Sunday, July 22, 2012

Γιόγκα κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης


Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση των γυναικών που περνούν στην εμμηνόπαυση και φαίνεται πως οξύνει τις νοητικές τους λειτουργίες, σύμφωνα με ερευνητές από την Ινδία.

Για να διαπιστώσουν αν η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με σωματικά και νοητικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ζήτησαν από 120 γυναίκες, 40 έως 55 ετών, να κάνουν γιόγκα, στρέτσιγκ ή ασκήσεις ενδυνάμωσης για 5 μέρες την εβδομάδα σε διάστημα 2 μηνών.
Οι κινήσεις, η αναπνοή και ο διαλογισμός που περιλήφθηκαν στην παρέμβαση μέσω της γιόγκα είχαν σκοπό ένα κοινό αποτέλεσμα, να αναπτυχθούν δεξιότητες πάνω στις αλλαγές του νου μέσω της μείωσης του ρυθμού της ροής των σκέψεων στον εγκέφαλο, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι γυναίκες στην ομάδα της γιόγκα, επιπλέον, άκουσαν διαλέξεις σχετικά με τη χρήση της γιόγκα στον έλεγχο του στρες και άλλα θέματα σχετικά με αυτήν, ενώ αυτές που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου άκουσαν διαλέξεις σχετικά με τη δίαιτα, την άσκηση, τη φυσιολογία της εμμηνόπαυσης και το στρες.

Μετά από 8 εβδομάδες, οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα της γιόγκα έδειξαν σημαντική μείωση των εξάψεων, της νυχτερινής εφίδρωσης και των διαταραχών στον ύπνο, σε αντίθεση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου, παρατήρησε η Dr. R. Chattha, του Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana, στην Ινδία.

Και οι δυο ομάδες έδειξαν βελτίωση σε τεστ προσοχής και συγκέντρωσης, αν και η βελτίωση στην ομάδα της γιόγκα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Σε τεστ μνήμης και εξυπνάδας που αποτελούνταν από10 μέρη, η ομάδα της γιόγκα εμφάνισε βελτίωση σε 8, ενώ η ομάδα ελέγχου σε 6. Οι βελτιώσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στην ομάδα της γιόγκα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου σε 7 από τα επιμέρους τεστ.

Η παρούσα έρευνα δείχνει την υπεροχή της γιόγκα έναντι της άσκησης στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που θα μπορούσε να αποδοθεί στην έμφαση στη σωστή αναπνοή, στο συγχρονισμό της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος, στη χαλάρωση και στην ανάπαυση, καταλήγουν οι ερευνητές.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger