Saturday, April 13, 2013

Αιτίες Οσφυαλγίας και καταπολέμηση της με ασκήσεις γιόγκα

Οι αδύναμοι μύες, η έλλειψη άσκησης και η καθιστική ζωή μας εμποδίζουν να καθόμαστε, να στεκόμαστε, να κοιμόμαστε και να σκύβουμε σωστά και αποτελεσματικά. Η κακή στάση μπορεί από μόνη της να προξενήσει πόνους, οι οποίοι εντείνονται από την πλατυποδία  ή παρόμοια προβλήματα και από τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Η κακή στάση κάνει επίσης τους μυς πιο επιρρεπείς στα διαστρέμματα με την αφορμή κάποιας απότομης κίνησης ή τεντώματος ενόσω σηκώνουμε βάρη, σκύβουμε ή οδηγούμε. Πολλές φορές ο πόνος οφείλεται στα κοιλιακά ή αναπαραγωγικά όργανα. Η δυσκοιλιότητα και ο πόνος από αέρια προκαλούν  οσφυαλγία ή αυξάνουν τον υπάρχοντα πόνο. Στις γυναίκες η πρόπτωση της μήτρας, οι λοιμώξεις του κόλπου ή ακόμα και της ουροδόχου κύστης συνδέονται πιθανόν με την οσφυαλγία. Η συμφόρηση του αναπαραγωγικού συστήματος η οποία συσχετίζεται με την ορμονική αστάθεια, είναι η αιτία πολλών περιπτώσεων αμβλείας οσφυαλγίας πριν από τη γυναικεία περίοδο. Αυτός ο πόνος μπορεί να ανακουφιστεί με πρακτικές γιόγκα και  τελικά να ξεπεραστεί με την αποκατάσταση της ορμονικής αρμονίας. Η αδύναμη κοιλιά είναι ένας ακόμα παράγοντας που ευθύνεται για την οσφυαλγία. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για αυτούς που έχουν γενικά αδύναμους κοιλιακούς μυς από την κατασκευή τους και στις μητέρες οι οποίες εκδηλώνουν απώλεια μυϊκού τόνου μετά την εγκυμοσύνη.
  
posture sitΗ κοιλιά δεν καλύπτεται από οστά και όλα τα κοιλιακά όργανα υποστηρίζονται και συγκρατούνται από διαφόρους μυς, οι οποίοι ενώνονται με τη σπονδυλική στήλη. Η οσφυϊκή χώρα και τα οστά της  λεκάνης παρέχουν γερή στήριξη από πίσω και οι κοιλιακοί μύες παρέχουν σταθερή αλλά ελαστική στήριξη από μπροστά. Αν οι κοιλιακοί μύες γίνουν αδύναμοι και πλαδαροί, τα εσωτερικά όργανα πέφτουν προς τα εμπρός, τραβώντας μαζί τους και τους σπονδύλους που βρίσκονται στο πίσω μέρος. Επίσης, όταν η κοιλιά είναι βαριά και φουσκωμένη, λόγω παχυσαρκίας ή πεπτικών προβλημάτων, οι μύες της πλάτης επιβαρύνονται για να αντεπεξέλθουν. Επιπλέον, όταν οι κοιλιακοί μύες είναι αδύναμοι, η στάση μας μεταβάλλεται, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην πλάτη. Στις γυναίκες ιδιαιτέρως οι περισσότερες περιπτώσεις οσφυαλγίας μπορούν να ανακουφιστούν με την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών, πολύ συχνά δε αυτό και μόνον αρκεί.

Συναισθηματικοί παράγοντες
Η διαρκής ή υπερβολική συναισθηματική ένταση πάντα αντανακλάται κάπου στο σώμα. Αν η πλάτη είναι το αδύναμο σημείο σας  τότε οι συναισθηματικές εντάσεις θα οδηγήσουν σε χρόνια μυϊκή ένταση και σε πόνους της μέσης. Η άλλη ονομασία του -ουραίοι σπόνδυλοι- υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται μόνο για τα τελευταία οστά, αλλά και γι' αυτά τα οστά που θα στήριζαν την ουρά μας, αν είχαμε. Αν ο άνθρωπος είχε κάποτε ουρά, τότε ο κόκκυγας είναι ότι έχει απομείνει από αυτήν. Στα ζώα, η ουρά χρησιμεύει για να διώχνει τα έντομα, στην εξισορρόπηση, καθώς στην έκφραση συναισθημάτων όπως ο θυμός και ο φόβος. Σε γενικές γραμμές, το ανθρώπινο είδος δεν έχει πια ανάγκη από ουρά γιατί ανέπτυξε καλύτερους τρόπους έκφρασης των αισθημάτων του. Όταν υποφέρουμε από απογοήτευση, δυσαρέσκεια, σεξουαλικές και συναισθηματικές εντάσεις, αυτός ο αρχαίος σύνδεσμος ενεργοποιείται ξανά και η ένταση μετατρέπεται σε δυσκαμψία και σε πόνο στους μυς της πλάτης.

Σε όλους τους παραπάνω παράγοντες η τακτική άσκηση  γιόγκα βοηθά σε όλες τις περιπτώσεις και ανακουφίζει τα συμπτώματα και τους πόνους.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger