Wednesday, May 14, 2014

τεχνική και τα οφέλη της Yoga Nidra



τεχνική και τα οφέλη της Yoga Nidra

By Bhavana Yoga Center on 29/01/2013in Articles
Η yoga nidra έχει δομηθεί από τον Swami Satyanada Saraswati και είναι μια συστηματική μέθοδος που επιφέρει χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα.
Είναι μια τεχνική όπου μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε συνειδητά και πρόκειται για μια κατάσταση δυναμικού ύπνου. Ο όρος yoga nidra αποτελείται από δύο λέξεις, τη yoga που σημαίνει ένωση- επίγνωση και τη λέξη nidra που σημαίνει ύπνος.
Ενώ το σώμα χαλαρώνει βαθιά, η επίγνωση παραμένει. Σε αυτήν την κατάσταση μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης έχουμε την δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με την υποσυνείδητη και ασυνείδητη πλευρά του νου, επιτρέποντας σε αυτά τα περιεχόμενα να απελευθερωθούν ελεγχόμενα.
Μέσω της yoga nidra γίνεται διαχείριση της τριπλής έντασης, της έντασης που είναι συσσωρευμένη στο σώμα, το νου και τα συναισθήματα. Η σωματική ένταση αφορά στο σώμα και τις λειτουργίες του. Η συναισθηματική ένταση αφορά σε καταπιεσμένα συναισθήματα και στο άγχος που σχετίζεται με τη δυαδικότητα των πραγμάτων, όπως πχ αγάπη και μίσος. Η νοητική ένταση αφορά σε όλες αυτές τις καταγραφές που συσσωρεύονται στο νου καθημερινά. Αν δεν χρησιμοποιούμε τεχνικές για την απομάκρυνση αυτών των συνεχόμενων καταγραφών και του άγχους που σχετίζεται με αυτές, έρχονται συχνά στην επιφάνεια επηρεάζοντας τη συμπεριφορά, το νου και το σώμα.

Η yoga nidra είναι μια πολύτιμη τεχνική για όλους εμάς τους κατοίκους των πόλεων. Οι στιγμές που βιώνουμε την βαθιά χαλάρωση είναι στιγμές ανάτασης, αναζωογόνησης και ισορροπίας. Μισή ώρα yoga nidra αντιστοιχεί με ύπνο διάρκειας 3 ωρών. Είναι πολύ χρήσιμο να ασκούμαστε το απόγευμα μετά το πέρας των κύριων δραστηριοτήτων μας ώστε να αποβάλλουμε την κούραση που έχει προέλθει από αυτές. Είναι επίσης μια διαλογιστική τεχνική η οποία μας εισάγει στην εσωτερίκευση, στην αποδέσμευση του νου από τα αντικείμενα των αισθήσεων, το οποίο είναι το πρώτο βήμα στην άσκηση στον διαλογισμό.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger