Wednesday, July 25, 2012

Αρωματοθεραπεία


Η χρήση απαραιτήτων ελαίων και αλοιφών για επούλωση και βελτίωση της κατάστασης του οργανισμού ανάγεται σε πολύ παλιές εποχές. Οι ουσίες αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί από τους Ινδούς, τους Αιγυτίους, και τους Κινέζους, ακόμα και εκατονταετίες πριν απο τον γέννηση του Χριστού. 

Οι ουσίες αυτές δρούν φαρμακολογικά , φυσιολογικά και ψυχολογικά. Μπορούν να επηρεάσουν χημικές αλλαγές μέσα στο σώμα και αντιδρούν με ορμόνες και ένζυμα. Μπορεί επίσης να διεγείρουν ή να ηρεμήσουν το σώμα. Ολα τα φυτά δεν μπορούν να μας παρέχουν αιθέρια έλαια. Επίσης η ποσότητα ελαίων που μπορεί να προέλθει απο διάφορα φυτά ποικίλει κατά ποικιλία. Για παράδειγμα χρειάζεται περίπου μισός τόνος ροδοπέταλλα για να γίνουν 100 γρ. ροδελαίου. 

Τα έλαια παρασκευάζονται με την μέθοδο της απόσταξης.Η αρωματοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Είναι καλό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να επιλέξει τον κατάλληλο συνδυασμό ελαίων για τις ειδικές ανάγκες σας.
 Ο θεραπευτής αυτός θα πάρει ένα πλήρες ιατρικό και συναισθηματικό ιστορικό, θα σας αφήσει να μιλήσετε ανοικτά για τα αισθήματά σας, και θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας καθώς και την υπογονιμότητα αυτήν καθ ' εαυτήν. Τα έλαια αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν απο σας στο σπίτι σε εξαερωτές, στο μπάνιο, ή για μασάζ.
Οταν αγοράζετε έλαιο για χρήση στο σπίτι είναι σημαντικό να είναι 100% καθαρό έλαιο και να μην είναι διαλυμένα.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι χρησιμοποίησης των ελαίων της αρωματοθεραπείας.

Μπάνιο στο μπόλντ κάντε ένα μείγμα 6% προσθέτοντας 6 σταγόνες απαραίτητου ελαίου σε μία βάση 5 ml . Η βάση αυτή μπορεί να είναι είτε γάλα ολόπαχο ή βότκα. Αυτό θα διαλύσει το έλαιο το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί μόνο του μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Εάν η μπανιέρα είναι από ακρυλικό ή από φάιμπεργλας θα πρέπει μετά να την καθαρίσετε απο το λάδι. Μπορείται επίσης να κάνετε ένα λάδι για μασάζ σώματος, βάζοντας 7 -25 σταγόνες σε 25 ml. βάσης, ή 20-60 σταγόνες σε 100ml βάσης. Σαν βάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι γλυκού αμύγδαλου, ή σπόρου από σταφύλια. Μπορείτε να κάνετε το μασάζ μόνη σας ή να το κάνει ο σύντροφός σας.

πηγή  Γκικόντες Ευάγγελος, Μαιευτήρας - Χειρούργος Γυναικολόγος

Sunday, July 22, 2012

Γιόγκα κατά των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης


Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και τη νυχτερινή εφίδρωση των γυναικών που περνούν στην εμμηνόπαυση και φαίνεται πως οξύνει τις νοητικές τους λειτουργίες, σύμφωνα με ερευνητές από την Ινδία.

Για να διαπιστώσουν αν η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει γυναίκες με σωματικά και νοητικά συμπτώματα εμμηνόπαυσης, ζήτησαν από 120 γυναίκες, 40 έως 55 ετών, να κάνουν γιόγκα, στρέτσιγκ ή ασκήσεις ενδυνάμωσης για 5 μέρες την εβδομάδα σε διάστημα 2 μηνών.
Οι κινήσεις, η αναπνοή και ο διαλογισμός που περιλήφθηκαν στην παρέμβαση μέσω της γιόγκα είχαν σκοπό ένα κοινό αποτέλεσμα, να αναπτυχθούν δεξιότητες πάνω στις αλλαγές του νου μέσω της μείωσης του ρυθμού της ροής των σκέψεων στον εγκέφαλο, εξηγούν οι ερευνητές.
Οι γυναίκες στην ομάδα της γιόγκα, επιπλέον, άκουσαν διαλέξεις σχετικά με τη χρήση της γιόγκα στον έλεγχο του στρες και άλλα θέματα σχετικά με αυτήν, ενώ αυτές που ανήκαν στην ομάδα ελέγχου άκουσαν διαλέξεις σχετικά με τη δίαιτα, την άσκηση, τη φυσιολογία της εμμηνόπαυσης και το στρες.

Μετά από 8 εβδομάδες, οι γυναίκες που ανήκαν στην ομάδα της γιόγκα έδειξαν σημαντική μείωση των εξάψεων, της νυχτερινής εφίδρωσης και των διαταραχών στον ύπνο, σε αντίθεση με τις γυναίκες της ομάδας ελέγχου, παρατήρησε η Dr. R. Chattha, του Swami Vivekananda Yoga Anusandhana Samsthana, στην Ινδία.

Και οι δυο ομάδες έδειξαν βελτίωση σε τεστ προσοχής και συγκέντρωσης, αν και η βελτίωση στην ομάδα της γιόγκα ήταν σημαντικά μεγαλύτερη. Σε τεστ μνήμης και εξυπνάδας που αποτελούνταν από10 μέρη, η ομάδα της γιόγκα εμφάνισε βελτίωση σε 8, ενώ η ομάδα ελέγχου σε 6. Οι βελτιώσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες στην ομάδα της γιόγκα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου σε 7 από τα επιμέρους τεστ.

Η παρούσα έρευνα δείχνει την υπεροχή της γιόγκα έναντι της άσκησης στη βελτίωση των νοητικών λειτουργιών που θα μπορούσε να αποδοθεί στην έμφαση στη σωστή αναπνοή, στο συγχρονισμό της αναπνοής με τις κινήσεις του σώματος, στη χαλάρωση και στην ανάπαυση, καταλήγουν οι ερευνητές.

Saturday, July 21, 2012

Οι μύθοι και οι αλήθειες για τα ζωικά προϊόντα

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ: Οι μύθοι και οι αλήθειες για τα ζωικά προϊόντα: Ομιλία του Gary Yourofsky στις 07/08/2010 στο πανεπιστήμιο GA Tech. της Georg. Μια εξαιρετική ομιλία που καταρρίπτει όλους τους μύθους υπέρ...

OSHO

Ο άνθρωπος που είναι ευχαριστημένος με τον εαυτό του είναι γεμάτος αγάπη, κυλάει. Δεν χρειάζεται την αγάπη κανενός, κι έτσι μπορεί και δίνει. Οταν έχεις ανάγκες, πώς γίνεται να δίνεις;
Είσαι ζητιάνος. Κι όταν μπορείς και δίνεις, έρχεται προς εσένα πολλή αγάπη.
Πρόκειται για ανταπόκριση, φυσική ανταπόκριση.

ΑΝΘΟΙΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ.


O Δρ. E. Bach κατέταξε τα 38 ανθοϊάματα σε 7 βασικές κατηγορίες:

Φόβος
Tρόμος Rock Rose 
Φόβος γνωστών πραγμάτων Mimulus
 
Φόβος ότι το μυαλό ενδίδει Cherry Plum
 
Φόβοι και ανησυχίες άγνωστης προέλευσης Aspen
 
Φόβος και υπερβολικό ενδιαφέρον για τους άλλους Red Chestnut

Mοναχικότητα
Aπό υπερηφάνεια, απόσταση Water Violet 
Aνυπομονησία Impatients
 
Aπό εγωκεντρικότητα Heather

Aνεπαρκές ενδιαφέρον για το παρόν
Oνειροπόληση, αδιαφορία για το παρόν Clematis 
Zει στο παρελθόν Honeysuckle
 
Aπόρριψη, απάθεια Wild Rose
 
Έλλειψη ενέργειας Olive
 
Aνεπιθύμητες σκέψεις, πνευματική ταλαιπωρία White Chestnut
 
Bαθιά μελαγχολία χωρίς αιτία Mustard
 
Δεν μαθαίνει από τα λάθη του/της Chestnut Bud

Aπελπισία ή Aποθάρρυνση
Έλλειψη αυτοπεποίθησης Larch
 
Aυτο-κατηγορία, ενοχή Pine
 
Yπερβολικό βάρος ευθυνών Elm
 
Nοητική αγωνία Sweet Chestnut
 
Συνέπειες από σοκ Star of Bethlehem
 
Aπόρριψη Willow
 
Eξάντληση χωρίς να παραιτείται Oak
 
Aπόρριψη του εαυτού, αίσθηση βρωμιάς Crab Apple

Αβεβαιότητα
Zητά συμβουλές και επιβεβαίωση από τους άλλους Cerato 
Aναποφασιστικότητα Scleranthus
 
Aποθάρρυνση Gentian
 
Aπαρηγόρητος/η, χωρίς δύναμη Hornbeam
 
Aβεβαιότητα για τη βασική επιλογή ζωής Wild Oat

Yπερευαισθησία σε επιρροές και ιδέες
Eξωτερικά γελαστός, με προβλήματα Agrimony 
Xωρίς δύναμη να αρνηθεί Centaury
 
Προστασία από τις αλλαγές και επιρροές Walnut
 
Mίσος, φθόνος και ζήλια Holly

Yπερβολική έγνοια για το καλό των άλλων
Eγωιστικά κτητικός Chicory 
Yπερβολικά ενθουσιώδης Vervain
 
Kυριαρχικός/η, αδιάλλακτος/η Vine
 
Mισαλλοδοξία, συνεχής κριτική Beech
 
Aυτοκαταπίεση, αυτοάρνηση Rock Water
 

Tα ανθοϊάματα του δόκτορος E.Bach, έχουν σχεδιασθεί για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ατομικά, αλλά και με τη συμβουλή του ειδικού.

H κορυφή των 38 ανθοϊαμάτων, το Rescue Remedy, είναι ένα έτοιμο μίγμα 5 ανθοϊαμάτων και απευθύνεται στην άμεση ανάγκη που μπορεί να προκύψει στην καθημερινότητα. Eξετάσεις, νευρικότητα από ένα έκτακτο γεγονός, επικείμενη επίσκεψη σε οδοντίατρο, φόβος αεροπλάνου, δυσάρεστα νέα, μποτιλιάρισμα, δυσκολίες με τα παιδιά και ότι άλλο μπορεί να αποδιοργανώσει τη ζωή μας.

Aντίστοιχη δράση στο δέρμα έχει η Rescue Cream η οποία είναι ένα βάλσαμο για το προβληματικό δέρμα, περιέχει ανθοϊάματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στα παιδιά.

Tα ανθοϊάματα του δόκτορος Bach είναι μοναδικά, εύκολα και απλά στη χρήση, κατάλληλα για όλη την οικογένεια.

Thursday, July 19, 2012

Κάνε face yoga και ξέχνα τις ρυτίδες!



H face yoga είναι ένα πρόγραμμα ασκήσεων που δυναμώνουν τους μυς του προσώπου, αναζωογονούν τα κύτταρα του δέρματος, ενεργοποιούν τους νευρώνες σε όλο το κεφάλι αφυπνίζοντας περιοχές στα όργανα του προσώπου που δεν γυμνάζονται εύκολα.

Κατ’ αρχήν τα οφέλη είναι ψυχικά. Η ευχάριστη αίσθηση που έχεις μετά από κάθε μάθημα face yoga αντικατοπτρίζεται στην όψη του προσώπου σου, στο χρώμα της επιδερμίδας, στη λάμψη των ματιών και την ενέργεια που εκπέμπεις. Παράλληλα, η αιμάτωση των κυττάρων και η ενεργοποίηση των μυών του προσώπου, δημιουργούν φυσική άμυνα απέναντι στο πέρασμα του χρόνου.

Το μασάζ, οι απαλές διατάσεις και η αιμάτωση της επιδερμίδας που προκύπτουν από τη face yoga σίγουρα προσδίδουν μια πιο όμορφη όψη στο πρόσωπό μας. Εξάλλου, στη θεωρία της περιλαμβάνονται η ευεξία και η καλή διάθεση, που, ακόμη κι αν δεν εξαφανίσουν τις ρυτίδες σου, θα σε κάνουν να δείχνεις πιο λαμπερή και γεμάτη ζωντάνια.

Ασκήσεις face yoga

Από θέση οκλαδόν, με τη σπονδυλική στήλη και τον αυχένα σε ευθεία, κατέβασε τους ώμους και κάνε βαθιές αναπνοές από την κοιλιά και όχι τους πνεύμονες.

1. analoma viloma (άσκηση αναπνοής)
Κλείσε το δεξί ρουθούνι με το δεξιό αντίχειρα και είσπνευσε αργά από το αριστερό ρουθούνι σε 5 χρόνους. Κλείσε και τα δύο ρουθούνια με αντίχειρα και μικρό δάχτυλο και κράτα την αναπνοή για 5 χρόνους. Έκπνευσε από το αριστερό ρουθούνι σε 8 χρόνους. Είσπνευσε από το αριστερό σε 5 χρόνους και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο για 5 ολόκληρες αναπνοές.

Το κέρδος: Οξυγονώνεις την επιδερμίδα, αιματώνεις και κυρίως ενδυναμώνεις τους αναπνευστικούς μυς και όργανα.

2. the satchmo
Είσπνευσε και φούσκωσε τα μάγουλα με αέρα. Κρατώντας την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς, μετάφερε τον αέρα δεξιά και αριστερά σε κάθε μάγουλο. Έκπνευσε αργά από τη μύτη και επανάλαβε την άσκηση τρεις με πέντε φορές.

Το κέρδος: Διάταση και ενδυνάμωση στα μάγουλα και στο δέρμα πάνω και κάτω από τα χείλη.

3. the smiling fish
Είσπνευσε και ρούφηξε τα μάγουλά σου προς τα μέσα, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησε να χαμογελάσεις. Κράτα την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς και έκπνευσε αργά από τη μύτη. Επανάλαβε τρεις με πέντε φορές.

Το κέρδος: Έντονη αιμάτωση και αναζωογόνηση στα μάγουλα και στην περιοχή στις άκρες των χειλιών.
4. eyes - natural lifting

Αναπνέοντας αργά από τη μύτη κάνε μασάζ με τους δείκτες στην κόγχη των ματιών, μετρώντας έως το 10. Με όλα τα δάχτυλα διώξε την μπλοκαρισμένη ενέργεια από τα μάτια πιέζοντας και «σπρώχνοντας» το δέρμα κάτω από τα φρύδια, από μέσα προς τα έξω πέντε φορές. Κάνε ελαφρύ μασάζ στις άκρες των ματιών μετρώντας έως το 10.

Το κέρδος: Απαλύνονται οι ρυτίδες στην περιοχή των ματιών, ξεκουράζονται οι νευρώνες, ενώ απελευθερώνεται η μπλοκαρισμένη ενέργεια.

5. the lion
Εισπνέεις από τη μύτη και, καθώς εκπνέεις, ανοίγεις το στόμα βγάζοντας τη γλώσσα έξω και κάτω έως να ακουμπήσει η άκρη της το σαγόνι. Τα μάτια κοιτούν χωρίς να ανοιγοκλείνουν πάνω και πίσω, ενώ βρυχάσαι σαν το λιοντάρι. Οι παλάμες, που βρίσκονται πάνω στα γόνατα, ανοίγουν και τεντώνουν τα δάχτυλα προς τα πάνω σαν τα νύχια του λιονταριού. Κράτα την αναπνοή σου όσο περισσότερο μπορείς. Έκπνευσε στην επαναφορά. Επανάλαβε τρεις φορές.

Το κέρδος: Ενεργοποιείς το 5ο τσάκρα, αυτό της επικοινωνίας, δουλεύεις γλώσσα και μάτια. Ο βρυχηθμός του λιονταριού θεωρείται θεραπευτικός και τονώνει την αυτοεκτίμηση.

6. γέλιο Ο πιο φυσικός και αποτελεσματικός τρόπος ανάτασης, θετικής ενέργειας, αιμάτωσης και αναζωογόνησης των κυττάρων της επιδερμίδας και πηγή ζωής του προσώπου μας αλλά και της ψυχής μας: το γέλιο!

Το διαβάσαμε στο Zougla.gr

Tuesday, July 17, 2012

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ: Η εξέταση του Δημόκριτου για «τρέλα» από τον Ιπποκ...

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ: Η εξέταση του Δημόκριτου για «τρέλα» από τον Ιπποκ...: Εγώ είπα: λέγε στο όνομα των Θεών, μήπως λοιπόν όλος ο κόσμος νοσεί χωρίς να το αντιλαμβάνεται και δε μπορεί να ζητήσει από πουθενά βοήθει...

Διαλογισμός & Yoga


Διαλογισμός & Yoga

Διαλογισμός & Yoga

Κάνω γιόγκα σημαίνει δημιουργώ λίγο χώρο ηρεμίας στη ζωή μου, αφιερώνω λίγο χρόνο για να αφήσω τα αρνητικά συναισθήματα να υποχωρήσουν και επιτρέπω στους φυσικούς ρυθμούς του μυαλού και του σώματος μου να ξαναβγούν στην επιφάνεια.  Η γιόγκα δεν αφήνει την εσωτερική σύγχυση να εκφραστεί απότομα και βίαια. Αντίθετα προσφέρει ήπια σωματική εκτόνωση των ισχυρών συναισθημάτων μέσω της έντονης διάτασης και εκτρέπει το μυαλό μας από αυτά, κατευθύνοντας την προσοχή μας σε συγκεκριμένες κινήσεις και θέσεις ακριβείας. Το αποτέλεσμα είναι ο θυμός και η πικρία να μετριάζονται, η κακή διάθεση να φτιάχνει, ο πόνος και η ψυχική ανησυχία να καταλαγιάζουν και να περιορίζονται. Στο τέλος μιας συγκεντρωμένης εξάσκησης, συναισθήματα ανακούφισης και ηρεμίας πλημμυρίζουν σώμα και νου.  Μαθαίνοντας τις άσανες και ρυθμίζοντας την αναπνοή σας, μαθαίνετε να ηρεμείτε το μυαλό σας και να συγκεντρώνεστε. Όταν κατακτήσετε πραγματικά αυτές τις δεξιότητες, θα μπορείτε να προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα. Συγκέντρωση είναι η ικανότητα εστίασης του νου σε μια συγκεκριμένη σκέψη ή ενέργεια. Η γιόγκα κατευθύνει την προσοχή σε κάτι σωματικό, μια στάση, και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα αυτό τραβά τη προσοχή. Με αυτό τον τρόπο εξασκείται και βελτιώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης. Εδώ η γιόγκα μπορεί να αποδειχτεί πολύ χρήσιμη. Επιπλέον η απόκτηση της ικανότητας συγκέντρωσης είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο για την εξερεύνηση τη πνευματικής διάστασης της γιόγκα, φέρνοντας το διαλογισμό στη ζωή μας. Διαλογισμός σημαίνει απόλυτη συγκέντρωση. Ο υπέρτατος στόχος της γιόγκα είναι να απελευθερώσει το μυαλό από τους περιορισμούς του σώματος και να επιτρέψει στο πνεύμα να εξερευνήσει νέα επίπεδα συνειδητότητας. 
Γκίκα Ευαγγελία
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής / Personal Trainer
personaltrainingbyevangelia@yahoo.gr

Monday, July 16, 2012

THAI MASSAGE



TΗΑΙ MASSAGE
To ‘’Traditional Thai Massage’’ ή ‘’Nuad Phaen Boran’’, είναι μία ολιστική θεραπευτική τέχνη 2.500 ετών, η οποία μέχρι τις μέρες μας έχει αποδείξει την θεραπευτική της αξία.
Αξιοποιεί έναν συνδυασμό πολλών τεχνικών όπως πιέσεις βελονιστικών και ρεφλεξολογικών σημείων, πιέσεις στις ενεργειακές γραμμές (Sen) του σώματος και παθητικές διατάσεις (ASANAS).
Ο θεραπευτής αξιοποιεί τους αντίχειρες, δάχτυλα, παλάμες, αγκώνες, γόνατα και τα πέλματά του, για τον χειρισμό και διέγερση του σώματος. Ένας αριθμός πολλών χειρισμών προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε δέκτη. Οι συνεδρίες λαμβάνουν χώρα στο δάπεδο, σε στρώμα και ο δέκτης είναι ντυμένος με ελαφριά άνετα ρούχα.

Το ‘’Traditional Thai Massage’’ : 
 



  • Χαλαρώνει
  • Εναρμονίζει το σώμα και το απελευθερώνει από νευρομυϊκές εντάσεις
  • Ελλατώνει το στρες
  • Βελτιώνει τη στάση του σώματος
  • Προσφέρει μεγαλύτερη ευλιγισία
  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου
  • Ανακουφίζει από μυοσκελετικά προβλήματα
     



  
Η αρχαία αυτή τέχνη λοιπόν, μπορεί να ανακουφίσει σημαντικά αν όχι να εξαφανίσει:
  • Προβλήματα του αυχένα
  • Οσφυαλγίες , ισχιαλγίες  ( πόνους μέσης γενικά)
  • Ημικρανίες, πονοκεφάλους
  • Τενοντίτιδες
  • Παγωμένους ώμους
  • Κράμπες
  • Αϋπνίες, άγχος, καθημερινό στρες


Saturday, July 14, 2012

Ανθοϊάματα του Μπαχ



Η ανθοθεραπεία είναι μία συμπληρωματική θεραπεία στην Ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών, βελτιώνει την συνειδητή συμμετοχή των ανθρώπων στην φροντίδα της υγείας τους, την αυτοθεραπεία τους και την αυτογνωσία τους.
Τα ανθοϊάματα Bach ανακαλύφθηκαν από τον άγγλο γιατρό Edward Bach (1930) και παρασκευάζονται από τα άνθη φυτών, θάμνων ή δένδρων. Κανένα ίαμα δεν είναι δηλητηριώδες ή να προκαλεί εθισμό. Δίνονται άφοβα σε μωρά, εγκύους και ηλικιωμένα άτομα. Δεν αντιδοτούν  με άλλη θεραπευτική αγωγή. Τουναντίον την συμπληρώνουν, την ενισχύουν και επιταχύνουν την ίαση ενεργοποιώντας τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού ισορροπώντας τα αρνητικά συναισθήματα.
Ανακουφίζουν τον άνθρωπο από συγκινησιακή αναστάτωση όπως φόβο, πανικό, άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια, έλλειψη αυτοπεποίθησης, ζήλεια κλπ. Κάθε αρνητική νοητική ή ψυχική κατάσταση επηρεάζει το αμυντικό μας σύστημα και γινόμαστε ευάλωτοι στην μόλυνση και νόσηση. Το ίαμα επιλέγεται ανάλογα με τον χαρακτήρα, τη διάθεση και τα συναισθήματα που μας αγχώνουν και μας αρρωσταίνουν.

Friday, July 13, 2012

ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ


Όπως είπε ο Βούδας, η παροδικότητα είναι στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης, αυτή είναι μια αλήθεια που τη γνωρίζουμε αλλά η καρδιά μας αντιστέκεται στην ιδέα της. Οι αλλαγές συμβαίνουν γύρω μας και σε εμάς όλη την ώρα, παρόλα αυτά εμείς αναζητάμε την προβλεπτικότητα και την σταθερότητα. Θέλουμε ή νομίζουμε ότι χρειαζόμαστε την επιβεβαίωση, ότι τα πράγματα θα παραμείνουν τα ίδια. Η φιλοσοφία της γιόγκα προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης σε αυτές τις ροπές. Αγκαλιάζει την ισχυρή αλήθεια: την δύναμη της ζωής στο αμετάβλητο, αιώνιο παρόν.
Χωρίς να πάμε μακριά μπορούμε να το δούμε την ώρα που κάνουμε γιόγκα και πως οι ίδιοι πέφτουμε σε αυτή την παγίδα. Συχνά βρίσκουμε τον εαυτό μας στην ατέλειωτη διαδικασία της τελειοποίησης  της στάσης στις ασάνες. Στην αρχή καλυτερεύει η στάση μας πολύ γρήγορα και πλέουμε σε πελάγη ευτυχίας για το πόσο γρήγορα τα καταφέραμε. Καθώς περνάνε τα χρόνια και φτάνουμε σε κάποια ηλικία ή μετά από κάποιο τραυματισμό η στάση μας δεν μπορεί να είναι το ίδιο. Ενώ εμείς φανταζόμαστε ότι όπως κάναμε τις ασάνες στα 20 μπορούμε να τις κάνουμε και στα 50 μας και νιώθουμε κάπως αναστατωμένοι γιατί δεν τα καταφέρνουμε καλά.
Αυτό που δίνει ομορφιά στη ζωή είναι ότι μπορεί κανείς  να γευτεί τη ζωή στο μέγιστο και να την θρηνήσει αλλά ταυτόχρονα να γνωρίζει ότι τελικά δεν έχει καμία σημασία.
 Με άλλα λόγια, μπορούμε να ζήσουμε στο έπακρο, όταν αναγνωρίζουμε ότι ο πόνος μας δεν στηρίζεται στο γεγονός της παροδικότητας, αλλά μάλλον στην αντίδραση μας στην παροδικοτητα.
Powered By Blogger