Thursday, November 22, 2012

Όλη η αλήθεια για τη yoga: Τι αποκαλύπτουν επιστημονικές έρευνες για τη hot τάση


Η οικογένεια των γιόγκι μεγαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, αφού η πανάρχαια πρακτική υπόσχεται πολλά: ψυχική και σωματική υγεία, βελτίωση της διάθεσης, καλύτερο σεξ, άψογο κορμί. Πόσα, όμως, από αυτά είναι πράγματι τεκμηριωμένα; Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Γουίλιαμ Τζ. Μπρόουντ με το νέο του βιβλίο βάζει τα πράγματα στη θέση τους.




Όχι πια θαύματα
Έπειτα από διεξοδική έρευνα, ο Μπρόουντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γιόγκα κάνει πράγματι καλό στην υγεία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πίσω από μια τέτοια διαπίστωση δεν κρύβονται λανθασμένες ή σκόπιμα παρερμηνευμένες πληροφορίες. Ο ίδιος παραθέτει στοιχεία από μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που έκαναν Iyengar yoga (η «ανατομική» εκδοχή της γιόγκα, όπως τη χαρακτηρίζουν) είδαν μετά από τρεις μήνες τα επίπεδα της αρτηριακής τους πίεσης να πέφτουν. Μια αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν έδειξε ότι η γιόγκα μπορεί να έχει ευεργετικά οφέλη για τη σπονδυλική στήλη, αφού οι κάμψεις, συνηθισμένες σε πολλές ασάνες, οδηγούν σε αυξημένη διάχυση θρεπτικών ουσιών στους σπονδύλους.

Η έρευνα, όμως, της Γαλλίδας καρδιολόγου Τερέζ Μπρος διέψευσε όσους γιόγκι υποστήριζαν ότι μπορούσαν να κάνουν την καρδιά τους να σταματήσει να χτυπά και να ζήσουν σαν ζωντανοί-νεκροί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βέβαια, η ειδικός τόνισε ότι όσοι έχουν εξασκηθεί χρόνια έχουν τη δυνατότητα να επέμβουν στο νευρικό τους σύστημα και να συμβάλουν στη μείωση των καρδιακών τους παλμών και της ροής του αίματος. Όλα αυτά μέσω του ελέγχου της αναπνοής και της αυτοσυγκέντρωσης.

Ένας από τους πλέον διαδεδομένους μύθους ήθελε τους γκουρού να έχουν κάνει συμφωνία με το χρόνο. Μέχρι και ο Μάρκο Πόλο, επιστρέφοντας από την Ινδία το 1288, ανέφερε πως οι γιόγκι μπορούν να ζήσουν περισσότερο από δύο αιώνες. Η παραπάνω ιστορία κυκλοφορούσε κυρίως ως ανέκδοτο στις αίθουσες διδασκαλίας μεγάλων πανεπιστημίων, αν και ο Μπρόουντ -όσο παράδοξο και αν ακούγεται- υποστηρίζει ότι δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Όχι, η γιόγκα δεν μας χαρίζει την αιωνιότητα, αλλά μπορεί να καθυστερήσει λίγο τη φθορά του χρόνου.

«Σύμφωνα με πρόσφατες ανακαλύψεις, η συγκεκριμένη τεχνική πράγματι μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του βιολογικού μας ρολογιού» υποστηρίζει ο συγγραφέας. Ο ίδιος βασίζεται στην έρευνα για τα τελομερή, που χάρισε στους Ελίζαμπεθ Μπλάκμπερν, Κάρολ Γκρέιντερ και Τζακ Σόστακ το Νόμπελ Ιατρικής το 2009. Τι είναι όμως όλα αυτά; Οι επιστήμονες βρήκαν πως κάποιες μικροσκοπικές σπείρες του DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων, τα λεγόμενα τελομερή, μικραίνουν κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται. Όλη αυτή η διαδικασία οδηγεί σταδιακά στον εκφυλισμό του σώματος και τελικά στο γήρας.
Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί ορισμένοι άνθρωποι γερνούν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Ένας από τους πλέον επιβαρυντικούς παράγοντες, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι το χρόνιο στρες. Και κάπου εδώ έρχεται να βοηθήσει η γιόγκα, η οποία έχει αποδειχτεί ότι διαθέτει ιδιαίτερα ευεργετικές ιδιότητες κατά του άγχους. Επομένως, μπορεί να συνεισφέρει στην παράταση της νεότητας.

Κείμενο: Νάντια Γιαννούλη, elle

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger