Αντιμετώπιση παρενεργειών θεραπειών του καρκίνου μέσω εναλλακτικών
Τα είδη των συμπληρωματικών θεραπειών που συνοδεύουν τη θεραπεία του καρκίνου είναι πολλά και ποικίλα:
- Διαλογισμός.
- Βελονισμός ή σιάτσου.
- Θεραπευτικό μασάζ.
- Μουσική κίνηση και θεραπεία τέχνης.
- Προσευχή και άλλες πνευματικές πρακτικές.
- Γιόγκα.
- Τάι τσι.
- Ύπνωση.
Για να βελτιώσετε την αίσθηση ευημερίας σας, δεν είναι απαραίτητο να γραφτείτε σε κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα. Αφιερώνοντας αρκετό χρόνο, για να χαλαρώσετε και να απολάυσετετα μικρά πράγματα της ζωής, είναι μία συμπληρωματική θεραπεία απο μόνη της.
Οφέλη της Yoga
Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν την ποιότητα ζωής 84 γυναικών με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο που παρακολουθούσαν σε εβδομαδιαία βάση μαθήματα yoga (διάρκειας 12 εβδομάδων) και 44 γυναικών που δεν έκαναν καθόλου yoga. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που γίνεται ως προς τα οφέλη της yoga σε μία πολιτισμικά αντίθετη ομάδα γυναικών με καρκίνο του μαστού (κυρίως Ισπανίδες και Αφρο-Αμερικανές). Περίπου οι μισές γυναίκες έκαναν χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι υπόλοιπες είχαν ήδη τελειώσει ή δεν χρειαζόταν να υποβληθούν σε θεραπεία. Σημειωτέον, όλες οι γυναίκες είχαν πολύ χαμηλή ποιότητα ζωής όταν ξεκίνησε η μελέτη.
«Η yoga συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο του μαστού γιατί τις βοηθάει να έρθουν σε επαφή με άλλα άτομα και να νιώσουν πιο ήρεμες» υποστηρίζει η Alyson Moadel, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας και κοινωνικής υγείας του Albert Einstein College of Medicine. «Το γεγονός ότι η yoga είναι αποδεκτή από όλες της πολιτισμικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες, της δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσει πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο».
Οι γυναίκες που δεν παρακολουθούσαν yoga ανέφεραν πως αισθανόντουσαν έλλειψη του κοινωνικού τους περίγυρου (εννοώντας έλλειψη υποστήριξης ή προσέγγισης από άλλους). Όλες οι άλλες παράμετροι (φυσική, λειτουργική, συναισθηματική και πνευματική ευεξία, κούραση, άγχος/κατάθλιψη, οξυθυμία και σύγχυση) δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα οφέλη της yoga ήταν πολύ περισσότερα στις γυναίκες που ακολούθησαν πιστά την αγωγή και παρακολούθησαν περισσότερα μαθήματα.
Εντούτοις, μεταξύ των γυναικών που δεν έκαναν καθόλου χημειοθεραπεία, αυτές που παρακολουθούσαν yoga ανέφεραν πως είχαν συνολικά πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς και καλύτερη συναισθηματική ευεξία και διάθεση, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παρακολουθούσαν μαθήματα και παρουσίασαν πτώση της ποιότητας ζωής, της διάθεσης καθώς και την κοινωνικής και πνευματικής τους ευεξίας. «Δεδομένων των σωματικών και ψυχολογικών προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν να κάνουν περισσότερα μαθήματα yoga για να μπορέσουν να επωφεληθούν της ποιότητας ζωής που τους προσφέρει» εξηγεί η Δρ. Moadel. «Αν η συχνή παρακολούθηση είναι οικονομικώς αδύνατη, προτείνω στις γυναίκες να πάρουν βιντεοκασέτες στο σπίτι και να κάνουν μόνες τους yoga ή να κάνουν ασκήσεις αναπνοής καθ' όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους».
Αντικατάσταση της καθιερωμένης θεραπείας
Μερικά άτομα εξερευνούν συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες σε μία προσπάθεια να αντικαταστήσουν τη θεραπεία. Όμως η ασφάλεια και η αποτελασματικότητα αυτών των εναλλακτικών θεραπειών συχνά δεν έχει ελεγχθεί ή κάποιες μπορεί να είναι ακόμα και ζημιογόνες. Το Εθνικό Ογκολογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών έχει ιδρύσει ένα τμήμα αφιερωμένο στην έρευνα της αποτελεσματικότητας των εναλλακτικών θεραπειών. Μερικές δημοφιλείς εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, laetrile, υποκλυσμούς με καφέ και θεραπεία με όζον. Τα φυσικά συμπληρώματα, που πολλοί πιστέυουν ότι είναι εντελώς φυσικά, δεν ελέγχονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι τροφές και τα φάρμακα και μπορεί να περιέχουν μολυσματικές ουσίες. Ένας απλός κανόνας σχετικά μα τις συμπληρωματικές και τις αναλλακτικές θεραπείες είναι να τις συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας και να αποφύγετε οποιαδήποτε θεραπεία σάς υπόσχεται ίαση, σας ενθαρρύνει να εγκαταλείψετε τις συμβατικές θεραπείες ή απαιτεί να ταξιδέψετε σε άλλη χώρα.
Στατιστικά
Ένας στους δύο πάσχοντες από καρκίνο στρέφεται στις συμπληρωματικές (εναλλακτικές) θεραπείες για να αντιμετωπίσει καλύτερα τη νόσο, αναφέρει η επιθεώρηση «Cancer». Η σχετική μελέτη βασίστηκε σε 4.139 πάσχοντες από καρκίνο, από τους οποίους οι ερευνητές πήραν συνέντευξη 10 έως 24 μήνες μετά τη διάγνωση της ασθενείας τους. Οι συμπληρωματικές θεραπείες χρησιμοποιούνταν πιο συχνά από τις γυναίκες (59% έναντι 43% των ανδρών), ιδίως από όσες έπασχαν από καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, καθώς και από τους νεώτερους, πιο μορφωμένους και πιο εύπορους ασθενείς.
Στη χώρα μας, η χρήση των συμπληρωματικών θεραπειών κερδίζει ολοένα και περισσότερους γιατρούς και ασθενείς. Είναι χαρακτηριστικό πως στο διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) εξελέγη προ διμήνου για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2005) ο ομοιοπαθητικός γιατρός και ψυχίατρος Βαγγέλης Ζαφειρίου. Στον ΙΣΑ έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή για την Ομοιοπαθητική, ενώ όλο και περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση της Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από την Πολιτεία.
No comments:
Post a Comment