Sunday, October 21, 2012

Τι σημαίνει Ρέικι


Η αρχική ιαπωνική ονομασία της μεθόδου είναι Usui Reiki Ryoho. Η λέξη Reiki σημαίνει κατά κυριολεξία πνευματική ενέργεια, Usui είναι το όνομα του ιδρυτή, Ryoho σημαίνει μέθοδος ίασης και έτσι η αρχική ονομασία Ουσούι Ρέικι Ρυόχο ερμηνεύεται ως ‘Μέθοδος Ίασης με Πνευματική Ενέργεια του Ουσούι’.
Η λέξη Ρέικι είναι ιαπωνική και αποτελείται από δύο ιαπωνικά ιδεογράμματα (κάντζι) το Ρέι και το Κι.

靈 Rei Ρέι σημαίνει πνεύμα.
氣 Ki Κι σημαίνει αέρας, ατμός, στα ιαπωνικά και ερμηνεύεται ως ενέργεια.

Tο Ρέικι είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη που εφαρμόζει το απλό και φυσικό άγγιγμα των χεριών πάνω στο σώμα για τη μετάδοση ζωτικής ενέργειας. Για την ακρίβεια «Ρέικι» στα ιαπωνικά σημαίνει « συμπαντική ζωτική ενέργεια», δηλαδή ενέργεια που βρίσκεται άφθονη στο σύμπαν, τη φύση, και η οποία προσφέρει ζωή (ζωτικότητα). Η θεραπεία μέσω του αγγίγματος ή μέσω της μετάδοσης μιας λεπτοφυούς / μη-ορατής αλλά συχνά αισθητής αναζωογονητικής ενέργειας υπήρχε σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλη την γνωστή ιστορία και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στην πραγματικότητα, το άγγιγμα για την ανακούφιση του πόνου αποτελεί έμφυτο ένστικτο.

Friday, October 19, 2012

Τι είναι το Ρέικι


Το Ρέικι είναι μία ενεργειακή μέθοδος από την Ιαπωνία που έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως σωματική ευεξία, χαλάρωση, βελτίωση της υγείας, νοητική ηρεμία, ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, αισιοδοξία στη ζωή, ανάπτυξη συμπόνιας, πνευματική ανάπτυξη. Η μέθοδος Ρέικι είναι μία φυσική ενεργειακή τεχνική που χρησιμοποιεί το άγγιγμα των χεριών για να μεταβιβάσει την συμπαντική πνευματική ενέργεια Ρέικι, είναι πολύ απλή στην εφαρμογή της και πολύ αποτελεσματική.
Το Ρέικι μαθαίνεται εύκολα και γρήγορα από οποιονδήποτε, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, φυλή, θρησκεία, μόρφωση ή κοινωνική θέση. Μπορεί να εφαρμοστεί στον εαυτό μας, στην οικογένεια μας, στους φίλους μας, ακόμη και από επαγγελματίες ως συμπληρωματική μέθοδος. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα την μέθοδο Ρέικι στην καθημερινή τους ζωή, βελτιώνοντας την εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητα τους.

Tuesday, October 16, 2012

Το ταξίδι... έτσι άκουσα

Πιστευω οτι ο Δρομος που οδηγει στην πνευματικη ζωη δεν περναει απλως
μεσα απο την καθημερινοτητα του κοσμου και του εαυτου μας, αλλα ειναι
αυτη η ιδια η καθημερινοτητα ! Ομως για να γινει αυτο κατανοητο θα πρεπει
τα ” πιστευω μας ” να αντικατασταθουν με βιωματα !
Θεωριες,θεολογιες,φιλοσοφιες,δογματα,κ.α. οχι μονο δεν συνιστουν βοηθημα-
τα της πνευματικης εξελιξης αλλα ειναι μαλλον παραπετασματα που μας χωρι-
ζουν απο αυτην.Βαδιζω τον Δρομο σημαινει διαχειριζομαι συνετα – σοφα, την
καθημερινοτητα – συνειδητοτητα μου ! Ετσι ακουσα απο τους Δασκαλους !

TMHMA YOGA

Πρωινό  τμήμα γιόγκα στη  Ιαλυσό
κάθε Δευτέρα στις 10:00

Χαρίστε  στον εαυτό σας την ευκαιρία να μάθει την τεχνική χαλάρωσης σώματος και νου
και το σώμα σας να νιώσει  ευλύγιστο και ελεύθερο από πόνους.
Καλέστε για πληροφορίες

ΖΕΝ

ΖΕΝ


….αν αγαπας το ιερο και απεχθανεσαι το συνηθισμενο, πηγαινοερχεσαι ακομη μεσα στον ωκεανο της αυταπατης !

Thursday, October 11, 2012

ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι Ομιλία στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γιόγκα


ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ
Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι
Ομιλία στο Πρώτο Διεθνές Συνέδριο Γιόγκα, Πανεπιστήμιο Γιόγκα του Μπιχάρ, 5 Νοεμβρίου, 1964, αρχικά δημοσιεύθηκε στο YOGA, τεύχος 3, Νο.2, 1965.


Γιόγκα Νίντρα σημαίνει ψυχικός ύπνος. Ο ύπνος ξεκουράζει το σώμα, αλλά η γιόγκα νίντρα ξεκουράζει και το νου και το σώμα. Όταν κοιμάστε, η συνείδησή σας κοιμάται μέσα στο αστρικό σας σώμα, αλλά στη γιόγκα νίτρα η συνείδησή σας παραμένει σε εγρήγορση εντός σας. Η γιόγκα νίντρα εκτελεί δύο ευεργετικές λειτουργίες. Απομακρύνει την κόπωση και τονώνει το σώμα. Τα άγχη και η υπερένταση τής καθημερινότητας δημιουργούν εντάσεις, και αυτές κλέβουν απο το νου τη γαλήνη του. Η γιόγκα νίντρα απομακρύνει τις εντάσεις και αποκαθιστά την ελαστικότητα τού νου σας.

Τα κακά της καθημερινής ζωής εναποτίθενται στον υποσυνείδητο νου μας και σε εύθετο χρόνο ασκούν μια δηλητηριώδη επιρροή στην ψυχοσύνθεσή μας. Όπως ακριβώς το σπίτι μας χρειάζεται να σκουπίζεται καθημερινά ώστε να διατηρείται νοικοκυρεμένο, παρομοίως, προκειμένου να έχουμε μια φυσιολογική προσωπικότητα, οφείλουμε να απομακρύνουμε τα σαμσκάρας, τη νοητική βρωμιά που συσσωρεύεται καθημερινά στο υποσυνείδητό μας. Η γιογκα νίτρα, εκτελεί αυτή την ουσιώδη υπηρεσία για μας, απομακρύνοντας τις νοητικές μας ανωμαλίες και ανοίγοντας το δρόμο για την πνευματική πρόοδο.

