Friday, January 31, 2014

Αποκτήστε ένα δυνατό , αρμονικό και υγιή σώμα με το πιλάτες



Αποκτήστε ένα πιο δυνατό, αρμονικό και υγιείς κορμί, γεμάτο από θετική ενέργεια για εσάς και για αυτούς που αγαπάτε κάνοντας pilates! Στόχος του Pilates είναι να γνωρίσουμε το σώμα μας, να αναπτύξουμε φυσική και πνευματική ισορροπία, ώστε να κατανοούμε τα μηνύματα που μας δίνει.

Ο βασικός στόχος του Pilates είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει παράλληλη και αλληλεξαρτούμενη  λειτουργία του μυαλού και του σώματος, έτσι ώστε χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτεί ο νους, το σώμα να κινηθεί με  χάρη, και ισορροπία.

Το Pilates διακρίνεται από τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο θεμελιωτής του J. Pilates και το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα συστήματα εκγύμνασης οι οποίες είναι η αναπνοή, η εστίαση, η συγκέντρωση, ο έλεγχος, η ακρίβεια, η ελαστικότητα και η ροή ή η αποδοτικότητα της κίνησης.

Βασική αρχή του Pilates, είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος. Ο J. Pilates την ονόμασε "Power House" (Οίκο της Δύναμης), υποστήριξε πως αν δυναμώσουμε την πηγή δύναμής μας θα ξεκουράσουμε όλο το σώμα καθώς θα ενισχύσουμε και την άμυνά του, αφού η κίνηση θα γίνεται φυσικά, χωρίς σπατάλη ενέργειας, με σωστή και αβλαβή στήριξη.

Το Pilates επικεντρώνει την προσοχή στις εσωτερικές μυϊκές ομάδες προς τις εξωτερικές, έτσι τα αποτελέσματα διαρκούν για περισσότερο διάστημα. Κρατά το ανθρώπινο σώμα σε ισορροπία και βοηθά στην καλή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Ειδικότερα οι ασκήσεις Pilates διδάσκουν την επίγνωση της αναπνοής, ενισχύουν τον κορμό, ξεκινώντας από τους βαθύτερους κοιλιακούς μυς και ευθυγραμμίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Συνήθως λέγεται ότι το Pilates είναι μόνο για γυναίκες αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Tο Pilates είναι και για άνδρες άλλωστε η μέθοδος αυτή απαιτεί έντονη σωματική προσπάθεια, όταν κάποιος είναι προχωρημένος. Εξάλλου, υπάρχουν ασκήσεις ειδικά για άνδρες, που απαιτούν μεγάλη μυϊκή δύναμη, ενώ το πρόγραμμα εστιάζεται ούτως ή άλλως στην κοιλιακή χώρα και το επάνω μέρος του σώματος.


Όπως είπε και ο εμπνευστής της μεθόδου, ο Pilateς, «σε 10 μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, σε 20 τη βλέπουν οι άλλοι και στα 30 έχεις καινούργιο σώμα». Η ενδυνάμωση και ο έλεγχος του σώματος ξεκινάει από τα πρώτα κιόλας μαθήματα. Όμως, στην αρχή οι εκπαιδευτές δεν επιμένουν στην ταχύτητα, όπως στο προχωρημένο επίπεδο, κι έτσι στις πρώτες συνεδρίες δεν θα ιδρώσετε. Ωστόσο, η ροή του μαθήματος είναι συγκεκριμένη και δεν μένει χρόνος για παύσεις. Θα προσέξετε ότι τα πόδια και τα χέρια σας δείχνουν πιο τονισμένα. Οι κοιλιακοί σας πιο επίπεδοι και γραμμωμένοι, και η πλάτη σας πιο δυνατή. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι θετικές αλλαγές που θα παρατηρήσετε στον εαυτό σας.  Η διάθεσή σας θα είναι πιο θετική, θα προσβλέπετε στην άσκηση και ο ύπνος σας θα είναι πιο ξεκούραστος τα βράδια.

Thursday, January 30, 2014

PILATES : ΑΝΑΠΝΟΗ


Μαθαίνοντας πώς να αναπνέουμε  σωστά στο Pilates είναι ένα από τα κλειδιά για την ευκολότερη και πιο ρευστή άσκηση . Αυξάνει τη ροή του οξυγόνου στο αίμα και επίσης βοηθά στην εστίαση και τη συγκέντρωση .

ΒΗΜΑ 1 : ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣIΑ

Ξαπλώστε στο χαλί σας με τα γόνατα λυγισμένα , τα πόδια σε απόσταση ισχίων πέρα ​​και τα χέρια χαλαρά στα πλευρά σας .

Εάν αισθάνεστε οποιαδήποτε πίεση στο λαιμό σας σε αυτή τη θέση , τοποθετήστε μια μικρή υποστήριξη κάτω από το κεφάλι σας .

ΒΗΜΑ 2 : Εστιαστείτε στην  αναπνοή σας

 Η Αναπνοή μπορεί  να επικεντρωθεί  στο στήθος , στην κοιλιά ή ταυτόχρονα και στα δύο μέρη

ΒΗΜΑ 3 : Αναπνοή στα πλευρά μας

Αν εισπνέετε στο στήθος σας , η αναπνοή είναι συνήθως πολύ ρηχή, και μπορεί να προκαλέσει στους ώμους ένταση , για να αυξηθεί γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί ένταση στο λαιμό . Στη συνέχεια, αν εισπνέετε στην κοιλιά σας, επιτρέπετε στους κοιλιακούς μυς να επεκτείνονται  και να χαλαρώνουν γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτελεί σωστά τις ασκήσεις .

Για να αναπνέουμε πιο αποτελεσματικά, το Pilates σας ενθαρρύνει να θέσετε ως στόχο την ανάσα προς τα πλευρά και στο πίσω μέρος της πλάτης, επέκταση προς τα έξω σε κάθε εισπνοή .

Για την άσκηση αυτή , τοποθετείστε τα  δάχτυλά σας στο χαμηλότερο των πλευρών σας και τοποθετείστε απαλά τους αντίχειρες γύρω στο πίσω μέρος του θώρακα .

Τώρα , εισπνοή από τη μύτη σας στόχος είναι  να καθοδηγήσετε την αναπνοή σας προς τα κάτω και πίσω μέρος του πλευρών σας , επεκτείνοντας το σαν ένα μπαλόνι , στη συνέχεια, εκπνεύστε από το στόμα σας για να ξεφουσκώσει και πάλι .
 Επαναλάβετε αυτό μερικές φορές μέχρι να αισθανθείτε ότι έχετε τη σωστή αίσθηση .

ΒΗΜΑ 4 : ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ , κοιλιακοί μύες

Η εκπνοή είναι εξίσου σημαντική με την εισπνοή , γιατί έτσι  μπορείτε να ενεργοποιήσετε καλύτερα τους κοιλιακούς μυς σας . Η εκπνοή γίνεται από το στόμα.

Εισπνεύσετε πάλι στα πλευρά σας και πίσω στην πλάτη , και  καθώς εκπνέετε πιέστε την κοιλιά σας προς τα μέσα ενεργοποιώντας κάθε έναν από τους μυς , πριν από την εισπνοή και πάλι .

Με τον καιρό , θα πρέπει να προσπαθήσετε να διατηρηθεί αυτή η « ισοπέδωση αίσθηση ' καθώς εισπνέετε καθώς και όταν εκπνέετε .


Wednesday, January 29, 2014

Η ιστορία του Pilates


Το Pilates είναι ένα φυσικό σύστημα εκγύμνασης που δημιουργήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον ελληνικής καταγωγής Joseph Pilates, στη Γερμανία και από τον οποίο πήρε το όνομά του. Ο J. Pilates θέλησε να αναπτύξει μία ολοκληρωμένη, ποιοτική και αποτελεσματική μέθοδο εκγύμνασης, η οποία να γυμνάζει το σώμα χωρίς να αφήνει το πνεύμα αδρανές. Υποστήριζε πως η μέθοδός του έχει φιλοσοφικά και θεωρητικά θεμέλια. Ότι το σύστημά του δεν είναι μία ακόμα απλή συλλογή ασκήσεων, αλλά μια μέθοδος που αναπτύχθηκε και επιλέχθηκε στη διάρκεια περισσότερων από 85 χρόνων πρακτικής εξέλιξης και παρατήρησης.

Ο Joseph Hubertus Pilates (1880-1967) άρχισε να αναπτύσσει τη μέθοδό του στις αρχές του 1920, προκειμένου να υπερνικήσει τη δική του φυσική αδυναμία καθόσον ο ίδιος έπασχε από άσθμα και ραχίτιδα. Έφηβος ακόμη άρχισε να μελετά την ανατομία και την ανθρώπινη φυσιολογία και να εκπαιδεύεται σε δυτικές και ανατολικές πρακτικές εκγύμνασης όπως η yoga και οι πολεμικές τέχνες. Συγχρόνως, ασχολήθηκε με το boxing, εργάσθηκε ως ακροβάτης σε τσίρκο, ενώ εξελίχθηκε σε δεινό σκιέρ και δύτη. Η δημιουργία της μεθόδου στηρίχτηκε στις βασικές αρχές της yoga και άλλων παραδοσιακών μεθόδων άσκησης που διατηρούν τις ρίζες του στις ανατολικές φιλοσοφίες σε συνδυασμό με τη δυναμική μεταγενέστερων δυτικών μεθόδων, όπως η αεροβική.

Αρχικά ο Pilates ονόμασε τις ασκήσεις του “the art of contrology”- «η τέχνη του ελέγχου»- από τον ίδιο τον J. Pilates, γιατί πίστευε πως η μέθοδός του χρησιμοποιεί το μυαλό για τον έλεγχο των μυών και του σώματος. Έδωσε αυτό το όνομα επειδή στόχο είχε «να επιτύχει τον έλεγχο του πνεύματος πάνω στο σώμα». Αργότερα η μέθοδος πήρε το όνομα «Pilates».

Το Pilates είναι ένας σύγχρονος τρόπος φροντίδας του σώματος βασισμένος στη γνώση και εμπλουτισμένος με τα οφέλη, από τη σοφία πολλών χρόνων. Η μέθοδος γυμναστικής Pilates απέκτησε μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990, ενώ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1992. 



Tuesday, January 28, 2014

Επτά σκαλοπάτια για την ευτυχία


Διαλογισμός- ο μεγάλος σύμμαχος για μια ισορροπημένη ζωή!



Η λέξη διαλογισμός( meditation) προέρχεται από το λατινικό ‘’mederi’’ που σημαίνει θεραπεύω. Ο διαλογισμός μπορεί να θεωρηθεί αναμφισβήτητα θεραπευτική διαδικασία- σε πνευματικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο- με αποδεδειγμένα οφέλη στη σωματική υγεία. Αυτό που στην ουσία σε βοηθάει ο διαλογισμός είναι να παρατηρείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου είναι ακριβώς αυτό που δημιουργείς στο σώμα σου, στην ψυχή σου, στις καταστάσεις που ελκύεις προς τα εσένα. Αν έχεις αισθανθεί ότι ελκύεις συνέχεια ανθρώπους που σου επιδεικνύουν συνεχώς την ίδια συμπεριφορά, που όλως τυχαίως σε εκνευρίζει απίστευτα πολύ, αν σου τυχαίνει να δημιουργείς σχέση με συντρόφους με την ίδια αρνητική συμπεριφορά, αν σου τυχαίνει να αισθάνεσαι ότι όλα σου πάνε στραβά και αυτό συμβαίνει γιατί είσαι απλά άτυχος/η, σου έχω καλά νέα….όλα αυτά ξεκινούν και καταλήγουν από εσένα σε εσένα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ο μαγνήτης της καρδιάς σου έχει προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο , ώστε να σου θυμίσει τι κάνεις εσύ στους άλλους ή ακόμη και στον εαυτό σου. Αν δηλαδή συναντάς ανθρώπους που δεν σε σέβονται και σε εκνευρίζει αυτό το γεγονός, σταμάτα να κατηγορείς τους άλλους και ρώτα τον εαυτό σου ‘μήπως το κάνω εγώ σε κάποιον-α ή σε κάποιους; Η μήπως το κάνω στον εαυτό μου; Σέβεσαι αρκετά τον εαυτό σου; Αν δεν το κάνεις εσύ για σένα ποιος θα το κάνει; Θα ελκύεις συνέχεια ανθρώπους και καταστάσεις στη ζωή σου που θα σου θυμίζουν το ίδιο πράγμα. Άρα στην προκειμένη περίπτωση, παρατηρώντας τις σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου καταλαβαίνεις με τι έχεις να δουλέψεις, τι είναι αυτό που σε κρατάει πίσω και έχει κολλήσει η ζωή σου.

Δεν συνωμοτεί το σύμπαν εναντίον σου, ούτε ο θεός θέλει να σε κάνει να περάσεις δύσκολες καταστάσεις για να δοκιμάσει την πίστη σου. Μέσα από τον διαλογισμό θα συνειδητοποιείς μέρα με την ημέρα πως έχεις πάντα την επιλογή να είσαι καλά ή όχι.
Γιατί να επιλέγει κάποιος να μην είναι καλά; Γιατί έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας και πολύ απλά δεν ξέρουμε τι θέλουμε.

Ο διαλογισμός μας βοηθάει να ξεδιαλύνουμε αυτά που αισθανόμαστε, μας βοηθάει να αποκολληθούμε από το δράμα μας και να συνειδητοποιήσουμε πως για ό,τι τροπή παίρνει η ζωή μας κάθε στιγμή και κάθε λεπτό ευθυνόμαστε μόνο εμείς. Μόνο οι σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Ό,τι φοβόμαστε το ελκύουμε σε τεράστιο βαθμό, αν αισθανόμαστε ότι δεν μας αγαπάει κανείς, θα βιώνουμε την πραγματικότητα αυτή, αν πιστεύουμε ότι είμαστε όμορφοι , έξυπνοι, πετυχημένοι σε ισορροπία , σε αφθονία, τυχεροί και ότι ζητάμε έρχεται στο δρόμο μας αβίαστα, τότε δεν υπάρχει περίπτωση η πραγματικότητά μας να είναι διαφορετική! Πρόσεξε τι αισθάνεσαι, τι δηλώνεις με πράξεις και με λόγια, πρόσεξε τι σκέφτεσαι γιατί μέσω του διαλογισμού θα κατανοήσεις πως όλοι μας διαθέτουμε ένα μαγικό λυχνάρι, ότι σκέφτεσαι είναι στη διάθεσή σου! ότι και αν είναι αυτό. Μην ξεχνάς ποτέ ότι οι άλλοι άνθρωποι γύρω σου και κυρίως αυτοί που σε δυσκολεύουν πολύ είναι οι μεγαλύτεροι σου δάσκαλοι.

Κάνε τώρα έναν κατάλογο με όλους τους ανθρώπους που σε έχουν πειράξει , γράψε γιατί σε πείραξε ο καθένας από αυτούς. Μετά δες που το κάνεις εσύ. Μήπως το κάνεις στους άλλους , μήπως το κάνεις στον εαυτό σου; Κλείσε τα μάτια σου δες τον άνθρωπο αυτό νοερά πες του ότι σε ενόχλησε και μετά δες τον με ευγνωμοσύνη και πες ευχαριστώ που με απελευθέρωσες από αυτήν την άσχημη συμπεριφορά προς τον εαυτό μου! Σου στέλνω αγάπη και φως και σε απελευθερώνω τώρα!!!!

Δουλεύοντας με τον διαλογισμό θα αρχίσεις να ξεκολλάς τα βαρίδια που τόσα χρόνια έχτιζες στα πόδια σου. Δουλεύοντας με τον διαλογισμό θα γνωρίσεις την πραγματική ελευθερία της ψυχής! Είναι το πιο υπέροχο συναίσθημα!!! Σας εύχομαι καλή τύχη στο πνευματικό σας ταξίδι, αν και στη ζωή τίποτα μα τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Thursday, January 16, 2014

Πόνοι στη πλάτη και πως μπορεί η YOGA να βοηθήσει!



Σήμερα εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο εξασκούνται στις διάφορες τεχνικές Yoga με στόχο να βελτιώσουν τη στάση σώματος και να ανακουφιστούν από πόνους στη πλάτη.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στον αυχένα, πλάτη ή στη μέση σας πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με ποιες ασκήσεις μπορείτε να κάνετε.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “
Archives of Internal Medicine”, το 60% των ανθρώπων που έκαναν Yoga 60 λεπτά την εβδομάδα ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο στη μέση έπειτα από 3 μήνες.
Άλλη έρευνα έδειξε ότι άτομα που έβαλαν στη καθημερινότητα τους 2 60λεπτά μαθήματα
Yoga την εβδομάδα για περίπου 4-6 μήνες, σημείωσαν υποχώρηση του πόνου κατά 56%. Όσοι ακολουθούσαν θεραπείες με μόνο φαρμακευτική αγωγή, σημείωσαν μείωση μόνο κατά 16%. Η Yoga βελτιώνει τη στάση του σώματος ,ενδυναμώνει τους μύες της πλάτης, του αυχένα και της μέσης κρατώντας τον πόνο μακριά.
Ασκήσεις όπως, οι στροφές του κορμού, γέφυρες,
down dog, childs pose και πολλές άλλες θεωρούνται ευεργετικές σε χρόνιες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης!

Πρέπει να τονίσουμε  ότι η
Yoga δεν είναι ιατρική αγωγή ούτε εναλλακτικός τρόπο ίασης ασθενειών.
Η
Yoga έχει την ιδιότητα να καταφέρνει να υποστηρίζει τον οργανισμό του ανθρώπου σε πολλά προβλήματα σωματικά αλλά και ψυχογενούς φύσης.


Η υποστηρικτική ικανότητα του σε πολλές ασθένειες και διάφορα προβλήματα ιατρικής φύσεως, είναι πολύ θετικό φαινόμενο γιατί πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι η
Yoga είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό από αυτό το οποίο πίστευαν ότι είναι και σίγουρα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά για τα οποία το ξεκίνησαν.

Tuesday, January 7, 2014

Το μασάζ ενισχύει τη γονιμότητα των αντρών

Οι ερευνητές προσπαθούν -μέσω μελετών- να διαπιστώσουν, κατά πόσο το μασάζ στον αυχένα και τους ώμους θα μπορούσε να αυξήσει τη γονιμότητα των αντρών.

Όμως, οι επιστήμονες είναι σχεδόν σίγουροι ότι, το παραδοσιακό Σουηδικό μασάζ, διάρκειας 15 λεπτών, πριν ο άντρας ολοκληρώσει, μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητες το σπέρμα του να είναι πιο γόνιμο και ικανό να οδηγήσει σε επιτυχή σύλληψη.

Η θεωρία αυτή βασίζεται στην υπόθεση πως, η βαθιά χαλάρωση που προκαλείται με το μασάζ, μειώνει τα επίπεδα του στρες και της ορμόνης του –της κορτιζόλης-, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος του σπέρματος και μαζί με αυτό, το συνολικό ποσό των υγιών διαθέσιμων σπερματοζωαρίων.

Η σχετική μελέτη, που έλαβε χώρα στο Carolinas Medical Center στις ΗΠΑ, αποτελεί συνέχεια μιας παλαιότερης Ιταλικής έρευνας, η οποία είχε διαπιστώσει πως, ακόμα και το συναισθηματικό στρες είναι σε θέση να επηρεάσει πολύ τη γονιμότητα των αντρών. Εκ παραλλήλου, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το στρες στους άντρες «κάνει φτερά» όταν τους προσφέρεται μασάζ στον αυχένα και στους ώμους!

Σε μετρήσεις που έγιναν σε υγιείς εθελοντές, διαπιστώθηκε ότι, ο αριθμός των υγιών σπερματοζωαρίων μειώθηκε σε στρεσαρισμένους άντρες, αλλά στη συνέχεια αυξήθηκε όταν πλέον η πηγή του στρες και το ίδιο το άγχος, είχαν εξαφανιστεί.

Capital hralth

Monday, January 6, 2014

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά - Ενημέρωση μαθημάτων



Καλή Χρονιά σε όλους και όλες σας αυτός ο χρόνος θα είναι ο καλύτερος και εμείς θα το επιβεβαιώσουμε. 

Τα μαθήματα ξεκινάνε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου .
Powered By Blogger