Saturday, November 10, 2012

Γιόγκα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα εξέλιξης του ανθρώπου.





"Η γιόγκα δεν είναι ένας αρχαίος μύθος θαμμένος στη λήθη. Είναι η πιο σημαντική ανάγκη του σήμερα και ο πολιτισμός του αύριο"


Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Η γιόγκα είναι η επιστήμη του σωστού τρόπου ζωής και έτσι σκοπός της είναι να ενσωματωθεί στην καθημερινή ζωή. Επιδρά σε όλες τις πλευρές του ατόμου , στην σωματική, τη ζωτική, τη νοητική, τη συναισθηματική, την παραψυχική και την πνευματική πλευρά.

Η λέξη γιόγκα σημαίνει ενότητα και προέρχεται από την σανσκριτική λέξη γιούγκ που σημαίνει ενώνω. Αυτή η ένωση ή ενότητα περιγράφεται με πνευματικούς όρους, ως ένωση της ατομικής συνειδητότητας, με την συμπαντική συνειδητότητα. Σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο, η γιόγκα είναι ένα μέσο για την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του σώματος, του νου και των συναισθημάτων. Αυτό γίνεται μέσω των τεχνικών της άσανα, σωματικών στάσεων, της πραναγιάμα, αναπνευστικών ασκήσεων, της μούντρα, της μπάντα, των σατκάρμας, των τεχνικών αποτοξίνωσης του σώματος και του διαλογισμού και πρέπει να επιτευχτεί πριν προκύψει η ένωση με την ανώτερη πραγματικότητα.

Η επιστήμη της γιόγκα δουλεύει αρχικά με την εξωτερική πλευρά της προσωπικότητας, με το φυσικό σώμα, το οποίο για του περισσότερους ανθρώπους είναι μια πρακτική και γνώριμη αφετηρία. Όταν βιώνουμε ανισσοροπία σε αυτό το επίπεδο τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα δεν λειτουργούν πλέον αρμονικά, αλλά δρουν το ένα εναντίον του άλλου. Για παράδειγμα το ενδοκρινικό σύστημα μπορεί να μην λειτουργεί κανονικά και η αποδοτικότητα του νευρικού συστήματος μειώνεται σε τέτοιο που μπορεί να εκδηλωθεί ασθένεια.. Η γιόγκα έχει ως στόχο να φέρει τις διάφορες σωματικές λειτουργίες σε τέλειο συντονισμό για το καλό όλου του σώματος.
Πλέον, στον 21ο αιώνα, αποκαταστάθηκε μια πνευματική κληρονομιά της οποίας η γιόγκα αποτελεί μεγάλο μέρος. Ενώ το κεντρικό θέμα της γιόγκα παραμένει ο υψηλότερος στόχος στο πνευματικό μονοπάτι, οι γιόγκικες πρακτικές δίνουν άμεσα οφέλη στον καθένα, ανεξάρτητα από τους πνευματικούς στόχους.
Η σωματική και νοητική θεραπεία είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της γιόγκα. Αυτό που την κάνει τόσο ισχυρή και αποτελεσματική είναι το γεγονός ότι δουλεύει με τις ολιστικές αρχές της αρμονίας και της ενότητας.
Η γιόγκα έχει πετύχει ως εναλλακτική μορφή θεραπείας σε παθήσεις όπως το άσθμα, ο διαβήτης, η πίεση του αίματος, τα αρθριτικά, οι παθήσεις του πεπτικού συστήματος και άλλες ασθένειες χρόνιας και ιδιοσυστατικής φύσης, όπου η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει πετύχει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ιατρικής η γιόγκικη θεραπεία επιτυγχάνει λόγω της ισορροπίας που δημιουργεί στο νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα τα οποία επηρεάζουν άμεσα όλα τα συστήματα και όργανα του σώματος.

Όμως γιόγκα για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλώς ένα μέσο για την διατήρηση της υγείας και της ευεξίας σε μια όλο και πιο αγχογόνα κοινωνία. Οι άσανας, στάσεις σώματος, απομακρύνουν την σωματική ενόχληση που συσσωρεύει κανείς κατά την διάρκεια της ημέρας στην δουλειά. Οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν να γίνει πιο αποδοτικός ο ολοένα και συρρικνωμένος ελεύθερος χρόνος.

Η γιόγκα τελικά αποτελεί μια βοήθεια για την καθιέρωση ενός νέου τρόπου ζωής ο οποίος εμπεριέχει και την εσωτερική και την εξωτερική πραγματικότητα. Όμως αυτός ο τρόπος ζωής είναι μια εμπειρία η οποία δεν μπορεί να κατανοηθεί διανοητικά και θα γίνει ζωντανή μόνο μέσω της πρακτικής και της εμπειρίας.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger