό που λέμε σε όλους είναι ότι με δύο μαθήματα την εβδομάδα θα παρατηρήσουν διαφορά στο σώμα τους. Αυτό είναι και το πιο ρεαλιστικό, λόγω χρόνου και χρήματος. Το ιδανικό, κατά τη γνώμη μου, είναι 3 μαθήματα την εβδομάδα. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 55 λεπτά.
Το pilates μας βοηθάει σε μια σωματική και πνευματική εγρήγορση; Ο πολίτης που κάνει pilates αισθάνεται διαφορά στην καθημερινότητά του;
Ναι, βέβαια. Αποκτά μια καλύτερη στάση σώματος. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει κύφωση μπορεί να ισιώσει την πλάτη του. Μπορεί να τον κάνει ακόμα και ψυχολογικά καλύτερα. Μετά από μια ώρα pilates, κάθε μαθητής νιώθει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα.
Το pilates συνδυάζεται με μια συγκεκριμένη διατροφή;
Όχι, αυτό είναι ξεχωριστό. Καλό θα ήταν, βέβαια, αν θέλει κανείς να δει βελτίωση στο σώμα του να συνδυάσει το pilates με διατροφή. Όμως δεν υπάρχει κάτι απαγορευτικό σε σχέση με το pilates. Εμείς δεν δίνουμε συμβουλές διατροφής.
Το pilates είναι για όλους. Δεν είναι ζήτημα να καταφέρεις κάτι. Είναι καλό για τον εαυτό σου, καθώς βελτιώνεσαι.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger