Tuesday, January 8, 2013

7Το εργαστήρι για τη Γίογκα Νίντρα ξεκινά αυτό το Σάββατο δηλώστε συμμετοχή στο 22410 41108 ή στο 6986 970 32


Yoga Nidra: Γιόγκικος "ύπνος" με εσωτερική επίγνωση

Θεραπευτικό σύστημα Yoga που βρίσκεται στα όρια μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης.

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι η χαλάρωση είναι κάτι πολύ απλό. Κλείνουμε τα μάτια μας για να κοιμηθούμε και νομίζουμε ότι έτσι χαλαρώνουμε.  Δυστυχώς όμως αν δεν έχουμε απελευθερωθεί από τις μυϊκές-νοητικές εντάσεις  δεν βιώνουμε την πραγματική κατάσταση της χαλάρωσης. Η Yoga Nidra στοχεύει ακριβώς στην απομάκρυνση αυτών των εντάσεων.

Tι σημαίνει όμως Yoga Nidra ; Στα σανσκριτικά Νidra σημαίνει ύπνος. H Υoga Νidra περιγράφεται συνήθως ως βαθιά χαλάρωση με επίγνωση ή ως μία κατάσταση δυναμικού ύπνου.

Μία ώρα Υ
oga Νidra ισοδυναμεί με 4 ώρες του συνηθισμένου ύπνου! Όπως λέει ο εμπνευστής της, Swami Satyananda Saraswati. "Oι περισσότεροι κοιμούνται χωρίς να απαλλαγούν από τις εντάσεις. Αυτό ονομάζεται Νidra. Αλλά Υoga Nidra σημαίνει ύπνος απαλλαγμένος από όλα τα βάρη". Βρίσκεστε σε μία οριακή κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης που ανοίγουν τα υποσυνείδητα και ασυνείδητα επίπεδα του νου. Στην σύγχρονη ψυχολογία χαρακτηρίζεται ως "υπναγωγική κατάσταση" όπου ο νους γίνεται υπερβολικά δεκτικός.

Αρκετοί συγχέουν την Υ
oga Νidra με την ύπνωση αλλά δεν είναι σωστό. Kαι αυτό γιατί καθ’ όλη τη διάρκεια της πρακτικής, ο εγκέφαλος είναι ξύπνιος ενώ στην ύπνωση διακόπτεται η λειτουργία του.

Sankalpa:  Ένα σημαντικό στοιχείο της Υoga Νidra είναι το Sankalpa που μεταφράζεται ως απόφαση ή πρόθεση. H Sankalpa είναι μία νοητική δήλωση, μία θετική πρόταση (π.χ είμαι συναισθηματικά ισορροπημένη) που εντυπώνεται στον υποσυνείδητο νου όταν αυτός είναι ευαίσθητος στην αυθυποβολή κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Είναι ένας σπόρος που τον δημιουργείτε εσείς και τον φυτεύετε στα βάθη του νου σας. Αυτός ο σπόρος εκδηλώνεται έτσι σιγά-σιγά σε ένα συνειδητό επίπεδο επιφέροντας θετικές αλλαγές στη ζωή. Ουσιαστικά είναι μία μέθοδος αναδιαμόρφωσης της προσωπικότητας και ανακατεύθυνσης της ζωής με πιο θετικό τρόπο.

Βασικές προϋποθέσεις:

  • Βρίσκετε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι με ημίφως γιατί και το έντονο φως και το σκοτάδι έχουν ισχυρή επίδραση στον εγκέφαλο.
  • Διατηρείτε μία απόσταση από τους άλλους μαθητές.
  • Πρέπει να έχετε άδειο στομάχι  και να φοράτε ελαφρά ρούχα.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκοιμηθείτε, αντιθέτως μάλιστα πρέπει να διατηρείτε την επίγνωσή σας.

πηγή: Μαρία Αλεξοπούλου

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger