Wednesday, January 29, 2014

Η ιστορία του Pilates


Το Pilates είναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ελληνικής καταγωγής Joseph Pilates, στη Γερμανία και από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο J. Pilates θέλησε να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης, η οποία να γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνεύμα αδρανές. Υποστήριζε πως η μέθοδός του έχει φιλοσοφικά και θεωρητικά θεμέλια. Ότι το σύστημά του δεν είναι μία ακόμα απλή συλλογή ασκήσεων, αλλά μια μέθοδος που αναπτύχθηκε και επιλέχθηκε στη διάρκεια περισσότερων από 85 χρόνων πρακτικής εξέλιξης και παρατήρησης.

Ο Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) άρχισε να αναπτύσσει τη μέθοδό του στις αρχές του 1920, προκειμένου να υπερνικήσει τη δική του φυσική αδυναμία καθόσον ο ίδιος έπασχε από άσθμα και ραχίτιδα. Έφηβος ακόμη άρχισε να μελετά την ανατομία και την ανθρώπινη φυσιολογία και να εκπαιδεύεται σε δυτικές και ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης όπως η yoga και οι πολεμικές τέχνες. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με το boxing, εργάσθηκε ως ακροβάτης σε τσίρκο, ενώ εξελίχθηκε σε δεινό σκιέρ και δύτη. Η δημιουργία της μεθόδου στηρίχτηκε στις βασικές αρχές της yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που διατηρούν τις ρίζες του στις ανατολικές φιλοσοφίες σε συνδυασμό με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων, όπως η αεροβική.

Αρχικά ο Pilates ονόμασε τις ασκήσεις του “the art of contrology”- «η τέχνη του ελέγχου»- από τον ίδιο τον J. Pilates, γιατί πίστευε πως η μέθοδός του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών και του σώματος. Έδωσε αυτό το όνομα επειδή στόχο είχε «να επιτύχει τον έλεγχο του πνεύματος πάνω στο σώμα». Αργότερα η μέθοδος πήρε το όνομα «Pilates».

Το Pilates είναι ένας σύγχρονος τρόπος φροντίδας του σώματος βασισμένος στη γνώση και εμπλουτισμένος με τα οφέλη, από τη σοφία πολλών χρόνων. Η μέθοδος γυμναστικής Pilates απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, ενώ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1992. 



No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger