Thursday, June 6, 2013

Ο διαλογισμός καταπολεμά το στρες

7C24DF809452298C4EFAD5015F08EA3F

Οι ερευνητές συνέκριναν μεθόδους μείωσης των επιπέδων του άγχους

Ο διαλογισμός θα μπορούσε να έχει κατευναστική επίδραση στα δυσάρεστα συμπτώματα που προκαλούν ορισμένες χρόνιες παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με το στρες, όπως του ευερέθιστου εντέρου και του άσθματος, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο διαλογισμός, που εστιάζει στην αναπνοή και στις σωματικές αισθήσεις, αποτελεί την πλέον κατάλληλη και απλή μέθοδο για τους ασθενείς, καθώς περιλαμβάνει ασκήσεις που μπορούν να εκτελεστούν όταν περπατάμε ή ακόμη και όταν καθόμαστε. Εξάλλου, ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά μας και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές συνέκριναν δύο ομάδες ανθρώπων, που ακολουθούσαν διαφορετικές μεθόδους, ώστε να μειώσουν τα επίπεδα του στρες. Η μέθοδος της μίας ομάδας σχετιζόταν με τον διαλογισμό και η άλλη με τη σωματική άσκηση και τα οφέλη που προσφέρει η μουσική. Προκειμένου να διαπιστωθεί ποια τεχνική έχει μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό, οι ερευνητές άλειψαν την επιδερμίδα των συμμετεχόντων και των δύο ομάδων με μια θερμαντική κρέμα από πιπεριές τσίλι. Όλοι ένιωσαν ανακούφιση μετά τη μέθοδο που ακολούθησαν, ωστόσο μόνο οι συμμετέχοντες της ομάδας που έκανε διαλογισμό είχαν μικρότερη φλεγμονή από την κρέμα.
Η επικεφαλής της μελέτης, Μελίσα Ροζενκράντζ, τονίζει: «Η μελέτη μάς έδειξε ότι οι τεχνικές γνώσης και συναίσθησης μπορούν να είναι περισσότερο επωφελείς σε σχέση με άλλες θεραπευτικές επιλογές, που προωθούν την ευεξία. Τεχνικές, οι οποίες βασίζονται στην αντιμετώπιση του στρες, μπορούν να προσφέρουν μια χαμηλού κόστους εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία, που μπορεί να ακολουθηθεί εύκολα από τους ασθενείς, όποτε χρειαστεί».
Η έρευνα έρχεται στο φως την ώρα που οι ειδικοί καλούν τους γιατρούς του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι πιο φειδωλοί με τις συνταγές στα παυσίπονα και τα υπνωτικά χάπια, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι προκαλούν εθισμό και να παροτρύνουν τους ασθενείς τους να εξετάσουν άλλες εναλλακτικές θεραπείες, όπως η φυσιοθεραπεία και η παροχή συμβουλών.
Πηγή: vita.gr

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger