Tuesday, March 11, 2014

Ερευνα του πανεπιστημίου της Minessota σχετικά με το Ρέικι




Για τους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να προτείνουν μια θεραπεία η θεραπευτική πρακτική σε ασθενείς προϋπόθεση είναι να υπάρχουν αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

Όσον αφορά το Ρέικι , σε καμία ερευνητική μελέτη δεν αναφέρθηκαν αρνητικές επιδράσεις .
Αυτό είναι κατανοητό , δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία προσλαμβανόμενη η εφαρμοζόμενη στο δέρμα ουσία, καθώς το Ρέικι είναι μη επεμβατική μέθοδος αλλά εφαρμόζεται δια της αφής.

Αυτό αφήνει αναπάντητο το ερώτημα: είναι αποτελεσματικό το Ρέικι?

Η ακριβέστερα, από την σκοπιά της έρευνας, σε τι είναι αποτελεσματικό το Ρέικι?

Ενας πρακτικός Ρέικι θα απαντήσει στο ερώτημα ως εξής:Το Ρέικι είναι αποτελεσματικό στην αποκατάσταση της ισορροπίας, η οποία μπορεί να γίνει εμφανής με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την τρέχουσα ανάγκη του ατόμου.
Αυτή όμως είναι μια απάντηση που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο ιατρικούς ερευνητές που ερευνούν συγκεκριμένες παθήσεις
Η ιατρικές έρευνες έχουν σχεδιαστεί για να δώσουν απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Παρά το γεγονός πως η ιατρική εχει συμπεριλάβει εδω και καιρό την έννοια της ομοιόστασης, και η συστηματική ισορροπία είναι υπαρκτή, θεωρητικά δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας αυτής, που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της υπόθεσης οτι το Ρέικι προάγει την ισορροπία.
Δεδομένης της ασάφειας του όρου στρές , των διαφορών στο ανθρώπινο σώμα και τις συνθήκες υπο τις οποίες ζούν και λειτουργούν, πως μπορεί να μετρηθεί απο την επιστήμη η ισορροπία ενός ατόμου?

Εν οψει της έρευνας το δίλημμα που θέτει η αμφισημία του όρου άγχος, ο ερευνητής Bruce McEwen του πανεπιστημίου Rockfeller εχει προτείνει ενα νέο μοντέλο με τους όρους ΑΛΛΟΣΤΑΣΗ και ΑΛΛΟΣΤΑΤΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ.

Ο ορος Αλλόσταση αναφέρεται στην προσπάθεια του οργανισμού να προστατεύσει τον εαυτό του και να ανακτήσει την ομοιόσταση, και ο όρος αλλοστατικό φορτίο αναφέρεται στη ζημιά που συσσωρεύεται οταν η προσπάθεια έχει κακή διαχείριση και αντίδραση στο στρές

Εκτος του οτι βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ του επιβλαβούς και του ωφέλιμου άγχους και πως να μειώσουν το επιβλαβές άγχος, το μοντέλο McEwen βάζει μια σειρά απο μετρήσεις τις οποίες οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να καθορίσουν τόσο την επίδραση του στρές στο σύστημα καθώς και την αντίδραση στο στρές.

Μέχρι σήμερα τα κύρια αποτελέσματα που μελετήθηκαν στην έρευνα για το Ρέικι έχουν χρησιμοπιήσει τα μέτρα για τον πόνο, το άγχος και το στρές, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής συχνότητας, της αρτηριακής πίεσης, κορτιζόλης στο σάλιο, καθώς και μετρήσεις για την επαγγελματική εξουθένωση και επαγγελματικής φροντίδας και αποτελεσματικότητας

Περισσότεροι παράμετροι εχουν χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στην αποκατάσταση απο εγκεφαλικά επεισόδια, την κατάθλιψη και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας. Δεδομένης της λεπτής και πολύπλοκης φύσης της πρακτικής του Ρέικι τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως την βιωμένη εμπειρία οσων λαμβάνουν Ρέικι

Αδιάσειστο γεγονός είναι πως ακόμα και αν η επιστήμη δεν μπορεί να τεκμηριώσει ακόμη την ύπαρξη της ενέργειας του Ρέικι αναγνωρίζεται το γεγονός πως έχει μεγάλο αντίκτυπο στο ανθρώπινο σύστημα.
Ορισμένα αποτελέσματα του ρέικι είναι προς το παρόν μετρήσιμα , οπως η βελτίωση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης. Το συντριπικό ποσοστό όσων λαμβάνουν Ρέικι αναφέρει μαι αίσθηση πνευματικής σύνδεσης και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, τα οποία όμως δεν είναι μετρήσιμα.

Οι ασθενείς που αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι πνευματικά και που απλά αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους και μπορεί να είναι ασθενείς, είναι πιο δεκτικοί στην θεραπεία και ακολουθούν με μεγαλύτερη ευκολία το πρωτόκολα θεραπείας. Με αυτό το τρόπο το Ρέικι μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό, εστω και έμμεσα, υποστηρίζοντας την δυνατότητα των ασθενών να εχουν πρόσβαση στην εναλακτική ιατρική ωστε να αποκτήσουν μια αυξημένη συνειδητοποίηση των δικών τους αναγκών.

Αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο στα ιατρικά αποτελέσματα
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε μελέτες απο το Εθνικό κέντρο για την συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική(NCCAM} των εθνικών ινστιτούτων υγείας{NIH} για την ικανότητα του Ρέικι προς όφελος των ατόμων με διαβήτη, AIDS σε προχωρημένο στάδιο,καρκίνο του προστάτη , ινομυαλγία και άγχος.
Τα κυριώτερα αποτελέσματα δείχνουν την ικανότητα του Ρέικι να μειώνει το άγχος και τον πόνο, και προτείνεται η χρήση του για να προκαλέσει χαλάρωση, να μειώσει την αίσθηση κούρασης και της κατάθλιψης και να ενισχύσει την συνολική ευημερία
Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν πως το Ρέικι μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη μη επεμβατική μέθοδος για την επούλωση σε φυσικά και μη επίπεδα, ιδίως οσο αφορά τον πόνο την κατάθλιψη και το άγχος.
Ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω πειράματα
Η κλινική εφαρμογή του Ρέικι εχει ερευνηθεί κυρίως στο πλαίσιο των χρόνιων προβλημάτων υγείας.:Καρκίνος, παρηγορητική φροντίδα, HIV/AIDS, αποκατάσταση απο εγκεφαλικά επεισόδια,γνωστικές διαταραχές,ινομυαλγία,κατάθλιψη και άγχος.
Πρόσφατα η προσοχή έχει στραφεί προς την εφαρμογή του Ρέικι στους ηλικιωμένους και ατόμων που χρήζουν μακροχρόνιας φροντίδας, επιδιώκοντας την βελτίωση της ποιότητας ζωής καθώς και την ανακούφιση συμπτωμάτων απο χρόνιες παθήσεις
Η έρευνα στο τομέα αυτό καταδεικνύει την μείωση του στρές, το άγχος, τον πόνο, και σωματικά συμπτώματα σε ηλικιωμένους ασθενείς, καθώς και βελτιωμένη αντιμετώπιση, ευημερία και αυξημένη αίσθηση αυτοφροντίδας.
Μια άλλη έρευνα έδειξε πως το νοσηλευτικό προσωπικό ιδρυμάτων είχε πιο απαλό άγγιγμα προς τους ασθενείς οταν ολοκληρώθηκε η έρευνα

Σχολιάστηκε επίσης πως το προσωπικό είχε αυξημένη συνειδητοποίηση της αξίας της αφής στη παροχή άνεσης και την ενίσχυση της ευημερίας των ασθενών

Επίσης εχει καταγραφεί η αποτελεσματική χρήση του Ρέικι πρίν και μετά την διαδικασία θεραπείας σε ογκολογικές κλινικές.
Η ερευνα έδειξε πως το νοσηλευτικό προσωπικό έδειξε μεγαλυτερη φροντίδα μεταξύ τους με αποτέλεσμα την μικρότερη επαγγελματική εξουθένωση και την αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης.
Τα σχόλια των νοσηλευτών που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.
Ήταν λιγότερο ευερέθιστοι,πιο συμπονετικοί,πιο προσεκτικοί,πιο γειωμένοι,προστατευτικοί και λιγότερο εξουσιαστικοί.
Το ρέικι εισάγεται ολο και περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη.
Σε αρκετά νοσοκομεία η χρήση του Ρέικι γίνεται απο εθελοντές και νοσηλευτικό προσωπικό
Τα διοικητικό συμβούλιο αυτών των νοσοκομείων υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της πρακτικής του Ρέικι στις υπηρεσίες τους.
Παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των βασικών αρχών που είναι υπέυθυνες για τα ωφέλη του Ρέικι στην υγεία


Mετάφραση :Δημήτρης Χωματάς


Σχετική βιβλιογραφία
Assefi, N., Bogart, A., Goldberg, J., & Buchwald, D. (2008). Reiki for the treatment of fibromyalgia: A randomized controlled trial. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 14(9), 1115-1122.
Baldwin, A., Vitale, A., Brownell, E., Scicinski, J., Kearns, M., & Rand, W. (2010). The touchstone process: An ongoing critical evaluation of Reiki in the scientific literature. Holistic Nursing Practice, 24(5), 260-276.
Baldwin, A.L., Wagers, C., & Schwartz, G. (2008). Reiki improves heart rate homeostasis in laboratory rats. Journal of Complementary and Alternative Medicine, 14(4), 417-422.
Bossi, L.M., Ott, M.J., DeCristofaro, S. (2008). Reiki as a clinical intervention in oncology nursing practice. Clinical Journal of Oncology Nursing. 12(3), 489-94.
Bowden, D., Goddard, L., & Gruzeliei (2011). Reiki reduces anxiety, depression.Massage Magazine, 184, 77.
Brathovde, A. (2006). A pilot study: Reiki for self-care of nurses and healthcare providers.Holistic Nursing Practice, 20(2), 95-101.
Caitlin, A. & Taylor-Ford, R. (2011). Investigation of standard care versus sham Reiki placebo versus actual Reiki therapy to enhance comfort and well-being in a chemotherapy infusion center. Oncology Nursing Forum, 38(3), online exclusive article.
Cuneo, C.L., Cooper, C., Drew, C.S., Naoum-Heffernan, C., Sherman, T., Walz, K., & Weinberg, J. (2011). The effect of Reiki on work-related stress of the registered nurse. The Journal of Holistic Nursing, 29(1), 33-43.
Diaz-Rodriguez, L., Arroyo-Morales, M, Fernandez-de-las-Penaz, C., Garcia-Royo, C., & Tomas-Rojas, I. (2011). Immediate effects of Reiki on heart rate variability, cortisol levels, and body temperature in health care professionals with burnout. Biological Research for Nursing, 13(4), 376-382.
Engebretson J., Wardell, D. (2002). Experience of a Reiki Session. Alternative Therapies in Health and Medicine, 8,48-53.

Guyton, A.C., Hall, J.E. (2000).Textbook of Medical Physiology, 10th ed. Saunders, p. 3.
Hulse, R.S., Stuart-Shore, & Russo, J. (2010), Endoscopic procedure with a modified Reiki intervention: A pilot study. Gastroenterology Nursing, 33(1),20-26.
Jain, S., & Mills, P.J. (2009). Biofield therapies: Helpful or full of hype? A best evidence synthesis. International Journal of Behavioral Medicine, 17(1), 1-16.
Joyce, J. & Herbison, G.P. (2009). Reiki treatment for psychological symptoms [Intervention Protocol]. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 4.

No comments:

Post a Comment

Powered By Blogger