Πώς να ασκηθούμε στη γιόγκα νίτρα; Πρώτα κάντε λίγες ασάνες και πραναγιάμες, και συνεχίστε με γιόγκα νίτρα.
Δεν πρέπει να ασκείστε στη γιόγκα νίντρα αμέσως μετά τα γεύματα. Οι ψυχικά ασθενείς πρέπει να την ασκούν τρείς φορές την ημέρα, για μεγαλύτερη διάρκεια, όπως για μια ώρα την κάθε συνεδρία, μετά απο έναν προπαρασκευαστικό γύρο απο ασάνες και πραναγιάμες.. Η Γιογκα νίντρα είναι μια ψυχο-φυσιολογική θεραπεία.

Τι είναι η γιόγκα νίντρα; Είναι μια κατάσταση κατά την οποία δεν είστε ούτε κοιμισμένοι ούτε ξυπνητοί. Εάν σας πάρει ο ύπνος, δεν είναι γιόγκα νίντρα. Εάν μείνετε ξύπνιοι, ούτε και τότε είναι γιόγκα νίντρα. Εάν καταληφθείτε απο όνειρα, δεν είναι γιόγκα νίντρα. Η γιόγκα νίντρα είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει εγρήγορση στη συνειδητή, υποσυνείδητη και ασυνείδητη περιοχή του νου, σε όλες συγχρόνως. Είναι μια τέλεια θεραπεία. Απομακρύνει όλες τις ψυχολογικές ανωμαλίες και σαμσκάρας και σας βοηθά να γίνετε ο κανονικός, φυσικός εαυτός σας.

Ο Πατάντζαλι προσδιόρισε τη γιόγκα, ως τον έλεγχο  των νοητικών μεταβολών. Η ορθή συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα των νοητικών μεταβολών. Ομοίως, η κακή συμπεριφορά είναι και αυτή αποτέλεσμα των νοητικών μεταβολών. Το συνειδητό, υποσυνείδητο και ασυνείδητο πεδίο μας, είναι το νοητικό μας. Η ταυτόχρονη εγρήγορση και στις τρεις αυτές περιοχές, είναι Αχαμ ασμι, ή το «εγώ είμαι». Η κατάσταση εκείνη κατά την οποία έχετε επίγνωση, αλλά δεν έχετε επίγνωση ότι έχετε επίγνωση, έρχεται στη γιόγκα νίντρα. Στη συνέχεια, συντελείται εντός σας μια διαδικασία βέβαιου αλλά ανεπαίσθητου εξευγενισμού.

Λέγεται πως ο διαλογισμός δημιουργεί μια φωτιά που κατακαίει τα αμαρτήματά μας. Τί είναι αμαρτία; Αμαρτίες είναι οι πράξεις που δημιουργούν ανησυχία και ανώμαλα αισθήματα στο νου. Οι κυνικοί αντιπαρέρχονται τη λέξη αμαρτία με ένα κοροϊδευτικό χαμόγελο. Κάθε φορά που η συνείδησή σας, σάς ελέγχει για κάποια πράξη σας, η πράξη αυτή είναι αμάρτημα. Οι κυνικοί δεν εξαιρούνται απο αυτόν τον κανόνα. Η αμαρτία υπάρχει ανεξάρτητα απο το αν το παραδέχονται ή όχι. Στον διαλογισμό, η συνείδησή σας εισχωρεί σε ποικίλα στρώματα τού εσώτερού σας εαυτού. Αυτή είναι η φωτιά που κατακαίει το κατακάθι των σαμσκάρας εντός σας. Στη συνέχεια επέρχεται η γιογκική κατάσταση της υπέρτατης γαλήνης και αταραξίας του νου, που περιγράφεται στο δεύτερο κεφάλαιο της Μπάκγβαρντ Γκίτα.

Η γιόγκα νίντρα είναι μία απο τις βασικές τεχνικές , για την επίτευξη αυτής της γαλήνης. Το ιδιαίτερα σημαντικό σημείο στην γιόγκα νίντρα, όπως και σε άλλες διαλογιστικές πρακτικές είναι πως δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποκοιμηθεί. Στη γιόγκα νίντρα, ο ύπνος προσπαθεί να σας υπερνικήσει. Εάν μπορέσετε να ξεπεράσετε αυτή την αδυναμία, θα κερδίσετε σε θέληση και μέσα απο τη θέληση θα μπορέσετε να πραγματώσετε σπουδαία πράγματα στη ζωή σας. Εάν ο ύπνος έλθει, συγκεντρωθείτε στο σώμα ή πάνω στον ίδιο τον ύπνο, σαν αυτός να προσπαθεί να σας καταλάβει και εσείς να τον παρακολουθείτε. Εάν αναδυθούν εικόνες μπροστά στο νου σας, συνεχίστε να τις παρακολουθείτε. Στην γιόγκα νίντρα, όταν νιώθετε πως είστε μη συνειδητός, στην πραγματικότητα σημαίνει πως έχετε συνείδηση πως είστε μη συνειδητός.

Εκείνοι που στη γιόγκα νίτρα, ακολουθούν τις οδηγίες του γκούρου κατά γράμμα , έχουν εγγυημένη επιτυχία. Οι συνθήκες ή οι εγκόσμιοι δεσμοί, δεν αποτελούν εμπόδια για την πνευματική πρόοδο. Τα μόνα εμπόδια είναι η ίδια σας η άγνοια και οκνηρία. Οφείλουμε να διαδώσουμε τα αγαθά της γιόγκα νίντρα, όσο ευρύτερα μπορούμε. Πολλές νοητικές και σωματικές δυσλειτουργίες σε νέους και γέρους, θεραπεύονται με τη γιόγκα νίντρα. Είναι μια ψυχοσωματική τεχνική και θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιο όφελος στα παιδιά μας, αν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα την συμπεριλάμβαναν στο πρόγραμμά τους.

Πόσο παλιά είναι η γιόγκα νίντρα; Η πρακτική της γιόγκα νίντρα είναι πολύ παλιά. Μπορείτε ακόμη και τώρα να βρείτε αναφορές σε αυτήν, στα ταντρικά κείμενα. Ωστόσο αυτή την αρχαία ταντρική διδασκαλία, την έχω αναμορφώσει και την έκανα εφαρμόσιμη. Η γιόγκα νίντρα αποσκοπεί στο να χρησιμοποιήσει το νου για να μετουσιώσει τον νου. Με κάποιον τρόπο ανακάλυψα πως η γιόγκα νίντρα ήταν ωφέλιμη για την δική μου προσωπικότητα και κατόπιν είδα πως θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη σε ανθρώπους με πνευματικό προσανατολισμό, ειδικά στα αρχικά στάδια. Φυσικά δεν είχα νοητικά ή σωματικά προβλήματα ως τέτοια, αλλά όλοι έχουν πνευματικά προβλήματα. Επομένως, ανακάλυψα την γιογκα νίντρα για τον εαυτό μου, έτσι ώστε να λύσω τα πνευματικά μου προβλήματα.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στη γιόγκα νίντρα και στην ψυχανάλυση;
Στη γιόγκα νίντρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμία επίγνωση των εμπειριών, ενώ στην ψυχανάλυση έχετε αντίληψη όλων όσα συμβαίνουν, αλλά την ίδια ώρα τα προβλήματα και τα συμπλέγματα έρχονται στην επιφάνεια και γίνονται αντικείμενο εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της γιόγκα νίντρα, τα εγγενή προβλήματα και συμπλέγματα τού νου, διαλύονται απο μόνα τους μέσα σε καταστάσεις βαθιάς χαλάρωσης. Παρόλα αυτά στην ψυχανάλυση η διαδικασία είναι πολύ παρατεταμένη και τελικά τίποτα δεν επιλύεται. Ο σκοπός είναι ο ίδιος, αλλά η γιόγκα νίντρα είναι πολύ εύκολη. Δεν είναι διαδικασία  ιδιαίτερα τεχνική ούτε πολύπλοκη.

Ποιά είναι η διαφορά ανάμεσα στη γιόγκα νίντρα και στον υπερβατικό διαλόγισμό;
Ο υπερβατικός διαλογισμός είναι ένας συνδυασμός απο μάντρα και άνταρ μον, που σημαίνει πως συνεχίζετε να ασκείστε σε ένα συγκεκριμένο μάντρα, έχοντας επίγνωση όλων όσα συμβαίνουν στο νου σας. Στη γιόγκα νίντρα δεν χρησιμοποιείτε κάθολου μάντρα, αλλά χρησιμοποιείτε τον ίδιο σας το νου, χωρίς να εισάγετε ο,τιδήποτε εξωτερικό που να σας επηρρεάζει. Στη γιόγκα νίντρα έχετε δημιουργήσει ένα σύστημα για τον εαυτό σας, μια συγκεκριμένη σειρά πρακτικών που κυμαίνονται απο δεκαπέντε λεπτά ως μισή ώρα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθοδηγείτε το νου σας, όπως θα καθοδηγούσατε το μωρό σας ή οποιονδήποτε άλλον, απο το ένα σημείο στο άλλο και στο επόμενο. Έτσι, στη γιόγκα νίντρα στην πραγματικότητα εκπαιδεύετε το νου, συνειδητά. Προχωράτε το νου βήμα βήμα, απο σημείο σε σημείο. Δεν επιτρέπετε στο νου σας να καλπάζει ξέφρενα, ενώ στον υπερβατικό διαλογισμό, μονάχα ασκείστε στο μάντρα και εάν ο νους απλά διασκορπίζεται, συνεχίζετε να τον παρατηρείτε. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

From: Yoga Magazine, Yoga nidra, Yoga Mag, P.3, May 2005

Wednesday, October 10, 2012

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ

Καλησπέρα σας, εάν θέλετε να συμμετάσχετε στο εργαστήρι ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ  παρακαλώ πρεπει να περάσετε απο το Μπονίτο( από τις 12:00 το μεσημέρι έως βράδυ κάποια απο αυτές τις ημέρες) να αφήσετε την συνδρομή σε ενα φάκελο με το ονομά σας ,για να κρατήσουμε θέση (περιορισμένες μόνο 10). και  ενημερώστε με. Ευχαριστώ πολύ . Καλή σας ημέρα

Monday, October 8, 2012

Ρέικι και εγκυμοσύνη


Πολλές γυναίκες πιθανότατα να αναρωτιούνται πως θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη εγκυμοσύνη, είτε από πλευράς σωματικών συμπτωμάτων, είτε από πλευράς ψυχολογίας και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τον εαυτό τους και το μωρό με φυσικό τρόπο.  Παρακάτω απαντώ σε συχνές ερωτήσεις που προκύπτουν για το θέμα της εγκυμοσύνης και τη χρήση του Ρέικι.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το έμβρυο απορροφά και αισθάνεται τα εξωτερικά ερεθίσματα, τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα.  Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό και οι δύο να είναι προετοιμασμένοι, ώστε η εγκυμοσύνη να εξελιχθεί όσο γίνεται πιο φυσικά και ευχάριστα.

Συχνές ερωτήσεις

Με ποιο τρόπο μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει σε μία εγκυμοσύνη;
Το σώμα της μητέρας αλλάζει πολύ την περίοδο της εγκυμοσύνης και αυτό δημιουργεί ενεργειακή ανισορροπία.  Αυτή η ανισορροπία εκφράζεται με συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα.  Η μητέρα αισθάνεται πιο κουρασμένη και πιο ευάλωτη.  Το Ρέικι, ως αγνή ενέργεια, εξισορροπεί την ενέργεια της μητέρας με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να ελαττώνονται σε μεγάλο βαθμό. Με τον ίδιο τρόπο ωφελείται και το έμβρυο, το οποίο επίσης βιώνει πολλές αλλαγές.  
Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια φόβοι της μητέρας, για την διαδικασία της εγκυμοσύνης, για τις νέες ευθύνες και για την αλλαγή στη ζωή της.  Το Ρέικι ηρεμεί αυτούς τους φόβους και ενδυναμώνει την σύνδεση της μητέρας με το μωρό.
Συνοπτικά τα οφέλη του Ρέικι είναι τα εξής:
- Υποστηρίζει την μητέρα ψυχολογικά και σωματικά
- Ενισχύει τη σχέση της μητέρας/ του πατέρα με το έμβρυο/ βρέφος
- Μειώνει τα αρχικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης (ναυτία, κόπωση κλπ)
- Ανακουφίζει τους σωματικούς πόνους της εγκυμονούσας
- Μειώνει το άγχος και τα προβλήματα ύπνου
- Εξισορροπεί την ενέργεια της μητέρας και του εμβρύου/ βρέφους
- Βοηθά στην διαδικασία της γέννας
- Βοηθά το βρέφος να ενταχθεί πιο γρήγορα στο νέο περιβάλλον
-Απαλύνει τους φόβους της μητέρας για την εγκυμοσύνη και την γέννα.
Υπάρχει περίπτωση το Ρέικι να βλάψει τη μητέρα ή το μωρό;  Είναι ασφαλές;
Το Ρέικι είναι ασφαλές και δεν μπορεί με κανένα τρόπο να βλάψει την μητέρα ή το μωρό. 
Μπορεί μία εγκυμονούσα να εκπαιδευτεί στο Ρέικι;
Ναι, μία γυναίκα που είναι έγκυος μπορεί να εκπαιδευτεί κανονικά.  Η εκπαίδευση αυτή θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει καλύτερα τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και θα τη βοηθήσει επίσης να έρθει σε επαφή με το μωράκι. 
Μετά την γέννηση του μωρού, η μητέρα θα μπορεί να χαλαρώνει το μωρό κάνοντάς του Ρέικι, ενώ το κρατάει στην αγκαλιά.
Μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει στην δυσκολία της σύλληψης;
Επειδή το Ρέικι βοηθά στην μείωση του άγχους και στην χαλάρωση, ενισχύει την σύνδεση των γονιών και έτσι μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της σύλληψης.
Μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει τον μελλοντικό πατέρα; Με ποιο τρόπο;
Το να έρθει στη ζωή ένα βρέφος είναι για τον πατέρα μεγάλη αλλαγή ζωής.  Υπάρχει ο φόβος του να είναι καλός πατέρας, το βάρος των ευθυνών κα.  Το Ρέικι ενδυναμώνει τον πατέρα σωματικά και ψυχολογικά και βοηθάει στην σύνδεσή του με το βρέφος.  Ο πατέρας μπορεί να προετοιμαστεί καλύτερα για τις αλλαγές που θα έρθουν.  Επίσης, εάν ο πατέρας εκπαιδευτεί στο Ρέικι μπορεί να περιποιείται την μητέρα και το βρέφος.
Και τι γίνεται μετά την εγκυμοσύνη;
Μετά την εγκυμοσύνη, αρχίζουν τα δύσκολα!  Αλλαγές, κούραση και αϋπνία!  Σε αυτή την περίοδο, η μητέρα, εάν έχει εκπαιδευτεί στο Ρέικι μπορεί πιο εύκολα να ηρεμήσει το βρέφος, αλλά και οι δύο γονείς, μπορούν να ανακτήσουν ευκολότερα τις δυνάμεις τους.  Αργότερα, μπορεί να ανακουφίσει το παιδάκι κατά τη διάρκεια αλλαγής των δοντιών και στην ίαση από χτυπήματα, κρυολογήματα κλπ.
Επίσης, το Ρέικι βοηθά το βρέφος να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Το βοηθά να είναι πιο υγιές.
Μπορεί το Ρέικι να βοηθήσει στην στειρότητα;
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου οι θεραπείες Ρέικι στους γονείς έχουν βοηθήσει στη σύλληψη.
Σημείωση:
Οι εναλλακτικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται δεν αντικαθιστούν την κλασική ιατρική πρακτική, αλλά δρούν παράλληλα και συμπληρωματικά με κάθε άλλη φαρμακευτική ή ψυχολογική θεραπεία.
Τα άτομα που εξασκούν εναλλακτικές τεχνικές δεν κάνουν διαγνώσεις και δεν θεραπεύουν με την κλασσική έννοια του όρου, δεν συστήνουν φάρμακα ή άλλες ουσίες και δεν παρεμβαίνουν στον ιατρικό, ψυχολογικό ή φαρμακευτικό τομέα.
Επίσης οι εναλλακτικές τεχνικές δεν συνδέονται με κάποια θρησκεία, αλλά λειτουργούν με σεβασμό στον άνθρωπο.
Πηγή :Φαίη Φιάνναρου

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΟΓΚΑ ΝΙΝΤΡΑ


Η Yoga Nidra είναι μια μέθοδος χαλάρωσης . Η Yoga Nidra προέρχεται από τον Ταντρισμό και έχει αναγνωριστεί ως η ισχυρότερη τεχνική χαλάρωσης που γνωρίζει ο άνθρωπος. Η Γιόγκα Νίντρα (Yoga Nidra) ετυμολογικά σημαίνει γιόγκικος ύπνος. Σαν μέθοδος καθοδηγούμενης χαλάρωσης οδηγεί την επίγνωση σε συνειδητά όνειρα. Η δύναμη αυτής της τεχνικής είναι μεγάλη και μπορεί να χρησιμεύσει ως θεραπευτική τεχνική, προκειμένου να ανακουφιστεί ο πόνος ή μια βαθύτερη αιτία προβλήματος. Μια ώρα Yoga Nidra είναι ισοδύναμη με πάνω
από 4 ώρες ύπνου. Η Yoga Nidra λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στο να βρούμε διανοητικά λύσεις, στη ανάπτυξη της δύναμης της θέλησης και στην αποφασιστικότητα.

Ημερομηνία: 12/10/2012
Τοποθεσία : Bonito Cafe
Καλέστε για συμμετοχή 6986 970 327.
Θέσεις περιορισμένες
Τι να έχετε μαζί σας : Το στρωματάκι σας ή ένα χαλάκι
Θα ακολουθήσει μπουφέ και συζήτηση
Τιμη συνεισφοράς 15 ευρώ

Η ψυχολογία της γιόγκα και η σημασία των ονείρων για τη ψυχική υγεία


Για να κατανοήσουμε την αιτία όλων των ψυχικών συγκρούσεων και ασθενειών, πρέπει να καταλάβουμε ότι το μυαλό αποτελείται από ένα συνειδητό και ένα υποσυνείδητο μέρος.

Οι συγκρούσεις και η ψυχική αναταραχή συμβαίνουν γιατί δεν μπορούμε να συμβιβάσουμε το συνειδητό μας μέρος με ότι συμβαίνει μέσα στις βαθύτερες σφαίρες του μυαλού. Περαιτέρω, το υποσυνείδητο μυαλό είναι το σπίτι πολλών αρνητικών σκέψεων που βρίσκονται σε συνεχή διαμάχη μεταξύ τους.

Ο στόχος της ψυχολογίας της γιόγκα (όπως και στη σύγχρονη ψυχολογία) είναι η συμφιλίωση αυτών των συγκρούσεων φέρνοντας τες σε αρμονία με το συνειδητό μυαλό.

Πως σχηματίζεται το υποσυνείδητο

Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, κάθε δράση έχει μια δυναμική. Στο τέλος κάθε δυναμικής ένας σπόρος πέφτει στο υποσυνείδητο, το οποίο είναι μια ανάμνηση της εν λόγω δράσης. Αυτοί οι «σπόροι» ονομάζονται Samskaras στη γιόγκα ή αρχέτυπα στην ψυχολογία.

Το μυαλό έχει έναν τρόπο για να θάβει τις δυσάρεστες αναμνήσεις και της αρνητικές εμπειρίες μέσα στα βάθη του. Έτσι, το υποσυνείδητο είναι μια αθροιστική μνήμη των αμέτρητων εμπειριών και σκέψεων, συμπεριλαμβανομένων και των αρνητικών συναισθημάτων.

Η ανάλυση των ονείρων είναι ένα σημαντικό μέρος της ψυχολογίας όπου ανακαλύπτεται το καταπιεσμένο ασυνείδητο υλικό και στη συνέχεια αφήνεται ελεύθερο. Ο ασκούμενος εξετάζει τα υποσυνείδητα μηνύματα που γίνονται αντιληπτά από το μυαλό την ώρα που ονειρεύεται.

 Η λύση της γιόγκα

Το αντίστοιχο της γιόγκα είναι το «Antar Mouna» (εσωτερική σιωπή). Αυτή είναι μια τεχνική διαλογισμού στη γιόγκα που βοηθά στην εκτέλεση της ίδιας λειτουργίας.

Υπάρχουν δύο κύριες διαφορές μεταξύ της συμβατικής ανάλυσης των ονείρων και της τεχνικής της γιόγκα «Antar Mouna». Στην Antar Mouna, είστε ο δικός σας ψυχολόγος. Δεν υπάρχει κανένα άλλο άτομο να το κάνει για σας. Η δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι στην «Antar Mouna» ο στόχος είναι να παραμείνουν πλήρως οι αισθήσεις σας καθ’ όλη τη διάρκεια. Δεν είναι η ίδια περίπτωση στην ανάλυση των ονείρων.

Σε αυτή την τεχνική της γιόγκα μαθαίνετε πώς να αναδείξετε τις ασυνείδητες σκέψεις προκαλώντας τες και στη συνέχεια να παρατηρήσετε το μοτίβο σκέψεως. Σύμφωνα με τον Σουάμι Σατυανάντα, όταν μια σκέψη έρχεται στο μυαλό σας, μπορείτε να ξεφύγετε από τη σύγκρουση μαθαίνοντας να παραμένετε απλώς βουβοί μάρτυρες σε αυτό. Αν εμπλακείτε σε αυτό, τότε θα πάτε πίσω για ανακύκλωση σε μεταγενέστερο στάδιο. Ως εκ τούτου, σας ενθαρρύνει να είστε μάρτυρας στον τρόπο σκέψης και στη συνέχεια να αφαιρέσετε την άχρηστη και αρνητική σκέψη.

Στην Antar Mouna θα διδαχτείτε πώς να δείτε το μυαλό σας όπως είναι τώρα και να προχωρήσετε στην κατάσταση της απερισκεψίας. Θα διδαχτείτε να γνωρίζετε το όνειρο σας στη συνειδητή κατάσταση. Μόλις επιτευχθεί αυτό, μπορείτε επίσης να μάθετε να έχετε επίγνωση του ονείρου σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αυτή η τεχνική γιόγκα, όταν την μάθετε, θα βοηθήσει στην επίλυση των βαθύτερων σας φόβων και νευρώσεων και θα επιφέρει μια ηρεμία και γαλήνη στην καθημερινή σας ζωή. Μπορείτε να μάθετε να επικοινωνείτε με το ψυχικό επίπεδο της συνειδητοποίησης σας η οποία αποτελεί το θεμέλιο όλων των ονείρων και οραμάτων.


Πηγή: Healthandyoga.com

Saturday, October 6, 2012

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΜΑΣΑΖ

Το μασάζ είναι μια φυσική μέθοδος που προσφέρει :
  • Απόλαυση, χαλάρωση και ευεξία
  • Ανακούφιση από καθημερινούς πόνους
  • Τόνωση του οργανισμού και μείωση της κόπωσης
  • Χαλάρωση του νευρικού συστήματος και καταπολέμηση του άγχους και του stress
  • Αντιμετώπιση νευρομυικών προβλημάτων, ιδιαίτερα σε μέση, πλάτη και αυχένα
  • Ελαστικότητα και ευλυγισία των μυών και των αρθρώσεων
  • Καλύτερη στάση και κίνηση του σώματος
  • Αποφυγή τραυματισμών
  • Ενίσχυση του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Τόνωση των εσωτερικών οργάνων και λειτουργιών του σώματος
  • Αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων (αϋπνία, δυσκοιλιότητα, ημικρανίες κα.)
  • Βελτίωση της ευρύτερης υγείας του οργανισμού

ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ



ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΓΚΑ



Στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 2.000.000 άνθρωποι προστίθενται κάθε χρόνο σε όσους υποφέρουν ήδη από οσφυαλγία. Οι γιατροί υπολογίζουν ότι πάνω από το τριάντα τοις εκατό των ανθρώπων θα υποφέρουν κάποια στιγμή από οσφυαλγία, με αποτέλεσμα αυτή η διαταραχή να θεωρείται εξίσου διαδεδομένη με το κοινό κρυολόγημα. Σοβαρές οργανικές ασθένειες των οστών της σπονδυλικής στήλης, η μετατόπιση δίσκου, τα κατάγματα και οι εξαρθρώσεις ευθύνονται μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων οσφυαλγίας. Υπάρχουν πολλές άλλες συνηθισμένες αιτίες για τους πόνους στη σπονδυλική στήλη, οι οποίες σίγουρα μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία από τις τεχνικές της γιόγκα.





ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΠΟΝΟΙ

Η οσφυαλγία είναι ένας γενικός όρος για μια ποικιλία διαφορετικών προβλημάτων, καθένα από τα οποία απαιτεί ξεχωριστή κατανόηση και προσοχή.Η δισκοπάθεια, είναι η ρήξη ενός από τα ινώδη επικαλύμματα μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης. Το ζελατινώδες υγρό μέσα στο δίσκο χύνεται έξω προς τη σπονδυλική στήλη, πιέζοντας ένα από τα σπονδυλικά νεύρα. Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στη μέση ή στο κάτω μέρος της πλάτης, ή μπορεί να εκδηλωθεί ως οξύς πόνος ή μούδιασμα στα πόδια. Ο πόνος μεγαλώνει όταν αναπνέουμε βαθιά. Η ισχιαλγία είναι ένας οξύς, έντονος πόνος στους γλουτούς ή στο πίσω μέρος του ποδιού, ο οποίος οφείλεται σε πίεση του ισχιακού νεύρου από μετατοπισμένο δίσκο. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι σχεδόν συνεχής, αλλά επιδεινώνεται όταν στεκόμαστε όρθιοι, όταν περπατούμε ή όταν ανασηκώνουμε βάρη. Η σπονδυλίτιδα είναι φλεγμονή των σπονδύλων, η οποία ασκεί πίεση στα νεύρα που εξέρχονται από τον νωτιαίο μυελό. Η αυχενική σπονδυλίτιδα χαρακτηρίζεται από πόνο στον αυχένα και στους ώμους, ο οποίος μερικές φορές εκτείνεται και στα χέρια. Ο πόνος στο πάνω μέρος της πλάτης αυξάνεται με τη βαθιά αναπνοή, ενώ μπορεί να εκδηλώνεται και με τη στροφή της σπονδυλικής στήλης. Η οσφυϊκή σπονδυλίτιδα επηρεάζει το κάτω μέρος της πλάτης. Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα συνοδεύεται από εξογκώματα μεταξύ των σπονδύλων, τα οποία τελικά ενώνουν όλα τα οστά μαζί και μειώνουν την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης. Αυτή η ακαμψία συχνά ονομάζεται σπονδυλική στήλη σε σχήμα ινδοκαλάμου. Πόνοι της μέσης. Το πιο κοινό είδος οσφυαλγίας είναι οι πόνοι της μέσης. Τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις οσφυαλγίας οφείλονται απλώς σε αδύναμους μυς της πλάτης και στην ακαμψία μυών και τενόντων - και τα δύο μπορούν ευτυχώς να διορθωθούν με το κατάλληλο πρόγραμμα γιόγκα.
Πηγή News

Friday, October 5, 2012

ΝΙΝΤΡΑ ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ



Αντιμετωπίζοντας το άγχος


Η συνεχής ενασχόληση με το «να τα καταφέρουμε» οικονομικά, μαζί με τις εντάσεις και τις διαψεύσεις της σύγχρονης κοινωνικής, έγγαμης, οικογενειακής, επαγγελματικής και συλλογικής ζωής, μεταμορφώνουν συχνά τη ζωή σε μια χύτρα ταχύτητας χωρίς βαλβίδα ασφαλείας. Στερημένοι από τις περισσότερες παραδοσιακές μορφές συναισθηματικής και ψυχοσωματικής εκτόνωσης, όπως η προσευχή, η άθληση ή η δημιουργική αναψυχή, πολλοί ευαίσθητοι σύγχρονοι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, αντιμετωπίζουν μια κατάσταση αυξανόμενης έντασης χωρίς διαφυγή. Όταν εκραγεί η χύτρα ταχύτητας, επέρχεται η νοητική κατάρρευση και η σωματική νόσος.

Συμπτώματα                                                                                           


Οι καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης, εκνευρισμού και θυμού συνοδεύονται από ποικιλία σωματικών αντιδράσεων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η ταχυπαλμία, η υπερβολική εφίδρωση, η διάρροια, η δυσπεψία, ο πονοκέφαλος και η αδυναμία. Οι αντιδράσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της περίπλοκης διαδικασίας με την οποία τα διάφορα συστήματα του σώματος προσαρμόζονται στο άγχος. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «απόκριση στο άγχος» από πρωτοπόρους ερευνητές, όπως ο δόκτωρ Χανς Σέλυ (Hans Selye) από τον Καναδά και συμπεριλαμβάνει καταστάσεις επιταχυνόμενου καρδιακού ρυθμού και αύξησης της αρτηριακής πίεσης, ένταση στους σκελετικούς μύες και αυξημένα επίπεδα κορτιζόνης και νοραδρεναλίνης στο αίμα.
Καθώς οι αγχογόνες καταστάσεις επιμένουν, η αντίσταση του σώματος μειώνεται. Οι ανισορροπίες στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στους ενδοκρινείς αδένες και στη χημική και ορμονική σύνθεση του αίματος γίνονται μόνιμες, με όλο και μεγαλύτερη λειτουργική διαταραχή όλων των οργάνων και συστημάτων του σώματος.
Καθώς η ισορροπία του σώματος διαταράσσεται όλο και περισσότερο, ακόμα και κατά την κατάσταση της ανάπαυσης, εμφανίζεται συνήθως μια ποικιλία συμπτωμάτων από το νευρικό σύστημα, όπως η αϋπνία, το άγχος και η ευερεθιστότητα, που συχνά οδηγούν στη νεύρωση. Καθώς επιδεινώνεται η ανισορροπία, επέρχονται αλλαγές σε ευαίσθητα ή εξασθενημένα όργανα. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργούνται σοβαρές ψυχοσωματικές νόσοι, όπως το άσθμα, τα έλκη του πεπτικού και η υπέρταση, οι οποίες οφείλονται στην ελλιπή αντιμετώπιση των ψυχολογικών εντάσεων, που αναμεταδίδονται στα διάφορα φυσιολογικά συστήματα του σώματος.
Η εργασία του δόκτορος Κ.Ν. Ουντούπα (K.N. Udupa) από το Πανεπιστήμιο Μπανάρας Χίντου (Ινδία) υποδεικνύει ότι οι διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος εξελίσσονται σταδιακά μέσα από τέσσερα αναγνωρίσιμα στάδια. Αρχικά επέρχονται ψυχολογικές αλλαγές, όπως το άγχος, η ευερεθιστότητα και η αϋπνία, που οφείλονται σε υπερδιέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Στο δεύτερο στάδιο εμφανίζονται ευκρινή σωματικά συμπτώματα, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός ή η αύξηση της εντερικής κινητικότητας. Στο τρίτο στάδιο επέρχεται μια πιο βαθιά σωματική και/ή βιοχημική διαταραχή και εμφανίζονται κλινικές ενδείξεις δυσλειτουργίας κάποιων οργάνων του σώματος. Τέλος, εμφανίζονται ανιχνεύσιμες και συχνά μη αναστρέψιμες βλάβες, συχνά με έντονα συμπτώματα που απαιτούν χειρουργική ή μακροχρόνια φαρμακευτική αντιμετώπιση.


Η γιόγκα νίντρα καταπολεμά το άγχος
 
Η γιόγκα νίντρα συνταγογραφείται τώρα από γιατρούς σε πολλές χώρες, τόσο ως προληπτική, όσο και ως θεραπευτική μέθοδος, για τα πρώτα τρία στάδια της νόσου, που σχετίζεται με το άγχος. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό βοηθητικό μέσο για την αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών διαταραχών που έχουν εισέλθει σε ένα σοβαρό ή δομικά μη αναστρέψιμο στάδιο. Εδώ η γιόγκα νίντρα παρέχει αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα, εξομαλύνει την κατάθλιψη και το μακροχρόνιο άγχος και βοηθάει τον ασθενή να αναγνωρίσει και να αποδεχτεί την κατάστασή του και να φροντίσει για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισή της.
Οι ανεπάρκειες του σύγχρονου τεχνολογικού τρόπου ζωής αναγνωρίζονται από πολλά ευαίσθητα άτομα και από γιατρούς, οι οποίοι αναζητούν έναν αποτελεσματικό, επιστημονικό τρόπο για την επίτευξη βαθιάς, συστηματικής χαλάρωσης. Η γιόγκα νίντρα, η οποία δρομολογείται από το υποκείμενο και κατευθύνεται εκ των έσω, έρχεται σαν ένα μεγάλο δώρο προς το άτομο, παρέχοντας μια όαση ηρεμίας, αλλά και έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιρρόπησης. Πολλά άτομα που κατά το παρελθόν είχαν ένταση, ένιωθαν αποξενωμένα και απογοητευμένα αναφέρουν ότι, τροποποιώντας τον τρόπο ζωής τους, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει καθημερινή άσκηση στη γιόγκα νίντρα, μεταμόρφωσαν ολοκληρωτικά τη νοοτροπία τους και ενίσχυσαν κατά πολύ την εκτίμηση τους προς τη ζωή, αλλά και την ίδια την εμπειρία της ζωής.

Wednesday, October 3, 2012

DARE

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ Γιατί ασκούμε αρνητική κριτική;


Μήπως η κρυφή ευχαρίστηση που μας γεμίζει, όταν ασχολούμαστε με τις ζωές και τη συμπεριφορά των άλλων δεν είναι παρά οι σκιές που ρίχνουμε σε ανικανοποίητα κομμάτια του εαυτού μας, τα οποία αρνιόμαστε κατά βάθος να δεχθούμε;

Ένα σύστημα που επιβάλλει…

Ζούμε σε μία κοινωνία άκρως ανταγωνιστική, όπου κυριαρχεί έντονα η σύγκριση και η κριτική μεταξύ των ανθρώπων. Αυτά είναι μέρη του ανταγωνιστικού πνεύματος που η κοινωνία μας επιβάλει από την παιδική ηλικία, ως έναν τρόπο αξιολόγησης της επιτυχίας. Ο πιο δυνατός θα επιβιώσει, ο επιτυχής θα είναι και ο πιο ευτυχισμένος. Έχουμε μάθει να συγκρίνουμε τα επιτεύγματά μας με αυτά των άλλων προκειμένου να τα σταθμίσουμε και να δούμε κατά πόσο μας ικανοποιούν ή όχι.
Ασκούμε αρνητική κριτική γιατί αισθανόμαστε ανασφαλείς. Είναι αδύνατον να δεχθούμε τους άλλους με τα λάθη και τις ατέλειές τους, αν πρώτα δεν έχουμε αποδεχτεί τον ίδιο μας τον εαυτό. Όσο λιγότερο είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας, τόσο πιο πολύ ψάχνουμε να ρίξουμε το φταίξιμο στους άλλους. Μ’ αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε δικαιολογία για τους δικούς μας φόβους και τις δικές μας αδυναμίες. Στην πραγματικότητα αναβαθμίζουμε τον εαυτό μας στα μάτια μας, κριτικάροντας τον άλλον. Είναι σαν να λέμε «Δεν είμαι και τόσο κακός: κοιτάξτε αυτόν, είναι χειρότερος από εμένα.»
Είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες των άλλων, από το να κοιτάξουμε μέσα μας και να ασκήσουμε αυτοκριτική.
Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον μια συνήθεια της καθημερινής μας επικοινωνίας. Η συζήτηση γίνεται πιο ενδιαφέρουσα όταν αναφερόμαστε σε τρίτους. «Είδες τι έκανε;» παρατηρούμε και οι ακροατές κρέμονται ήδη από τα χείλη μας. Όλες οι συζητήσεις μας λοιπόν έχουν περιεχόμενο τη ζωή και τις αντιδράσεις των άλλων.
Φαίνεται πως είναι πιο ανώδυνο και εύκολο για μας, ίσως και ευχάριστο, να υπογραμμίζουμε τις ατέλειες των άλλων. Κριτικάροντας τους άλλους, εξασφαλίζουμε ασυνείδητα τους εαυτούς μας. Εμείς γινόμαστε αυτομάτως τα «καλά παιδιά», οι «διαλεκτοί», εκείνοι που είναι σωστοί. Αυτό μειώνει την ανασφάλειά μας, μας εξυψώνει. Ο πιο εύκολος τρόπος να υπερτιμήσουμε τον εαυτό μας είναι να υποτιμήσουμε όλους τους άλλους.
Πρόκειται όμως για μια λύση προσωρινή που, τελικά,  στρέφεται εξίσου εναντίον μας. Αν με τόση ευκολία κρίνουμε τους άλλους τι μας εξασφαλίζει στην περίπτωση που μας κριτικάρουν και αυτοί; Αν όντως γινόταν αυτό εμείς πως θα το δεχόμασταν; Από την στιγμή όμως που συνειδητοποιούμε ότι είμαστε έρμαιο στην κριτική των άλλων, η ανασφάλειά μας πολλαπλασιάζεται. Αντιδρούμε έτσι με περισσότερο ανταγωνισμό, ανταποδίδουμε την κριτική, και οδηγούμε τη συμπεριφορά μας στα όρια της κακίας. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που θέλει να στιγματίζονται οι πολλοί ως αδύναμοι, προκειμένου να υπάρξουν οι λίγοι ως εκλεκτοί.
  

Συνέπειες της αρνητικής κριτικής

Κριτικάροντας διαρκώς τους ανθρώπους γύρω μας, υποτιμώντας την αξία τους, τις προσπάθειές τους, την προσωπικότητά τους, είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στους άλλους καθώς και στον ίδιο μας τον εαυτό. Και το κάνουμε πολύ πιο συχνά απ’ ότι νομίζουμε. Ασκούμε μόνιμα κριτική. Στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στο σύντροφό μας, στους συναδέλφους μας, σε φίλους, σε γνωστούς, σε γείτονες και στην κοινωνία. Κάθε άνθρωπος που συναντάμε, κάθε κατάσταση που βιώνουμε, περνάει αυτόματα από ένα φίλτρο αξιολόγησης. Αυτό σίγουρα είναι καλό ως ένα βαθμό γιατί μας καθοδηγεί στο δρόμο που μας υποδεικνύει το ένστικτό μας. Από το σημείο όμως που θα αρχίσουμε να εκφράζουμε τη δυσπιστία, την αβάσιμη καχυποψία, την άρνηση και την κακόβουλη και άχρηστη κριτική θα ήταν καλύτερα να σιωπήσουμε, και να σκεφτούμε πριν μιλήσουμε.
Το ανταγωνιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μας έχει θέσει η κοινωνία να ζούμε και να αντιδρούμε, μας οδηγεί στο να ασκούμε μονίμως στον εαυτό μας συνειδητά η και πολλές φορές ασυνείδητα  μια κριτική η οποία είναι αδίσταχτη, χωρίς έλεος, σκληρή και πολλές φορές αβάσιμη. Έχουμε την τάση να απαιτούμε την τελειότητα, να είμαστε ανικανοποίητοι ή και δυστυχείς με αυτά που διαθέτουμε. Θέλουμε περισσότερα και καλύτερα, θέλουμε όλα αυτά που μας διαφεύγουν, θέλουμε και πρέπει να είμαστε τέλειοι. Η κριτική προς τον ατελή εαυτό μας επιβάλλεται προκειμένου να υποκινηθούμε για κάτι καλύτερο.
Τα ίδιο κάνουμε με όλους και με όλα γύρω μας. Θέλουμε και περιμένουμε από τους άλλους να μας φερθούν μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, να μας δώσουν σημασία και αξία, να είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι, να καθρεφτίζουν τον εαυτό μας και κυρίως να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών μας. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε τους άλλους ως άλλοθι για τις δικές μας πράξεις επειδή δεν μπορούμε να αντέξουμε τις συνέπειες των ενεργειών μας.
Συνήθως ασκούμε αρνητική κριτική σε κάποιον ή κάτι όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε ανάγκες που ίσως έχουν μείνει ανικανοποίητες. Για αυτό και όταν οι άλλοι αποτυγχάνουν να τις εκπληρώσουν, μας απογοητεύουν. Παίρνουμε έτσι το δικαίωμα να τους υποτιμήσουμε, να τους κριτικάρουμε. «Έτσι και αλλιώς δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν».
Ας θυμηθούμε την κινέζικη παροιμία που λέει «πριν κρίνεις τον άλλον, περπάτησε τουλάχιστον 10 χλμ. με τα παπούτσια του». Μετά ας αναρωτηθούμε: “  Πώς μπορεί ο καθένας μας να πιστέψει στη δύναμη του εαυτού του, πώς μπορεί κανείς να προχωρήσει στη ζωή με σιγουριά και ασφάλεια όταν δέχεται τόση πίεση, τόση αρνητική κριτική για το ποιόν του και τις πράξεις του; Θα ήταν ευχάριστο αν αυτό συνέβαινε σε εμάς;”

“ Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω…”
    
Όταν κρίνουμε, αξιολογούμε και βλέπουμε τον κόσμο εγωκεντρικά.
Ας αναρωτηθούμε για λίγο ποιοι είμαστε εμείς που κρίνουμε; Ποιος είναι αυτός που επιβάλει τους δικούς του νόμους και κανόνες συμπεριφοράς; Ποιος επιβάλει τα δικά του «πρέπει» και «θέλω»; Και ποιος από εμάς αναλαμβάνει το βάρος της αλάνθαστης κρίσης; Η κριτική για να είναι εποικοδομητική, προϋποθέτει τη γνώση του τέλειου και τη διάθεση της καλόβουλης συμβουλής προς το πρόσωπο, στο οποίο ασκείται. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να την ασκήσουμε με τη συνείδηση μας καθαρή; Είμαστε πραγματικά σε θέση να ορίσουμε το τέλειο, το ανώτερο, το αλάνθαστο; Ποιος από εμάς μπορεί να ισχυριστεί ότι κρίνει σωστά; Ποιος είναι αυτός που είναι τέλειος;
Τι θα γινόταν αν όλοι σταματούσαμε αυτή την αδυσώπητη διαδικασία για εμάς και για τους άλλους;
Τι θα γινόταν αν ο καθένας από εμάς αντικαθιστούσε με τη δική του αυτοκριτική, την τάση που έχει να κριτικάρει τους άλλους; Θα επικεντρωνόμαστε στην κατανόηση και την εξάλειψη των δικών μας αδυναμιών. Ο χρόνος που θα αφιερώναμε στο να βελτιώσουμε τον εαυτό μας θα κάλυπτε ολόκληρη τη μέρα μας, ώστε τελικά όλοι οι άλλοι θα έμοιαζαν μια ασήμαντη λεπτομέρεια στο δικό μας κόσμο.

Είναι άραγε δυνατόν να αποφύγουμε την κριτική ακόμη και όταν η ζωή μας δυσκολεύει εξαιτίας μερικών ανθρώπων των οποίων η κακόβουλη συμπεριφορά, μας επηρεάζει καθημερινά;  Είναι σωστό σε αυτές τις περιπτώσεις να στραφούμε πάλι στον εαυτό μας, αντί να στραφούμε και να κρίνουμε την ίδια τη δυσκολία;
Εδώ χρειάζεται καταρχήν να παραδεχθούμε ότι είμαστε άτομα ελεύθερα με αυτόνομη βούληση και δικαίωμα στην επιλογή και να προβληματισθούμε για τα συναισθήματα, τις επιλογές μας ,και τη στάση που χρειάζεται να τηρήσουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Σίγουρα πάντως η πραγματική λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα βρίσκεται σε άλλο επίπεδο από την αγανακτισμένη κριτική που μπορούμε πολύ εύκολα να ασκήσουμε.

Και στους αγαπημένους κριτική;

Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που αγαπάμε και θέλουμε να τους δούμε καλύτερους, χωρίς ψεγάδια και αδυναμίες; Έχουμε το δικαίωμα να επέμβουμε στις προσωπικές τους επιλογές; Μια σοφή κίνηση θα ήταν να περιοριστούμε πάλι στην αυτοκριτική. Να αναρωτηθούμε πόσο εμείς οι ίδιοι είμαστε τέλειοι. Να σκύψουμε στις δικές μας αδυναμίες και να αναρωτηθούμε πώς τις πολεμάμε. Είναι σίγουρα προτιμότερο να καλύψουμε πρώτα τα δικά μας κενά, προτού υποδείξουμε στους άλλους πώς να καλύπτουν τα δικά τους. Έτσι γινόμαστε θετικό παράδειγμα, και αν κάτι υπήρχε περίπτωση να καταστραφεί σε μια σχέση μέσα από μια διαδικασία αντίδρασης, μπορεί να σωθεί εξ αιτίας της μίμησης και επιπλέον να βελτιώσει την επικοινωνία.
Όταν καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την κριτική στάση, όταν δεχτούμε τις ατέλειες και τα λάθη των άλλων, τότε αυτόματα γεμίζουμε τους εαυτούς μας με αγάπη και ένα αίσθημα ειρήνης και δεκτικότητας απαλύνει καρδιές μας. Μαθαίνουμε να συγχωρούμε και να δεχόμαστε με αγάπη και κατανόηση τόσο τους ατελείς εαυτούς μας όσο και τους ατελείς συνανθρώπους μας.
Ας συνειδητοποιήσουμε λοιπόν τη διαφορετικότητα όλων μας.  Δίνουμε στους άλλους από αυτά που έχουμε να δώσουμε και  παίρνουμε από εκείνα, τα οποία ο άλλος μπορεί να μας δώσει. Αυτή είναι και η σημασία της επικοινωνίας, ένα ατέλειωτο πάρε δώσε που θα έπρεπε να το αφήσουμε να ρέει ανενόχλητο, χωρίς κριτικές και κατακραυγές, χωρίς αρνητικότητα και κακοβουλία. Ας πάρουμε απλά αυτά που έχουν να μας χαρίσουν οι συνάνθρωποί μας και αυτά που μπορούμε να δεχτούμε με ευχαρίστηση.
Η μόνη υποχρέωση που έχουμε είναι αυτή απέναντι στον εαυτό μας. Ας ενεργοποιηθούμε λοιπόν στα σημεία που έχουμε τη δυνατότητα, βελτιώνοντας τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και την κοινωνία, με όποιο τρόπο  ο καθένας μας μπορεί.
Ας αγνοήσουμε όλα εκείνα που μας ενοχλούν ενώ βρίσκονται έξω από την δικαιοδοσία μας και ας τα αφήσουμε ειρηνικά να πάρουν το δικό τους δρόμο.

Πηγή: Δίοδος

Tuesday, October 2, 2012

Τμήματα Yoga



  Ρόδος     Τρίτη          20:00 - 22:00
                 Πέμπτη      20:00 - 21:30

Ιαλυσός   Δευτέρα      10:00 - 11:30  
                 Πέμπτη       17:30 - 19:00  
Powered By Blogger